Μετωπική επίθεση στον Σόιμπλε και στο ΔΝΤ όσον αφορά το εξωτερικό και με αιχμές κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός επιδίωξε να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δύο βασικούς άξονες: την επίτευξη της συμφωνίας από την μία πλευρά και την προοπτική της επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα μετά το τέλος του Μνημονίου το 2018.
Η παρέμβαση πάντως του Νίκου Φίλη «θόλωσε» το νέο αφήγημα καθώς ο πρώην υπουργός είπε δημοσίως πως σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση καμιά εκτίμηση της κυβέρνηση δεν επιβεβαιώθηκε ενώ αμφισβήτησε και την ρητορική Τσίπρα « κανένα ευρώ μέτρα».
Σόιμπλε, ΔΝΤ και Κυριάκος οι «εχθροί» – Η παράκληση στη Μέρκελ
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός με ανοιχτή την διαπραγμάτευση όπου οι εταίροι ζητούν άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 2 δις. ευρώ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό πρόγραμμα, μίλησε στο κομματικό κοινό κάνοντας ενέσεις ηθικού καθώς διαμόρφωσε μέτωπο με τον «πυρομανή» Σόιμπλε, το ΔΝΤ που αμφισβητείται για την ποιότητα των στοιχείων του αλλά και το παλαιό πολιτικό σύστημα.
«Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα με τους εταίρους που βρίσκονται εντός του πλαισίου της συμφωνίας και της λογικής», είπε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας τον δρόμο για την συμφωνία με τους εταίρους.
Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν είναι και ο πλέον συμπαθής άνθρωπος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να τον… μαζέψει από δηλώσεις του τύπου «οι Έλληνες ζουν πάνω από τα όρια τους».
Παράλληλα επιτέθηκε και στο ΔΝΤ για το οποίο προέβλεψε ότι δεν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση αμφισβητώντας τα οικονομικά του στοιχεία και καλώντας να αναθεωρήσει τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα για να ξεκινούν όλοι οι συνομιλητές από την ίδια σελίδα. Τέλος κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να παίζει τον «μουτζούρη».
Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για την ουσία της διαπραγμάτευσης επικεντρώνοντας στους “αντιπάλους” για την β αξιολόγηση
Στην ομιλία του Πρωθυπουργού που περιείχε όλα τα στοιχεία των ομιλιών που έχει πραγματοποιήσει σε Κ.Ε εν μέσω αξιολογήσεων, εκτός από τους..εξωτερικούς εχθρούς επιτέθηκε και στο παλαιό πολιτικό σύστημα δηλαδή στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης για να γίνει πρωθυπουργός πρέπει να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού και όχι του Σόιμπλε ενώ για το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει ρότα και να σταματήσει να είναι ουρά της δεξιάς και να παραδειγματιστεί από το σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για την ουσία της διαπραγμάτευσης επικεντρώνοντας στους “αντιπάλους” για την β αξιολόγηση.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι υπάρχει η εκτίμηση πως θέλει δεν θέλει η Αν. Μέρκελ λόγω των γερμανικών εκλογών κάποια στιγμή θα παρέμβει και θα ξεκλειδώσει την αξιολόγηση.
Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στη συνάντηση των Βρυξελλών
Έτσι το σκηνικό φαίνεται να μπερδεύεται ακόμη περισσότερο μετά την πενταμερή συνάντηση των Βρυξελλών παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών όπου διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα.
Η κοινή πρόταση που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύει ότι το στρατόπεδο των δανειστών δεν διακατέχεται από εσωτερικές έριδες.
Παράλληλα διαφαίνεται η πρόθεση τους να ολοκληρωθεί η β αξιολόγηση αλλά με την θεσμοθέτηση σκληρών μέτρων τα οποία θα περιλαμβάνουν μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων και παρεμβάσεις στα εργασιακά όπου πιέζουν για αύξηση των ομαδικών απολύσεων.
Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και την θεσμοθέτηση υψηλών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5%.
Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά συμμετείχε στην σύσκεψη με διάθεση συμβιβασμού προκειμένου να κλείσει η β αξιολόγηση. Η Αθήνα πιέζει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία-πακέτο με την θεσμοθέτηση μέτρων αλλά και την διευθέτηση του χρέους καταλογίζοντας ευθύνες στο ΔΝΤ για υπερβολικές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί στην μείωση του αφορολόγητου στα 6.700 ευρώ, στην μείωση των συντάξεων και τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019 ως τμήμα του δημοσιονομικού κόφτη καθώς και στην αύξηση των απολύσεων κατά 5% ανά μήνα.
Η Αθήνα βρίσκεται ξανά στο δίλημμα να δεχτεί τον επώδυνο συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα ή θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις διεκδικώντας μέτρα που αφορούν την διευθέτηση του χρέους ή τον αντίστροφο κόφτη με περιορισμό του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών ως…επιβράβευση για την επίτευξη των στόχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η χώρα μπορεί να πορευτεί μόνη της για λίγο καιρό έως ότου επιτευχθεί συμφωνία αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κλείσει άμεσα και πάση θυσία την συμφωνία.
Η καθυστέρηση όμως πέραν της 20ης Φεβρουαρίου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση καθώς οι πιέσεις στην Αθήνα θα είναι ασφυκτικές με τα κρατικά ταμεία να αδειάζουν και τους ευρωπαίους να έχουν ρίξει το βάρος στους στις εκλογές που θα γίνουν στην Γερμανία στην Ολλανδία και την Γαλλία.
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ μόλις σήμερα χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό πρόγραμμα και ζήτησε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Τα ξένα μέσα έχουν μοιραστεί σε αυτά που βλέπουν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση με επώδυνο συμβιβασμό από την πλευρά της Ελλάδας και αυτά που δεν βλέπουν συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η στάση της ελληνικής πλευράς μέχρι τώρα δεν προκρίνει το σενάριο της ολοκλήρωσης της β αξιολόγησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει την εμφάνιση του το εφιαλτικό σενάριο του 2015.
Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη καθώς θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες επαφές μεταξύ Αθήνας και εταίρων για να κλείσει η αξιολόγηση όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί μία στροφή της ελληνικής κυβέρνησης με υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των εταίρων .
thetoc.gr