Χρήστος Αθανασιάδης: Παράδειγμα προς μίμηση το σκόρδο Πλατυκάμπου

Το γεμάτο ευωδία, Φεστιβάλ Σκόρδου, στον Πλατύκαμπο του δήμου Κιλελέρ, επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας και συνιδρυτής της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης.

Ο κ. Αθανασιάδης, επ’ ευκαιρία της γιορτής επεσήμανε ότι «ο Πλατύκαμπος αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα προς μίμηση, συνεργατισμού και συνέργειας, σε πανελλαδικό επίπεδο, αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται εδώ και δύο χρόνια, ώστε να καταστεί το συγκεκριμένο προϊόν που παράγεται στην περιοχή του Πλατυκάμπου, ουσιαστικά, φαρμακευτικό προϊόν, ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου, μέσω της πιστοποίησης AFQ που έχει λάβει με την ονομασία e Ntopio Platikampou, δηλαδή, ενός ευρωπαϊκού σήματος πιστοποίησης από τη foodOxys του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο εισάγει ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο, όπου κάθε προϊόν υποβάλλεται σε μία λεπτομερή αξιολόγηση της ποιοτικής εγγενούς σύστασής του, που έχει ως γνώμονα την υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Για να γίνει όμως αυτό πράξη, όπως και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που θα ακολουθήσουν, συνεργάστηκαν αρμονικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο δήμος Κιλελέρ και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου».

Παράλληλα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, σημείωσε ότι «το σκόρδο Πλατυκάμπου ευρύτερα, θα πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και κατ’ επέκταση προστιθέμενη αξία, μέσω της ευρωπαϊκής πιστοποίησης που μπορεί να λάβει ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), κάτι για το οποίο θα πρέπει να προστρέξουν από κοινού, τόσο οι συνεταιρισμοί της περιοχής, όσο και η δημοτική αρχή του δήμου Κιλελέρ».

Τέλος, ο κ. Αθανασιάδης, με δεδομένο το τεράστιο κόστος παραγωγής που υπάρχει στην καλλιέργεια του σκόρδου αλλά και την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι παραγωγοί του προϊόντος από την πανδημία, ανέφερε πως «το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει συμπεριλάβει το συγκεκριμένο προϊόν, στα προς ενίσχυση προϊόντα, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των καλλιεργητών του, με παράλληλη εφαρμογή πολιτικών μείωσης του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής».