Ευχαριστήριο του Λάμπρου Τσιούκα προς το Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα της σπάνιας λαογραφικής του συλλογής

Ευχαριστώ  το Υπουργείο Πολιτισμού /Αθλητισμού, για την άμεση ανταπόκριση, και την άρτια συνεργασία. Ελαβαν  θέση στέλνοντας  γραπτή απάντηση στο αίτημα Εισήγησης- Αξιολόγησης σε μένα προσωπικά, και κατ΄ επέκταση με κοινοποίηση στο Δήμο Τρικκαίων, κρίνοντας άξια ανάδειξης την Λαογραφική Συλλογή,  επισημαίνοντας την Σημαντικότητα και  Ιστορικότητα των Αντικειμένων, και  την αναγκαιότητα άμεσης  εύρεσης χώρου για τη δημιουργία ενός  Λαογραφικού Μουσείου…

Ευχαριστώ θερμά την Διδάσκουσα Μουσειολογίας  του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Επιστ. Υπεύθυνη Μουσείου Πόλης Δήμου Καρδίτσας & Δικτύου Μουσείων Ν. Καρδίτσας, την κυρία Δρ. Φωτεινή (Φένια) Λέκκα,  Αρχαιολόγο/ Ιστορικό/ Μουσειολόγο,  για την Αξιολόγηση της Λαογραφικής  Συλλογής  μου. Μετέπειτα από επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού /Νεώτερης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς  με παρέπεμψαν στην ίδια, Από όπου και αποφάνθηκε γραπτώς  για την σημαντικότητα του Λαογραφικού Υλικού, και την αναγκαιότητα  Εύρεσις Χώρου.

Μεταξύ άλλων αναφέρει…..

Τα κύριο ζήτημα, το οποίο, κατά την άποψή μου, χρειάζεται να αντιμετωπίσει άμεσα ο επίδοξος  φορέας  διαχείρισης  και ανάδειξης  της συλλογής  Τσιούκα, είναι η μεταφορά του υλικού σε χώρο με ελεγχόμενες  μικροκλιματικές  συνθήκες  και  η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η έρευνα, προκειμένου να ταυτοποιηθεί. Μεγάλο μέρος της πληροφορίας σχετίζεται με την τόπο προέλευσης  και τον τρόπο απόκτησης και αυτή τη γνωρίζει μόνο ο κ. Τσιούκας. Θεωρώ, χωρίς καμία υπερβολή, ότι αποτελεί μέρος  της τεκμηρίωσης.  Η συγκεκριμένη εργασία, η οποία αποτελεί  προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη διαχείριση/ ανάδειξη της συλλογής  είναι  χρονοβόρα και απαιτητική αλλά είναι αυτή που θα αναδείξει τα δυνατά σημεία της συλλογής  υποδεικνύοντας το/τα σενάριο/α παρουσίασής της.

Η τμηματική συντήρηση του υλικού και η ασφαλής αποθήκευση είναι  το δεύτερο απαραίτητο στάδιο για να φτάσει να αποτελέσει υλικό μόνιμης ή περιοδικών εκθέσεων και πολλών άλλων εξωστρεφών δράσεων. Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει στη διάθεσή του ένα σημαντικό Λαογραφικό  πλούτο και στα χέρια του μια σπάνια ευκαιρία: να δημιουργήσει ένα άρτιο μουσείο λαϊκού και αστικού πολιτισμού για την περιοχή των Τρικάλων. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά έχει όλες τις προϋποθέσεις.