Διαμαρτυρία του Μπάμπη Δεληλίγκα για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων

4556777

Διαμαρτυρία του Χαράλαμπου Δ. Δεληλίγκα, πρώην Αντινομάρχη Τρικάλων και πρώην Αντιδήμαρχου Τρικκαίων προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τρικκαίων Μιχάλη Μπάρδα, με αφορμή την απόφαση να «κατεβάσει» το πορτραίτο του Βασιλείου Γ. Δεληλίγκα, από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρικάλων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, οφείλετε να δείχνετε σεβασμό και να τιμάτε τη μνήμη των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για να προστατέψουν και να αναδείξουν την πόλη των Τρικάλων. Δυστυχώς, με μεγάλη μου λύπη κε Πρόεδρε, διαπίστωσα πως εσείς προσωπικά δεν δείχνετε τον απαραίτητο σεβασμό.

Μετά την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής ονοματοθεσίας του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων συνεδρίασε στις 26-04-2010 και αποφάνθηκε πως ο αείμνηστος Βασίλειος Γ. Δεληλίγκας διετέλεσε Δήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων στην περίοδο 1895-1903. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε κε Πρόεδρε τα χρόνια αυτά ήταν και τα δυσκολότερα χρόνια της ιστορίας της πόλης μας. Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκε στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων η φωτογραφία του αείμνηστου Βασιλείου Γ. Δεληλίγκα, ως Δημάρχου κατά την εποχή εκείνη. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ονομαστεί η πλατεία της οδού Πατουλιάς (δίπλα από το 6ο Νηπιαγωγείο) ως «Πλατεία Δημάρχου Βασιλείου Δεληλίγκα» καθώς και ο δρόμος που βρίσκεται απέναντι από το τελωνείο (δίπλα από τη συνοικία Αγ. Τριάδα) ως «Οδός Δημάρχου Βασιλείου Δεληλίγκα».
Εσείς όμως κε Πρόεδρε, εντελώς αυθαίρετα κατεβάσατε την φωτογραφία του Βασιλείου Γ. Δεληλίγκα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να δώσετε καμία εξήγηση. Όταν ερωτηθήκατε μάλιστα από τον κ. Θεόδωρο Σπανό κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου στις 26-11-2014 για ποιό λόγο προβήκατε σε αυτή την ενέργεια, εσείς απαντήσατε πως μάθατε ότι ο Βασίλειος Δεληλίγκας δεν ήταν εκλεγμένος δήμαρχος Τρικάλων αλλά διορισμένος. Ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι για να σας αποδείξω πως κάνετε ένα τεράστιο ιστορικό λάθος.
Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, από ιστορικά γεγονότα και έγγραφα αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο αείμνηστος Βασίλειος Γ. Δεληλίγκας διετέλεσε ως Δήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων για δυο τετραετίες, στην περίοδο 1895-1903. Βάσει του εκλογικού συστήματος της εποχής, στα Τρίκαλα εκλεγόντουσαν δυο Δήμαρχοι, οι οποίοι και ήταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Αυτό γινόταν επειδή εκείνη την εποχή στην αρμοδιότητα του Δήμου Τρικκαίων είχαν περιέλθει και 24 χωριά, οπότε ο ένας εκ των δυο Δημάρχων ήταν ο Δήμαρχος των χωριών και ο άλλος ο Δήμαρχος της πόλης. Ωστόσο και οι δυο ήταν Δήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων. Όπως όριζε επίσης το εκλογικό σύστημα της εποχής, ο ένας Δήμαρχος αντικαθιστούσε τον άλλον, καθώς ήταν και οι δυο αιρετοί. Την χρονική περίοδο 1895-1903, ο Βασίλειος Γ. Δεληλίγκας είχε εκλεγεί ως Δήμαρχος των 24 χωριών, ενώ ο Παναγιώτης Χατζηγάκης ως Δήμαρχος της πόλης. Ο Βασίλειος Δεληλίγκας μάλιστα, διετέλεσε και ως Δήμαρχος της πόλης των Τρικάλων το έτος 1897-1898. Μετά το έτος 1903 το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα καταργήθηκε και πλέον εκλεγόταν μόνο ένας Δήμαρχος, ο Δήμαρχος της πόλης. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνει και ο επίτιμος ληξίαρχος του δήμου Τρικκαίων Θεόδωρος Αρώτσος στην βεβαίωσή του (Μάρτιος του 2010), όπου αναφέρει ότι έβρισκε έγγραφα με την υπογραφή του Βασιλείου Δεληλίγκα, ως Δημάρχου Τρικάλων, πριν ακόμη καεί το Δημαρχείο του δήμου Τρικκαίων το 1959.

