Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει εισοδηματικές ενισχύσεις και μειώσεις φόρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ
Τη βεντάλια των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών άνοιξε χθες (15/12) από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δυο νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε λίγο πριν κλείσει την ομιλία για τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.
Τα μέτρα που αφορούν χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους και προβλέπουν:
- Την παροχή δωρεάν φαρμάκων για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η δωρεάν παροχή φαρμάκων είχε αρχικώς εφαρμοστεί ως αντισταθμιστικό μέτρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ μετά την κατάργησή του το 2016. Ωστόσο, το μέτρο δεν ισχύει για περίπου 132.000 νέους συνταξιούχους, οι οποίοι αν και λαμβάνουν το ίδιο ποσό σύνταξης με τους παλαιούς συνταξιούχους, δεν δικαιούνται δωρεάν φάρμακα καθώς συνταξιοδοτήθηκαν μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Με το νέο μέτρο όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά περίπου 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους.
- Την ένταξη περίπου 150.000 ένστολων στο καθεστώς επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση «αξιοποιώντας στο έπακρο τις δημοσιονομικές δυνατότητες» αναγνωρίζει την επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Το μέτρο πιθανόν θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026 και θα φέρει ενισχύσεις στους ένστολους της τάξης των 500- 600 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων οι οποίοι έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την επικινδυνότητα και τις απαιτητικές συνθήκες εργασίας των ένστολων, ζητώντας την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού έως το 2027, εκτιμώντας πως ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις του 2025
Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει εισοδηματικές ενισχύσεις και μειώσεις φόρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
- Από 1η Ιανουαρίου 2025 μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι ασφαλιστικές εισφορές.
- Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Μονιμοποιείται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
- Οι συντάξεις αυξάνονται κατά 2,4%
- Από τον Απρίλιο 2025 θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση στους βασικούς μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα.
- Από 1η Ιανουαρίου 2025 θεσπίζεται η αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
- Αυξάνεται από 1η Ιανουαρίου 2025 η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση του ένστολου προσωπικού (Ελληνική Αστυνομία – ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα – ΠΣ, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή – ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Ένοπλες Δυνάμεις).
- Αύξηση των αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.
- Απαλλαγή φόρου εισοδήματος επί των μισθωμάτων για κλειστά ακίνητα και ακίνητα τύπου Airbnb που θα ενοικιαστούν με μακροχρόνια μίσθωση.
- Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια έως το τέλος του 2025
- Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις με οπτική ίνα.
- Απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
- Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
- Κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
- Μείωση φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές.
- Τον Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Επισημαίνεται ότι η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2021 έως το 2024 ανήλθε σε 27,7% (από 650 ευρώ σε 830 ευρώ).
- Αναπροσαρμόζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, έτσι ώστε να αυξάνεται ετησίως το κατώφλι κάθε κλιμακίου αναλογικά με το ετήσιο ποσοστό αύξησης των συντάξεων.