Σήμερα σε γυμνάσια και δημοτικά της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «ΠΙΖΑ» από τον ΟΟΣΑ υποστηριζόμενος, που τάχα τες θα αξιολογήσει το εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό της χώρας. Διαγωνισμός αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Πάλι θα είμαστε στα αποτελέσματα (κατανόησης κειμένου – μαθηματικών) στις πρώτες θέσεις από το τέλος! Ευκαιρία για τους Μπρεντεντέρηδες , Πορδοσάλ-ντε και άλλα φερέφωνα να ζητήσουν «επί πίνακι» τα κεφάλια των τεμπέληδων εκπαιδευτικών που συνεχώς αντιδρούν στα μεγαλόπνοα προγράμματα της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της παιδείας.
Είναι όμως έτσι? Ή ο διαγωνισμός τεχνηέντως με το ΙΕΠ προεξάρχοντος αποκρύπτει σκοτεινά σημεία της ελληνικής εκπαίδευσης. Ανοίγουμε μια παρένθεση. Την προηγούμενη εβδομάδα ο γράφων επισκέφθηκε σχολείο στο Πόρτο της Πορτογαλίας(Agroupamento escolas de valadares). Είχαμε την πληροφορία ότι υπήρχε απεργία. Πράγματι στις 8.30 π.μ. εκατοντάδες παιδιά ευρίσκονταν έξω από το κλειστό σχολείο. Αλλά στο εσωτερικό του σχολείου όλοι οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους! Διάολε τι είδους απεργία ήταν αυτή. Οι υπεύθυνοι μας εξήγησαν πολύ απλά ότι απεργεί το υποστηρικτικό προσωπικό του σχολείου!!! Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ειδικής αγωγής, οι φύλακες και οι επιστάτες, οι τραπεζοκόμοι και οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης, οι κυρίες που καθαρίζουν κλπ. Οπότε πως θα μπορούσαν να κάνουν μάθημα οι εκπαιδευτικοί χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη!!!
την ελληνική οδυνηρή πραγματικότητα. Τόσα νεοδημοκρατικά χρόνια τι ακριβώς προχώρησε στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα? Ας κάνουμε μια σύγκριση με την Πορτογαλία που πριν την κρίση ήταν πίσω στο ΑΕΠ από την Ελλάδα και τώρα δεν μπορούμε να τους φτάσουμε (με το chat GPT βρίσκονται τα πάντα).
- Μήπως αναβαθμίστηκαν οι υποδομές των σχολείων με τα ταβάνια που πέφτουν? 400 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα Γιαννάκου για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων μετά τον covid. Δύο δις το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Πορτογαλία.
- Μήπως υπάρχει σταθερή παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά? Χα χα. Πολλοί εκπαιδευτικοί στην παράλληλη είναι μισή ημέρα στο ένα σχολείο μισό στο άλλο. Στα τμήματα ένταξης που βρεθήκαμε (Valadares) σχεδόν ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή (τμήματα 8-10 μαθητών με 5-8 της παράλληλης).
- Μήπως μειώθηκαν τα κενά στα σχολεία με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό? Προφανώς και στην Πορτογαλία υπάρχουν ελλείψεις ειδικά δασκάλων αλλά δεν είναι το 30 % του εκπαιδευτικού προσωπικού αναπληρωτές.
- Μήπως ενισχύθηκε η πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών στα σχολεία? Μα ακόμη και τα ΕΚΦΕ κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Τα δε εργαστήρια γίνονται στον διαδραστικό πίνακα. Στην Πορτογαλία δίπλα από κάθε αίθουσα φυσικών επιστημών (όσες επισκεφθήκαμε) υπάρχει και το αντίστοιχο παρασκευαστήριο.
- Μήπως μελετούν σε σχολικές βιβλιοθήκες? Ετοιμάζουν εργασίες με τη βοήθεια συμβούλου εκπαιδευτικού? Μα και όπου υπήρχαν ήλθε το μνημόνιο και τις έκλεισε. Στην Πορτογαλία κάθε συγκρότημα σχολείων έχει τη βιβλιοθήκη του, ως χώρο μάθησης και έρευνας από τα παιδιά.
- Μήπως οι μαθητές μας διδάσκονται όλα τα μαθήματα των πανελληνίων? Το σχέδιο? Τα ξενόγλωσσα σε επίπεδο πανελληνίων? Στην Πορτογαλία μετά το γεύμα (όλα τα παιδιά τρώνε στα εστιατόρια των σχολείων και όχι σε τάπερ της ελληνίδας μάνας) οι μαθητές προετοιμάζονται σε ολιγομελή τμήματα για τις παν-πορτογαλικές εξετάσεις. Που? Μα φυσικά στο σχολείο!!!
- Μήπως στα σχολεία οι διευθύνσεις εκλέγονται δημοκρατικά? Προφανώς ερήμην των συλλόγων. Και όχι σαν τους υποανάπτυκτους πορτογάλους που ο σύλλογος των διδασκόντων έχει κυρίαρχο λόγο στην εκλογή.
- Μήπως οι δήμοι δίνουν λεφτά για τα σχολεία? Ναι κάτι μάσκες αλεξίπτωτα και ένα χιλιάρικο ανά σχολείο. Στην Braga 400 εκατομμύρια (2023 – 27), στο Aveiro 250 εκατομμύρια, στο Guimaraes άλλα 400 εκατομμύρια. Μήπως ζαλίζεστε από τα ποσά?
- Μήπως προσφέρονται γεύματα στους ασθενέστερους οικονομικά? Ναι με τάπερ. Η Πορτογαλική οικογένεια, όπως και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών δεν έχει το καθημερινό άγχος του μεσημεριανού φαγητού των παιδιών!
Για αυτούς τους δείκτες που υπάρχουν αντίστοιχα χωρία προς συμπλήρωση για το κοινωνικό στάτους των οικογενειών των μαθητών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό «ΠΙΖΑ» και μονίμως αποκρύπτονται, μπορεί να μας πει το ΙΕΠ και το Υπ. Παιδείας τι από όλα αυτά έχει θεραπεύσει?
Βασίλειος Παππάς – δ/ντης σε γυμνάσιο που υλοποιεί τον διαγωνισμό, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί «αρνητής»!!!
ΥΓ. το Υπ. Παιδείας να απαγορεύσει τα προγράμματα Erasmus. Επιστρέφουμε και καταναλώνουμε αντικαταθλιπτικά χάπια.