Θέλω να σας επισημάνω κε Πρόεδρε, πως όλα τα έγγραφα με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Βασίλειος Γ. Δεληλίγκας ήταν Δήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων, βρίσκονται στον φάκελο της επιτροπής ονοματοθεσίας του Δήμου Τρικκαίων και είναι τα εξής:

1) Έγγραφο από το οποίο προκύπτει το εκλογικό σύστημα της περιόδου 1895-1903.
2) Ψηφοδέλτιο του έτους 1895 στο οποίο φαίνεται ότι ο Βασίλειος Δεληλίγκας ήταν υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων.
3) Η ως άνω βεβαίωση του επίτιμου ληξιάρχου κ. Θεόδωρου Αρώτσου.
4) Φωτογραφία που υπήρχε στο παλιό Δημαρχείο (πριν αυτό καεί το 1959), στην οποία απεικονίζεται ο Βασίλειος Δεληλίγκας μαζί με άλλους Δημάρχους της εποχής εκείνης.
5) Απόκομμα από καθημερινή ενημερωτική εφημερίδα της Λάρισας του έτους 1897, η οποία σε άρθρο της αναφέρεται στον Βασίλειο Δεληλίγκα ως «Δήμαρχο Τρικάλων Βασίλη Δεληλίγκα» και «Έναν γενναίο Έλληνα πατριώτη».
6) Χειρόγραφο συμφωνητικό μίσθωσης με το οποίο ο Βασίλειος Δεληλίγκας νοίκιαζε στον Ευάγγελο Ντάνα, κάτοικο Ριζαριού, χωράφια συνολικής έκτασης 220 στρεμμάτων στην περιοχή ¨Καραμαλή¨ του Δήμου Τρικκαίων. Τα έσοδα από τα χωράφια πήγαιναν στο ταμείο του Δήμου, όπως ακριβώς αναφέρεται και στο βιβλίο της κ. Μαρούλας Κλιάφα «Τα του Δήμου εν Δήμω».
7) Η Δωρεά του Βασιλείου Δεληλίγκα στον Δήμο Τρικκαίων, όταν αυτός έφυγε από την Δημοτική Αρχή, με την οποία δώρησε στο Δήμο ποσοστά χωραφιών του που βρίσκονταν στην οδό Πατουλιάς. Τα χωράφια αυτά τα δώρησε στο Δήμο για να γίνει τότε η διάνοιξη του δρόμου που ξεκινάει από την οδό Πατουλιάς, περνάει δίπλα από το 4ο ΚΑΠΗ Τρικάλων και καταλήγει στην οδό Λαρίσης. Δώρησε επίσης και 2 δικά του κάρα μαζί με τα άλογά τους για τις ανάγκες του Δήμου.

Αν θέλετε, σε περίπτωση που έχουν χαθεί τα πιο πάνω έγγραφα από τον φάκελο της επιτροπής, μπορώ να σας τα προσκομίσω εγώ καθώς βρίσκονται όλα στο προσωπικό μου αρχείο.

