Έχεις κατάθλιψη, ζητά βοήθεια από τον Επίκουρο

Έχεις κατάθλιψη, μην πανικοβάλλεσαι, ζήτα βοήθεια από τον Επίκουρο…

Μια φίλη μου ζήτησε στα πλαίσια της εκστρατείας κατά της κατάθλιψης να ανεβάσω μία φωτογραφία μου λίγο μελαγχολική και να πω δυο λόγια. Όσο και αν έψαξα μελαγχολική δεν βρήκα. Αντίθετα ο Robin Williams είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή νόσος που μπορεί να εκδηλωθεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Επηρεάζει σήμερα περισσότερα από 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι ένας στους 10 ανθρώπους πάσχει από κατάθλιψη και ένας στους 5 έχει νοσήσει από κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής του.

Δυσκολεύεσαι λοιπόν να σηκωθείς το πρωί. Δεν έχεις κέφι, είσαι εριστικός, ανησυχος; Διαισθητικά κατηγορείς τη δουλειά που κάνεις. Δεν βγάζεις αρκετά χρήματα και αυτό σε καταπιέζει. Αποφασίζεις να αλλάξεις δουλειά. Την αλλάζεις, κερδίζεις περισσότερα αλλά και πάλι δεν βρίσκεις ευτυχία. Δεν έχεις χρήματα; Βρες αλλού την ευτυχία, στη φιλία και στην παρέα, στην ελευθερία, στη σκέψη, αυτό συνιστά ο Επίκουρος.

Χρειάζεται εσωτερική δύναμη, νηφαλιότητα και φρόνηση για να ελέγξει κανείς τους αρχέγονους φόβους του, να υποτάξει την απληστία και τις άλογες παρορμήσεις του και να ιεραρχήσει τις επιθυμίες του επιλέγοντας να ικανοποιήσει εκείνες που θα του εξασφαλίσουν πρώτιστα την επιβίωση έπειτα την ασφάλεια, την σωματική υγεία και την ψυχική ισορροπία.
«”Γεννηθήκαμε μια φορά και δε γίνεται να γεννηθούμε και δεύτερη, ενώ είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρξουμε ξανά στον αιώνα τον άπαντα. Εσύ όμως, ενώ δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις την ευτυχία γι’ αργότερα. Κι η ζωή κυλά με αναβολές και χάνεται, κι ο καθένας μας πεθαίνει μες στις έγνοιες.”

Ο Νίκος Καζαντζάκης στο έργο του “Ασκητικη” μας λέει ότι «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο— καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο— το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή» δίνοντας την σκυτάλη στην τετραφάρμακο του Επίκουρου για να μπορέσουμε να ζήσουμε την μικρή αλλά όμορφη ζωή μας χωρίς φόβους και ανησυχίες.
«Ο θεός δεν είναι για φόβο (διότι η θεϊκή δύναμη δεν απειλεί εκ φύσεως), ο θάνατος δεν προκαλεί ανησυχία (διότι δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή) και το καλό (ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε) εύκολα αποκτιέται, το δε κακό αντέχεται (ό,τι μας κάνει να υποφέρουμε, εύκολα μπορούμε να το υπομείνουμε).

Και στην τελική αυτό που χρειάζεται η σάρκα είναι να μην πεινά, να μη διψά και να μην κρυώνει. Γιατί όποιος έχει αυτά και ελπίζει να τα διατηρήσει, μπορεί να ανταγωνιστεί στην ευτυχία ακόμα και τον θεό. Να σκέφτεσαι ακόμη ότι ούτε τα μεγαλύτερα δυνατά πλούτη ούτε η τιμή κι ο θαυμασμός από το πλήθος ούτε οτιδήποτε άλλο, που έχει αιτία με ακαθόριστα όρια, μπορεί να κατευνάσει την ταραχή της ψυχής και να φέρει αληθινή χαρά. Αυτά να σκέφτεσαι και να φιλοσοφούμε καθημερινά μας λέει ο Επίκουρος και τίποτα δεν θα σας ταράζει πια αλλά θα βρείτε γαλήνη στην ψυχή σας.

Αριστοτέλης Κερασοβίτης