Διατροφή: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψουμε το αλάτι;

Ενώ δεν το σκεφτόμαστε πολύ, το αλάτι υπάρχει σχεδόν παντού στην σύγχρονη διατροφή.  Δεν νοείται να μαγειρέψουμε δίχως αλάτι. Κι όμως σε αυξημένες ποσότητες μας βλάπτει, πράγμα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε αλλά – όπως φαίνεται – αγνοούμε.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις καταναλώνουν την διπλάσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου ημερησίως, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, αποκαλύπτει νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

“Σε αυτήν την έρευνα εστιάσαμε σε ενήλικες με καρδιαγγειακή νόσο, μια ομάδα που θεωρητικά έχει αυξημένα κίνητρα να τηρεί τις συστάσεις των ειδικών αναφορικά με την πρόσληψη νατρίου.

Διαπιστώσαμε ωστόσο ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων αυτής της κατηγορίας καταναλώνουν συχνά υπερβολικές ποσότητες αλατιού” ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης.

Γιατί βλάπτει η περίσσεια νατρίου

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Εξαιτίας αυτού, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά η ημερήσια πρόσληψη να μην ξεπερνά τα 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 3.100 άτομα με καρδιακά προβλήματα που ήταν εγγεγραμμένα στο National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2009 έως το 2018.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν διαγνωστεί με με καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, στηθάγχη ή στεφανιαία νόσο και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ποσότητα νατρίου που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 89% των συμμετεχόντων κατανάλωναν υπερβολική ποσότητα νατρίου. Η μέση πρόσληψη μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν περίπου 3.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, δηλαδή η διπλάσια από το ιδανικό συνιστώμενη όριο.

Οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν επίσης εάν η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει την πρόσληψη νατρίου μεταξύ των συμμετεχόντων στην μελέτη. “Περιέργως δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του εισοδήματος και της πρόσληψης νατρίου” αναφέρουν οι ερευνητές.

Γιατί δυσκολευόμαστε να το περιορίσουμε

Αν και η πρόσληψη νατρίου μπορεί να μην επηρεάζεται από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να καθιστούν δύσκολη την μείωσή του.

“Πρώτον, το νάτριο υπάρχει σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα, σε μικρότερες η μεγαλύτερες ποσότητες μιας και χρησιμοποιείται για την βελτίωση της γεύσης” αναφέρουν οι ερευνητές.

“Επιπλέον μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη αλλαγή ακόμα και για εκείνους που έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, μιας και είμαστε πλάσματα της συνήθειας και η αλλαγή μιας συμπεριφοράς απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, θέληση και χρόνο” συμπληρώνουν.

Τι να προσέξετε στην διατροφή σας για να το ελαττώσετε

Μερικές από τις συμβουλές των ερευνητών για την μείωση της πρόσληψης νατρίου, περιλαμβάνουν:

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, προετοιμάζοντας τα γεύματά σας στο σπίτι όταν είναι δυνατόν.
  • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζετε και προσπαθήστε να αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν περισσότερα από 140 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα.
  • Μειώστε την ποσότητα του προστιθέμενου αλατιού που χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε άλλα μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα για να ενισχύσετε την γεύση των πιάτων σας.
  • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

vita.gr