Από τα παραπάνω κε Πρόεδρε προκύπτει πως ο Βασίλειος Δεληλίγκας μπήκε τότε στον Δήμο Τρικκαίων με το ¨καπέλο του¨ και έφυγε χωρίς αυτό, τη στιγμή που άλλοι έμπαιναν στο Δήμο ¨χωρίς καπέλο¨, αλλά έφευγαν με πολλά χωράφια και με ¨καπέλο αμερικάνικο-ρεπούμπλικο¨, όπως λέει και ο λαός μας.
Κε Πρόεδρε, οφείλετε να γνωρίζετε πως κατά την κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897, οι αρχές της πόλης των Τρικάλων μαζί με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χατζηγάκη, εγκατέλειψαν την πόλη από φόβο, όταν έμαθαν ότι πρόκειται να έρθουν οι Τούρκοι από τη Λάρισα. Ο Παναγιώτης Χατζηγάκης εγκαταστάθηκε τότε στο Περτούλι για ένα χρόνο και επέστρεψε στις 13 Μαϊου του 1898, όταν έφυγαν οι Τούρκοι. Όλα αυτά αναφέρονται με λεπτομέρειες στο βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα «Τα του Δήμου εν Δήμω». Από τις αρχές του τόπου μας ο μόνος που έμεινε πίσω και υποδέχτηκε στην πόλη τους Τούρκους ήταν ο Δήμαρχος Βασίλειος Δεληλίγκας. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα, ο Βασίλειος Δεληλίγκας υποδέχτηκε τους Τούρκους ως Δήμαρχος της πόλης με διπλωματικό τρόπο, για να μη συμβεί στα Τρίκαλα η καταστροφή που συνέβη στις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας. Οι πληροφορίες που είχε τότε ήταν πως οι Τούρκοι έφταναν στα Τρίκαλα με άγριες διαθέσεις επειδή ο παλαιότερος Δήμαρχος, ο Γεώργιος Κανούτας, είχε γκρεμίσει κατά τη θητεία του το τζαμί και άλλα κτίσματα που βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Φαντάζεστε κε Πρόεδρε τι θα συνέβαινε στην πόλη των Τρικάλων αν την είχε εγκαταλείψει και ο Βασίλειος Δεληλίγκας; Η πόλη θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς, όπως καταστράφηκε η Λάρισα, η Καρδίτσα και ο Βόλος!!
Είναι επίσης άξια θαυμασμού η στάση που κράτησε ο Βασίλειος Δεληλίγκας απέναντι στον πρώην δήμαρχο και πολιτικό του αντίπαλο Γεώργιο Κανούτα, όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στα Τρίκαλα. Ο Βασίλειος Δεληλίγκας, όταν έμαθε ότι οι Τούρκοι έψαχναν τον Κανούτα για να τον σκοτώσουν, τον έκρυψε μέσα στο ίδιο του το σπίτι για να μην τον βρούνε. Όταν έφτασαν δε οι Τούρκοι στα Τρίκαλα το πρώτο πράγμα που ρώτησαν στον Βασίλειο Δεληλίγκα ήταν ¨πού βρίσκεται ο Κανούτας;¨, ενώ αυτός τους απάντησε ότι ¨ο Κανούτας είναι αντίπαλός μου, λείπει καιρό από τα Τρίκαλα¨. Το ίδιο βράδυ θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, ο Βασίλειος Δεληλίγκας φυγάδευσε τον Γεώργιο Κανούτα στο Προάστιο Καρδίτσης πάνω στο άλογό του. Εκεί φιλοξενήθηκε για λίγες μέρες στο σπίτι του Δημητρίου Μπούσδρα, φίλου του Βασίλειου Δεληλίγκα και μετά από μερικές μέρες ο Κανούτας έφυγε για την Αθήνα για να σωθεί.
Κε Πρόεδρε, ο Δήμαρχος Βασίλειος Δεληλίγκας ήταν ο ¨πρώτος πολίτης¨ της πόλης μας και την προστάτευσε στα πιο δύσκολα χρόνια της ιστορίας της. Η συνεισφορά του στον Δήμο ήταν τεράστια και αυτό φαίνεται από όλα τα ιστορικά γεγονότα που σας ανέφερα πιο πάνω. Το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να τιμήσετε τη μνήμη του, είναι να κρατήσετε τη φωτογραφία του στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων. Αυτό είναι και το καθήκον σας ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τους πιο πάνω λόγους διαμαρτύρομαι έντονα για την ενέργειά σας και αιτούμαι να μου εξηγήσετε γραπτώς, για ποιό λόγο κατεβάσετε την φωτογραφία του Δημάρχου Βασίλειου Δεληλίγκα από την αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.

Ο υπογράφων
Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας
Πρώην Αντινομάρχης Τρικάλων
Πρώην Αντιδήμαρχος Τρικάλων

.