Με δύο πολεοδομικά εργαλεία -τη Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, που αφορά περιοχές με έως 700 κατοίκους, και την Περιοχή Ειδικών Χρήσεων, που περιλαμβάνει οικισμούς από 701 έως 2.000 κατοίκους- επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποκαταστήσει τις αρρυθμίες που προέκυψαν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και την απόρριψη της Ζώνης Γ από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως μη νόμιμης.
Η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού είναι ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο για την υποστήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού δικτύου οικισμών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού και της ενίσχυσης της αποκέντρωσης. Βρίσκεται εντός οικισμού και προσομοιάζει στη Ζώνη Β1 αυτού.
Αφορά οικισμούς μέχρι και 700 κατοίκους. Μέσω του εργαλείου αυτού, προβλέπεται η δυνατότητα, κατά την οριοθέτηση των οικισμών στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», να διευρύνεται το όριό τους πέραν της Ζώνης Β1, έως το σημερινό όριο του οικισμού, κατόπιν ειδικής τεκμηρίωσης.
Στη ΖΑΟ, άρτια θα θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 10 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται με το Π.Δ. οριοθέτησης του οικισμού. Για τα λοιπά μεγέθη, όρους και περιορισμούς δόμησης, ισχύουν τα οριζόμενα για τη Ζώνη Β1. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης.
Η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων αποτελεί ένα πολεοδομικό εργαλείο που αφορά στους οικισμούς με πληθυσμό 701-2.000 κατοίκους. Στους οικισμούς αυτούς εισάγεται η δυνατότητα, κατά την οριοθέτησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», να καθορίζεται ως ΠΕΧ η περιοχή εκείνη που εκτείνεται πέραν της Ζώνης Β1 και φτάνει έως το σημερινό όριο του οικισμού. Στην ΠΕΧ, άρτια θα θεωρούνται τα γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 15 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης, με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής.
Οπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, μέσω της ρύθμισης διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς.
«Θέλω να συγχαρώ το υπουργείο για τις συνολικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στα κρίσιμα ζητήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Δρομολογείται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, καθώς η χώρα, για πρώτη φορά, θα αποκτήσει ειδικά χωροταξικά πλαίσια σε ολόκληρη την επικράτεια», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της ρύθμισης.
«Μία ρύθμιση που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ενίσχυσης της υπαίθρου και τη μεγάλη δημογραφική πρόκληση. Οπως είναι γνωστό, με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2017 και του 2019 ακυρώθηκαν τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί με απόφασή του νομάρχη σε 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολεοδομική αδράνεια στους συγκεκριμένους 150 οικισμούς, αλλά συγχρόνως να έχουμε μια πολεοδομική ανασφάλεια σε όλους τους οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους. Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2025, ασφαλώς οδηγεί σε ασφάλεια Δικαίου στη δόμηση των οικισμών αυτών, όμως, μετά την απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα με τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών. Αυτό ερχόμαστε σήμερα και το επιλύουμε με την εισαγωγή δύο νέων πολεοδομικών εργαλείων», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Με τη νέα ρύθμιση διαχωρίζονται οι συνολικά 12.060 οικισμοί της Ελλάδας κάτω των 2.000 κατοίκων, με κριτήριο τον πληθυσμό τους, σε δύο νέες κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τους άνω των 700 κατοίκων, στους οποίους η λεγόμενη Zώνη Γ στην απομακρυσμένη περιοχή από το κέντρο του οικισμού θα είναι Περιοχή Ειδικών Χρήσεων με αυξημένη αρτιότητα, αλλά μικρότερη της εκτός σχεδίου, και στους κάτω των 700 κατοίκων, όπου η Zώνη Γ γίνεται Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού και διατηρούνται οι ισχύοντες όροι δόμησης.
fimotro.gr