Χρήστος Τσίρος : Σκέψεις – Προτάσεις από ένα νέο Επιχειρηματία

667866555

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε αρκετό χρόνο για συζήτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται. Καλό θα είναι ,όμως, να δούμε μερικές σκέψεις από την πραγματική αγορά και από την μικρό-επιχειρηματικότητα.

Oι προτάσεις παρακάτω είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές και φυσικά δεν έχουν σκοπό ούτε να προσβάλουν τα εργασιακά και φορολογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

1. Σταθερό φορολογικό περιβάλλον
2. Φορολογικό σχέδιο 15ετους διάρκειας
3. ΦΠΑ Απαλλαγή έως 25000€ τζίρο
4. ΦΠΑ Απαλλαγή σε εξαγωγικές ηλεκτρονικές (e-shops) Πωλήσεις λιανικής
5. Συγκεκριμένα επαγγέλματα θα πρέπει να πάνε στο 100% πληρωμή με κάρτα
6. ΦΠΑ Απόδοση του κάθε παρασκευή ανεξαρτήτως πιστωτικού
7. ΟΑΕΕ οι εισφορές είναι παράνομα υψηλές
8. ΟΑΕΕ σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα.
9. ΟΑΕΕ γίνει αναδρομικός επανυπολογισμός των εισφορών για τα έτη: 2008-2015
10. ΟΑΕΕ Αφαίρεση της υγείας σε όσους την στερήθηκαν
11. ΟΑΕΕ Απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών νέων επιχειρηματιών
12. ΟΑΕΕ δυνατότητα πληρωμής με τον μήνα
13. ΟΑΕΕ Πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών ενεργών επιχειρηματιών υπολοιπα
14. ΟΑΕΕ 3ετης απαλλαγή των τρεχουσών εισφορών
15. ΙΚΑ Απαλλαγή εισφορών από το μη μισθολογικό κόστος
16. ΙΚΑ Σταθερές εισφορές εργαζομένων
17. ΙΚΑ Εισαγωγικών εισφορών σε πρώτη φόρα απασχολούμενους μισθωτούς , η σε ανέργους που είναι κοντά σε ηλικία σύνταξης
18. ΟΑΕΔ εισαγωγή «επιχειρηματικού μέντορα»

Ας δούμε ποιο αναλυτικά

Δεν μας νοιάζει πόσο θα είναι η φορολογία, ας είναι και 40% αρκει να ξέρουμε ότι ανεξαρτήτως κυβέρνησης το φορολογικό περιβάλλον θα είναι σταθερό και φυσικά όχι στην φορολόγηση ανύπαρκτων εισοδημάτων μέσω των τεκμηρίων. Θέλουμε να έχουμε εικόνα τουλάχιστον 5ετιας για να σχεδιάσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο(θα προτιμούσαμε βέβαια να είναι στο 10-15%, όπως είναι σε γειτονική χώρα, ώστε να γυρίσουν οι επιχειρήσεις πίσω στην χώρα μας και να βρουν εργασία εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι.) θα μπορούσε βέβαια να υλοποιήσει το κράτος ένα φορολογικό σχέδιο 15ετους διάρκειας, στο οποίο θα αναφέρει ότι την 1η 5ετια θα είναι η φορολογία των επιχειρήσεων στο 40, 30, 25,20,15,10 % μέχρι και την λήξη.
Ας βάλει η κυβέρνηση 60% ΦΠΑ, αφού δεν μπορει να το εισπράξει,διοτι οι μηχανισμοί είσπραξης ή έλεγχου απόδοσης ΦΠΑ χωλαίνουν. Μια καλή λύση, λοιπον, θα ήταν, αφού περάσει αυτή η δύσκολη χρόνια ,ίσως και η επομένη, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε λογικά πλαίσια.
Απαλλαγή ΦΠΑ έως 25.000€ τζίρο (βέβαια η απόδοση του να γίνεται και «για να εκπαιδεύεται ο επιχειρηματίας» αλλά και να επιστρέφεται άμεσα από τις ΔΟΥ, ώστε να μην έχουμε τα φαινόμενα καθυστέρησης φπα χρόνων).
Απαλλαγή ΦΠΑ σε εξαγωγικές ηλεκτρονικές (e-shops) πωλήσεις λιανικής
στην ευρωπαϊκή ένωση έως 70.000€, το έχουν πολλές χώρες του ευρώ και της ευρωζώνης ,έτσι θα προσεγγίσουμε και επιχειρήσεις από άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες θα φέρουν την έδρα τους και τις αποθήκες τους εδώ με όρο την απαλλαγή ΦΠΑ και τα προϊόντα να φεύγουν από αποθήκες της Ελλάδας.
Απόδοση του ΦΠΑ κάθε Παρασκευή ανεξαρτήτως πιστωτικού
Τώρα που αρχίζουμε να ζούμε με τα capital control μπορεί η τράπεζα να αναλάβει ένα πιο ενεργό λογιστικό ρόλο. Σιγά σιγά οι πληρωμές θα γίνονται σωρηδόν με χρεωστικές κάρτες, να τραβά αυτόματα η τράπεζα τον ΦΠΑ και ενδεχομένως την οποιαδήποτε προκαταβολή φόρου επί του τιμολογίου και να την αποδίδει άμεσα στην εφορία. Για τον παλιό τρόπο απόδοσης ΦΠΑ να υπάρξει μια ευνοϊκότατη ρύθμιση, ώστε να μπορέσουν όλοι να έρθουν ομαλά στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα επαγγέλματα θα πρέπει να πάνε στο 100% πληρωμή με κάρτα αναλήψεων με ασύρματο τερματικό pos , και για να μην αναφερθώ σε ποια επαγγέλματα. Να γίνει σε όσους επαγγελματίες έχουν την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

