Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων: Ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή, τι πρέπει να κάνουν

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων από εκλογείς άνω των 80 ετών, που δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όσοι είναι εν ζωή και θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα της ψήφου, έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για αίτηση ανάκλησης της διαγραφής.

Η εκκαθάριση άρχισε καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, των οποίων ο θάνατος δεν έχει δηλωθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Έτσι υπάρχουν στους καταλόγους εγγεγραμμένοι ως ζώντες υπερήλικες (κάποιοι και άνω των 116 ετών). Αυτοί υπολογίζονται έως και 10.000, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανακριβή αποτύπωση του εκλογικού σώματος και ως εκ τούτου, των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εκλογικών αναμετρήσεων με τα ποσοστά αποχής να εμφανίζονται υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

Όπως προβλέπει διάταξη του ν.5083/24, η διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους αφορά όσους πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1944,

β) δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι φορολογική δήλωση ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022 που έχουν υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2023,

γ) δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ και

δ) δεν λαμβάνουν σύνταξη

Πώς έγιναν οι διασταυρώσεις

Για να εντοπιστούν οι εκλογείς που πληρούν και τα τέσσερα κριτήρια διασταυρώθηκαν τα στοιχεία τους, όπως εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους, με το Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ και το Μητρώο Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, από τη διασταύρωση προέκυψε ότι τα κριτήρια συγκεντρώνουν 440.654 άτομα, που εντάχθηκαν στη λίστα προς διαγραφή» από τους εκλογικούς καταλόγους.

Όσοι πληρούν και τις τέσσερις προϋποθέσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι βρίσκονται σε καθεστώς διαγραφής επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» (mpp.ypes.gov.gr) και αφού συμπληρώσουν επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και έτος γέννησής, εμφανίζεται στην εγγραφή τους σχετικό μήνυμα.

Πώς θα αρθεί η διαγραφή

Για να αρθεί η διαγραφή θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να μεταβούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), είτε στον δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον δήμο όπου ψηφίζουν ως ετεροδημότες είτε στον δήμο κατοικίας τους ή αν είναι κάτοικοι εξωτερικού στο προξενείο του τόπου κατοικίας τους και να προσκομίσουν την ταυτότητά τους ή άλλο επίσημο έγγραφο (διαβατήριο εν ισχύ ή ληγμένο, δίπλωμα οδήγησης).

Εναλλακτικά, για τον ίδιο σκοπό, μπορούν να εξυπηρετηθούν με τηλεδιάσκεψη μέσω των υπηρεσιών «MyKEPlive. Γι’ αυτή την περίπτωση, υποβάλλεται αίτηση στο mykeplive.gov.gr στη θεματική κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα», επιλέγοντας την υπηρεσία «Ανάκληση διαγραφής από τους εκλογικούς καταλόγους».

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να προσέλθει στον δήμο ή το προξενείο και ρητά εξουσιοδοτημένο από τον εκλογέα πρόσωπο, το οποίο, εκτός από την ταυτότητά του, πρέπει να έχει και εξουσιοδότηση του εκλογέα από το gov.gr (ή με θεώρηση γνησίου υπογραφής). Στην περίπτωση αυτή, οικείος δήμος θεωρείται και ο δήμος όπου είναι εγγεγραμμένο ή ψηφίζει ή κατοικεί το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Αντίστοιχα, προξενείο του τόπου κατοικίας θεωρείται και το προξενείο του τόπου όπου κατοικεί το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Πάντως, ακόμα και αν δεν υποβληθεί αίτηση έως την 31 Δεκεμβρίου, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον δεν επίκεινται εκλογές, οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν αποκλειστικά στον δήμο, στου οποίου το δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένοι, ώστε να επανεγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

naftemporiki.gr