Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ

για να ζήσει ο λαός καλύτερες μέρες

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 80 χρόνων από την ίδρυση του ηρωικού ΕΛΑΣ διοργανώνει πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 5 Ιούνη στις 11:30 πμ στα Περτουλιώτικα Λειβάδια.

Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και λαϊκό-δημοτικό γλέντι.

Για την διευκόλυνση της προσέλευσης του κοινού θα αναχωρήσει λεωφορείο από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (αρχή της οδού Β. Τσιτσάνη-παραποταμίως) στις 9:30 πμ.

Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυση Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) (16 φλεβάρη 1942) ,λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση των 80 χρόνων του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) ( Σεπτέμβρης 1941).

Σημαντικοί σταθμοί της δράσης και παρέμβασής μας θα είναι μια ενότητα εκδηλώσεων και ενεργειών που διοργανώνουμε για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ , αφού στην περιοχή μας γράφτηκαν ηρωικές σελίδες της πάλης του .

Ουσιαστικά ξεκινάμε με εκδήλωση στο Περτούλι , όπου πρωτολειτούργησε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, το καλοκαίρι του 1943(πριν 79 χρόνια), δίνοντας ανεκτίμητη ώθηση στον ΕΛΑΣ , στην προσπάθεια εκπλήρωσης της αποστολής του ως ο ένοπλος λαϊκός στρατός που θα απελευθερώσει τη χώρα και θα παλέψει για να ζήσει ο λαός καλύτερες μέρες.

Άλλωστε η ΚΕ του ΚΚΕ ,δημιούργησε στο Περτούλι , το Σεπτέμβρη του 2008, στην επέτειο των 90 χρόνων του Κόμματος, μνημείο που είναι αφιερωμένο στον αντιφασιστικόαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜΕΛΑΣ και στο Στρατηγείο του ΕΛΑΣ (που λειτούργησε για πρώτη φορά στην περιοχή το καλοκαίρι του ’43). Στην εκδήλωση αυτή μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα , τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάνοντας και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Έκτοτε το μνημείο έπεσε 3 φορές θύμα βανδαλισμού από φασιστοειδή και αποκαταστάθηκε άμεσα με τη συμβολή των μελών και φίλων του ΚΚΕ, την υποστήριξη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και των φορέων της Τοπικής Διοίκησης. Τον Σεπτέμβρη του 2011, στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, έγινε εκδήλωση αποκατάστασης από τον τρίτο και πιο καταστροφικό βανδαλισμό ,καθώς υπήρξε προσπάθεια κατεδάφισης! Επίσης , τον περασμένο Οκτώβρη (2021) , ως μια μικρή συμβολή για να μείνει άσβεστη η μνήμη εκείνου του τιτάνιου λαϊκού αγώνα και με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, η ΤΕ Τρικάλων προχώρησε σε εργασίες συντήρησης του μνημείου, που ήταν απαραίτητη λόγω των φθορών του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Στην προσπάθεια καλύτερης ανάδειξης του μνημείου απομένει η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

Σ΄αυτό το χώρο η ΤΕ Τρικάλων θα πραγματοποιήσει πολιτικήπολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 5 Ιούνη 2022.

Για ακόμη μια φορά καταπιανόμαστε με την εποποιία του απελευθερωτικού αντιφασιστικού αγώνα 1941-45 , τη συμβολή του κόμματος σαυτή ως αναπόσπαστο κομμάτι της υπεραιωνόβιας ζωής του και της ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Όχι απλά ως ένα μουσειακό έκθεμα και μνημόνευση του ηρωισμού και θυσίας των αγωνιστών ,ούτε απλά « να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» αλλά για να αντληθούν διαχρονικά συμπεράσματα της ταξικής πάλης ,να εμπλουτιστούν με τη συλλογική γνώση από τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματός μας τα επίκαιρα διδάγματα που να ατσαλώνουν πολιτικά και ιδεολογικά , να αποτελούν πηγή έμπνευσης και μαχητικής ορμής για τις νέες γενιές κομμουνιστών, ώστε μέσα από τις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας να διαμορφώνουν προσωπικότητες μαχητών , εμψυχωτών και καθοδηγητών , Κόμμα νου ,καρδιά και οργανωτή των μεγάλων αναμετρήσεων που μέλλονται.