ΟΑΕΕ στα όρια της σχιζοφρένειας

Οι εισφορές είναι παράνομα υψηλές: Από το 2008 έχουμε καταγεγραμμένη πτώση του ΑΕΠ βάσει ΕΛΣΤΑΤ. Όλα τα Δ.Σ. του ΟΑΕΕ όφειλαν να έχουν εισηγηθεί μείωση των εισφορών, όπως ορίζει και το καταστατικό του ΟΑΕΕ Προεδρικό Διάταγμα 258/05 άρθρο 5. Δεν είναι λογικό να μην εξετάζει την πορεία της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά αν έχει κέρδη ή όχι, και σε τακτές χρονικές περιόδους να αλλάζει προς τα πάνω τις εισφορές μας. Πρέπει να γίνει επιτέλους σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα. Προφανώς είναι ένας έμμεσος φόρος για τις «παλιές καλές εποχές» που ελάχιστοι ήταν οι φόροι που πλήρωναν οι επιχειρηματίες και ελάχιστους φόρους με αφορολόγητα κλπ ζητούσε το κράτος. Θα πρέπει να γίνει αναδρομικός επανυπολογισμός των εισφορών για τα έτη: 2008-2015 προκειμένου να γνωρίζει ο κάθε ασφαλισμένος μετά τον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση τη μείωση του ΑΕΠ και φυσικά την αφαίρεση της υγείας σε όσους την στερήθηκαν, αφαιρώντας τις παράνομες προσαυξήσεις και τους τόκους που έβαζε μέχρι σήμερα, γιατί δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό, πόσο παραπάνω πλήρωσε ή πόσο παραπάνω χρεώθηκε, επειδή δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Επίσης, δεν υπάρχει καμία λογική, αντιθέτως υπάρχει παράνοια να θέλει ο ΟΑΕΕ να κλείσει φυλακή ή να κατασχέσει την περιουσία του επιχειρηματία, για να του δώσει σύνταξη, όταν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, που και όταν φτάσει και όταν ακόμα του κατασχέσει την περιουσία του, δεν του δίνει σύνταξη ως αφερέγγυο, επειδή δεν πλήρωσε εισφορές!
Απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών (ΟΑΕΕ)νέων επιχειρηματιών για την 1η 3ετια έναρξης με πρόβλεψη ένα ποσό για την ασφάλιση υγείας, ώστε να μπορέσουν πάρα πολλοί άνεργοι , να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο Επιχειρείν.
Πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών (ΟΑΕΕ) oσοι επιχειρηματίες κατάφεραν μέσα στην λαίλαπα της κρίσης να επιβιώσουν, είναι λογικό να έχουν καθυστέρηση σε εισφορές στον ΟΑΕΕ. Για το κομμάτι της σύνταξης θα πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή «σοφών» τεχνοκρατών, ώστε να αποφασίσει για αυτούς που ήδη πλησιάζουν στη σύνταξη και για τους νέους που έχουν υπόλοιπα εισφορών. Για τους ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής με τον μήνα, και μείωση των εισφορών στα επίπεδα των 150 – 200€ το μήνα και δυνατότητα, όπως και στο ΙΚΑ να «ρίχνουμε» χρήματα έναντι στο υπόλοιπο των μηνιαίων εισφορών (πράγμα που τώρα δεν γίνεται, και πάλι χάνεται η λογική, αν καταθέσετε το μισό ποσό μέσω e-baking ο ΟΑΕΕ την επόμενη εργάσιμη το γυρίζει πίσω!!), αλλά και να ρυθμίζουμε τις καθυστερήσεις, όπως στο ΙΚΑ. Μεγάλο και βασικό εδώ που φτάσαμε μετά από 7 χρόνια ύφεσης, είναι η 3ετης απαλλαγή των τρεχουσών εισφορών του ΟΑΕΕ με πρόβλεψη για την υγεία μέχρι να επιστρέψει η ομαλότητα. Γνωρίζουμε όλοι , χωρίς να ασκώ πολιτική , ότι ο ιδιωτικός τομέας από το 2008 έχει δεχτεί όλο το βάρος της ύφεσης, και ειδικά εμείς οι επιχειρηματίες. Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων, που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση, που έχει προκληθεί στην αγορά τα 7 χρόνια της ύφεσης, αλλά και λόγω της τραπεζικής αργίας να είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια, να είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος(είναι η 3ετής απαλλαγή των τρεχουσών εισφορών του ΟΑΕΕ), προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μέχρι να ισορροπήσει η αγορά. Είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να υπάρξει αυτή η ρύθμιση, ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να ανασάνουν.
ΙΚΑ
Απαλλαγή εισφορών ΙΚΑ από το μη μισθολογικό κόστος (πχ μπόνους επί των πωλήσεων, εργατικότητας, απόδοσης κλπ μηνιαίως η ετησίως ), τώρα που είναι υψηλή η εφορία, για ποιο λόγο ένα επιχειρηματίας να μην μπορεί να δώσει σαν μπόνους στο προσωπικό του ένα ποσό το οποίο ο ίδιος θα εκπέσει από την εφορία; Είναι καλύτερα να πληρώσουμε όλο το ποσό στην εφορία η να το δώσουμε στους συνεργάτες μας- εργαζόμενους μας, ώστε και οι ίδιοι να το καταναλώσουν και το χρήμα αυτό να μπει στο οικονομικό κύκλωμα; Μείωση εισφορών ώστε να μειωθεί η ανεργία, ας μπει ένα είδος εισαγωγικών εισφορών ΙΚΑ για πρώτη φορά απασχολούμενους μισθωτούς ή σε ανέργους που είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης . Επίσης, δεν μπορεί να έχουν σταματήσει τα δώρα στις συντάξεις και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να πληρώνουν εισφορές ΙΚΑ σε δώρο , Πάσχα και επίδομα αδείας ΙΚΑ. Και τέλος πάντων θέλει δώρο το ΙΚΑ; Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να τα δώσουμε ως αύξηση μισθού ή μπόνους στον εργαζόμενο ή και να τα επενδύσουμε στην επιχείρηση μας, τώρα ειδικά που υπάρχει υψηλή φορολογία και η χρηματοδότηση-δανειοδότηση είναι μηδενική, ώστε και με τους 2 παραπάνω τρόπους να επενδυθούν στην αγορά και να ξαναγυρίσουν πίσω σ εμάς.
Σταθερές Εισφορές ΙΚΑ εργαζομένων: αφού όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε από εδώ και περά το κράτος μπορεί να εγγυηθεί 360€ σύνταξη, για ποιον λόγο να έχουμε σύνδεση μισθού + παροχών με τις εισφορές του ΙΚΑ. Ας βάλουμε σταθερές εισφορές ανεξαρτήτου ύψους μισθού, διότι αυτήν την στιγμή στον κατώτατο καθαρό μισθό των 509€, οι εισφορές του ΙΚΑ είναι περίπου το 70% του καθαρού μισθού ήτοι 350€ περίπου( φανταστείτε πόσο είναι σε ένα μισθό 1000€ ΙΚΑ= 700€, και ξανατονίζω με τα δεδομένα που έχουμε τώρα μόνο την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη των 360€ έχουμε σίγουροι όλοι. Και οι μισθοί θα αυξηθούν , και οι περισσότεροι άνεργοι θα πιάσουν δουλειά.
ΟΑΕΔ
ο οαεδ πρέπει να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο περά από τους ανέργους. Πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά τον υποψήφιο νέο επιχειρηματία να φτιάξει το επιχειρηματικό σχέδιο , να τον εισάγει στην θεωρία του επιχειρηματικού κυκλώματος(τιμολόγια, έξοδα διαχείριση κλπ) και ίσως να εισάγει και την έννοια του «επιχειρηματικού μέντορα» ( όπως έχει τον εργασιακό σύμβουλο).

