Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Το στίγμα των έξι υποψηφίων – Οι πρώτες αψιμαχίες για την «προοδευτική κυβέρνηση»

Η δήλωση Παπανδρέου για «προοδευτική διακυβέρνηση» έφερε την πρώτη αντίδραση Λοβέρδου που χαρακτήρισε «ύποπτο» τον όρο αν και δήλωσε ότι δεν αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό. Η αντίδραση Καστανίδη. Τι είπε ο Τσίπρας στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Τι στίγμα έδωσαν καταθέτοντας τις υποψηφιότητές τους οι Ν. Ανδρουλάκης, Π. Γερουλάνος και Π. Χρηστίδης

Το πολιτικό επίδικο που θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας των έξι τελικά υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τέθηκε γύρω από την οριοθέτηση της σχέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό ήταν καταλύτης ήταν το περιεχόμενο της δήλωσης – ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για που προκάλεσε και τις πρώτες αψιμαχίες μεταξύ του Αντρέα Λοβέρδου και του Χάρη Καστανίδη για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Επετηρίδες, νέα γενιά και ελπίδα

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου οδήγησε στην απόσυρση τελικά της υποψηφιότητας Κεγκέρογλου και πλέον στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ξεκινούν οι Γιώργος Παπανδρέου που κατέθεσε 82 υπογραφές μελών της κεντρικής επιτροπής για την στήριξη της υποψηφιότητάς του (απαιτούνταν 45), Νίκος Ανδρουλάκης τον οποίο στηρίζουν 110 μέλη της κεντρικής επιτροπής και υπογράφουν υπέρ της υποψηφιότητάς του 19.868 μέλη του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης με 8.300 υπογραφές, Παύλος Χρηστίδης με 7000 υπογραφές, Παύλος Γερουλάνος με 6245 υπογραφές και Ανδρέας Λοβέρδος με 6.200 υπογραφές.

Με την κατάθεση των υπογραφών για τις υποψηφιότητές τους οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ έδωσαν και το βασικό στίγμα των πολιτικών τους προταγμάτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για την ενότητα, τη διεύρυνση και την πολιτική αυτονομία της παράταξης με σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση και κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ «να σπάσουμε τις επετηρίδες και όσα κρατάνε την παράταξη καθηλωμένη».

Ο Παύλος Χρηστίδης μίλησε για επανεκκίνηση (restart) της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. «Η υποψηφιότητα μου θέλει να εκφράσει τις αγωνίες των Ελλήνων και ειδικά της νέας γενιάς της πατρίδας μας […] για να σταματήσουμε να είμαστε η πρώτη μεταπολεμική γενιά που ζει χειρότερα από τους γονείς της».

«Στον δρόμο για μια Ελλάδα δυνατή, για μια κοινωνία ανοιχτή, για μια οικονομία παραγωγική, όλες και όλοι, έχουν λόγο και ρόλο. Ξεκινάμε ένα ωραίο ταξίδι» ήταν το μήνυμα του Παύλου Γερουλάνου επισημαίνοντας ότι η υποψηφιότητά στηρίζεται από «πολίτες που θέλουν να δουν την προοδευτική παράταξη να γίνεται ξανά δύναμη ελπίδας».

Λοβέρδος: Ύποπτος όρος η προοδευτική κυβέρνηση

Ωστόσο αυτό που έφερε τις πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των υποψηφίων ήταν το περιεχόμενο του όρου «προοδευτική διακυβέρνηση», με τον Αντρέα Λοβέρδο σε πολύ υψηλούς τόνους να δηλώνει ότι θα καταστρέψει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και αν εκλεγεί πρόεδρος θα κόψει και κάθε συζήτηση περί αυτού. Μάλιστα χαρακτήρισε ύποπτο τον όρο γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη.

«Εξυφαίνεται –και έχω πια ενδείξεις– μια απόπειρα να φτιαχτεί ένα μέτωπο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και Βαρουφάκη. Αυτά έχουν έναν τίτλο: Όποιον ακούτε να λέει για “προοδευτική κυβέρνηση”, εμένα το μυαλό μου το παρέπεμπε, από την ημέρα που ήμουν στη Βουλή και το υιοθέτησε αυτό ο κ. Τσίπρας παρουσία όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, από την ημέρα εκείνη ο όρος αυτός μου έγινε ύποπτος. Και όσο περνάνε οι μέρες βλέπω ότι δεν είναι και κάτι που μπορεί να το αποκλείσει ένας πολιτικός. Αντίθετα λέω εγώ: Όποιος παλεύει να στήσει ένα σενάριο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη, για τον τελευταίο τον άνθρωπο δεν ξέρω, αλλά λέω τι ακούγεται εγώ θα το ακυρώσω το βράδυ της εκλογής μου» τόνισε ο Αντρέας Λοβέρδος μιλώντας στον Σκάι.

Καστανίδης: «Δεν υπάρχουν ύποπτοι όροι»

Αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν αναφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου, γεγονός είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός χτες βράδυ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του έθεσε ως στόχο την ισχυροποίηση του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να γίνει «καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης».

Σχολιάζοντας τη δήλωση Λοβέρδου ο Χάρης Καστανίδης έγραψε στο twitter: «Διάβασα ότι «ο όρος προοδευτική διακυβέρνηση είναι ύποπτος». Δεν υπάρχουν ύποπτοι όροι. Αποκτούν διαφορετική σημασία ανάλογα με τους ανθρώπους που εκφωνούν τις λέξεις».

Τσίπρας: Οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους

Με βασικό διακύβευμα να αναδεικνύεται σε αυτή την πρώτη φάση της επίσημης έναρξης της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου για το ΚΙΝΑΛ ενόψει της κάλπης της 5ης Δεκεμβρίου η αποσαφήνιση του περιεχομένου της προοδευτικής διακυβέρνησης και ουσιαστικά η οριοθέτηση των σχέσεων ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από την Κουμουνδούρου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προσπαθούν να χαρτογραφήσουν το νέο τοπίο μετά την υποψηφιότητα Παπανδρέου.

Προς ώρας δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι καθένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει και τη δική του εκδοχή και ερμηνεία για το πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά το ανακάτεμα της τράπουλας από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δρομολόγησε από χτες τη διεξαγωγή του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η κεντρική επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να αποφασίσει επί της προτεινόμενης -από τον κ. Τσίπρα- ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του στις 24-27 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και με φόντο το γεγονός ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική φέρεται να είπε: «Οι διεργασίες στο χώρο δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Καθιστούν ρεαλιστική την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης».

in.gr