Ιδιαίτερα σήμερα που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη με έντονα χαρακτηριστικά όξυνσης , κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας μας και έντονο κίνδυνο ανάφλεξης κι άλλων εστιών , άμεσο κίνδυνο γενίκευσης. Τώρα που βρίσκεται στην καθημερινή συζήτησηδιαπάλη ο χαρακτήρας του πολέμου , η θέση των Κομμουνιστών απέναντί του συνυφασμένο με την Στρατηγική του Κομμουνιστικού Κινήματοςτην Πρόταση διεξόδου από τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο υπέρ του λαού.

  1.  

Η μεγάλη εποποιία του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας ενάντια στην Τριπλή Φασιστική Κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα, που η καπιταλιστική εξουσία επιδιώκει να «ξαναγράψει» την Ιστορία με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό.

Ο ηρωισμός του ΕΛΑΣ, συνολικότερα του ΕΑΜ και των ΕΑΜικών οργανώσεων, αποδεικνύει πως η δύναμη της εργατικήςλαϊκής οργάνωσης, αυτενέργειας και πάλης για έναν καλύτερο κόσμο είναι αστείρευτη.

Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και η δράση του ΕΑΜΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από την οργανωμένη μαζική δράση του εργατικούλαϊκού κινήματος. Οι μερικές δεκάδες κομμουνιστές, που πρωτοστάτησαν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στη συγκρότηση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, σε καιρούς που η αστική προπαγάνδα μιλούσε για τις ανίκητες στρατιές του Χίτλερ και καλούσε σε υποταγή, κατόρθωσαν με τη δύναμη της εργατικήςλαϊκής υποστήριξης να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα από τα μεγαλύτερα ένοπλα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, αφού οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Κίνα, στη Ρωσία και των συμμαχιών τους είναι σε εξέλιξη με κύριο μέτωπο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, την όξυνσή του , την επίδρασή του στους ανταγωνισμούς στο δρόμο για νέες και γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, η χρόνια εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων απάκρη σάκρη σε όλη την Ελλάδα, η κλιμακούμενη εμπλοκή της στον πόλεμο, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και τον λαό, όπως ισχυρίζονται τα αστικά κυβερνητικά κόμματαΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) – αλλά προσθέτουν νέους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής.

Από την ιστορική πείρα του ΕΛΑΣ και συνολικότερα της δεκαετίας 1940-1950 επιβεβαιώθηκε κυρίως ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση πολιτική εξουσία ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό, ούτε «ειρηνικό πέρασμα» από τον ένα στον άλλο ή φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού. Η πάλη των τάξεων είναι αντικειμενική και αυτή είναι που σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης θα οδηγήσει σε σοσιαλιστική επανάσταση μόνο με τη συνειδητή δράση της ιδεολογικήςπολιτικής εργατικής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η άποψη ότι η συμμετοχή ενός Κομμουνιστικού Κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί σκαλοπάτι για να προχωρήσει το κίνημα σε πιο προωθημένους στόχους καταρρίφθηκε από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του 1944, από την προσπάθειά της να αφοπλίσει τον ΕΛΑΣ, από τις σκληρές μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και από το όργιο της αστικής τρομοκρατίας και καταστολής που ακολούθησε. Καμιά αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι η συμμετοχή ενός ΚΚ σε αστική κυβέρνηση μπορεί να την οδηγήσει σε φιλολαϊκή διαχείριση.

Η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική του συνθήματος «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής». Σήμερα, ο δρόμος της ανατροπής είναι η μόνη πραγματική επιλογή που έχει η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικώνλαϊκών οικογενειών για να σώσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους.

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

για να ανασάνει ο ήλιος μας μέσα στις γειτονιές του κόσμου”

Γ. Ρίτσος