Τέλος ο Νόμος του Γκρέσαμ είναι μια θεωρία που αναφέρεται κυρίως στην οικονομία αλλά έχει εφαρμογή και σ άλλες πτυχές της ζωής μας , από την πολιτική ως την κοινωνία.
Λέει με λίγα λόγια ότι: τα κακά νομίσματα εκτοπίζουν τα καλά, επειδή τα πρώτα διατηρούνται στην κυκλοφορία, αφού η πραγματική τους αξία είναι χαμηλότερη από την ονομαστική, ενώ τα καλά αποσύρονται για να μετατραπούν σε πολύτιμα μέταλλα.

Αν αντιπαραβάλω τα «καλά νομίσματα» με τους σοβαρούς και νοικοκύρηδες επιχειρηματίες , και τα «κακά νομίσματα» με τους κακούς επιχειρηματίες / εργοδότες φοροκλέπτες κλπ, σίγα σίγα ,λοιπόν, οι «καλοί επιχειρηματίες» εκτοπίζονται από τους «κακούς επιχειρηματίες» που φοροδιαφεύγουν-εισφοροδιαφεύγουν κλπ, με αποτέλεσμα να μείνει στην αγορά το «κακό νόμισμα» και οι «καλοί επιχειρηματίες» να πάρουν των ομματίων τους και να φύγουν με σκοπό να αναζητήσουν ένα πολύ καλύτερο σταθερό περιβάλλον χωρίς εκπλήξεις και αναδρομικούς νόμους.

Χρήστος Τσίρος
Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Πρόεδρος του συλλόγου
Νέων Επιχειρηματιών Τρικάλων – Καρδίτσας

.