Κάποιοι, ανάμεσά τους και συνάδελφοι δημοσιογράφοι, παρερμήνευσαν τη φράση «εθελοντική δημοσιογραφία» που χρησιμοποιήθηκε κατά την δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας που πήρε η Δημοτική Αρχή Τρικκαίων να δώσει Βήμα στους Δημότες μέσω της σελίδας «Ζητώ τον Λόγο». Θεώρησαν, προφανώς, πως η «εθελοντική δημοσιογραφία», μπορεί να αποτελέσει … πλήγμα στην επαγγελματική δημοσιογραφία.
Καταρχήν, ο όρος «εθελοντικό», δεν είναι το αντίθετο του όρου «επαγγελματικό» αλλά του όρου «υποχρεωτικό». Στη Δημοκρατία, σχεδόν τα πάντα, είναι εθελοντικά. Η συμμετοχή στα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα, ο έρωτας, ο γάμος, το διαζύγιο, όλα…
Μόνο η ψήφος και ο … θάνατος είναι υποχρεωτικά! Και η ψήφος όμως, όλο και πιο «εθελοντική» γίνεται.
Επί της ουσίας: Ποιος μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επαγγελματία δημοσιογράφο να προσφέρει και εθελοντικά τις υπηρεσίες του; Ποιος μπορεί να το απαγορεύσει σε έναν άνεργο δημοσιογράφο που δεν έχει Βήμα για να εκφραστεί;
Βεβαίως, ο Δήμος Τρικκαίων, δεν ζητά από επαγγελματίες δημοσιογράφους να εργαστούν αφιλοκερδώς. Ζητά από τους Δημότες του να γίνουν «εθελοντές δημοσιογράφοι». Δεν αποκλείονται, φυσικά, οι επαγγελματίες του χώρου. Το μήνυμα του Δημάρχου Χρήστου Λάππα είναι σαφές: «Δεν φιλοδοξεί η πρωτοβουλία μας να ανταγωνιστεί κανέναν, πολύ περισσότερο τους επαγγελματίες του χώρου. Απεναντίας: Προάγοντας την εθελοντική δημοσιογραφία σκοπεύουμε να «δώσουμε τον Λόγο» σε επώνυμες απόψεις, κριτικές και προτάσεις συμπολιτών οι οποίες, από μόνες τους, μπορούν να αποτελέσουν τον Αντίλογο στην φημολογία, στην ανώνυμη «παραδημοσιογραφία» και στο, σαχλό έως επικίνδυνο, δημόσιο «κοινωνικό κουτσομπολιό» στα οποία επιδίδονται, δυστυχώς και στον τόπο μας, κάποιοι».
Προς ενημέρωση όσων παρεξήγησαν την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, σημειώνω ότι στη χώρα μας υπάρχει Δίκτυο εθελοντών δημοσιογράφων για την Κοινωνία των Πολιτών.
Σε άρθρο του, ο επικεφαλής του Δικτύου Βασίλης Τακτικός, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η παρέμβαση του Δικτύου των εθελοντών δημοσιογράφων μπορεί να κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση του πολίτη στην χρήσιμη πληροφορία και στην αυθεντική πολιτική επικοινωνία, αποφεύγοντας τους παραμορφωτικούς καθρέφτες που στήνουν κάθε φορά οι έχοντες συμφέροντα από τον σφετερισμό της εξουσίας, ιδίως στον χώρο της επικοινωνίας, αλλά και στον χώρο της πολιτικής αντιπροσώπευσης».
Θεωρώ πως δεν χρειάζονται περισσότερα για να λυθεί η όποια παρεξήγηση.