Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μέλη κάποιου γυμναστηρίου ήταν 14 φορές πιο αερόβια ενεργοί από μη μέλη.
Οι γραμμένοι στα γυμναστήρια, κατά μέσο όρο, έκαναν έξι ώρες περισσότερη άσκηση την εβδομάδα και η δραστηριότητα αυτή τούς έκανε πιο fit απ’ ό,τι εκείνους που δεν είχαν την ίδια συνήθεια. Όι πρώτοι είχαν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό, μικρότερη μέση και υψηλότερο επίπεδο καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, όπως μετράται από τη δύναμη της καρδιάς, την πνευμονική λειτουργία και τη μυϊκή μάζα. Ταυτόχρονα, περνούσαν λιγότερο χρόνο καθιστοί κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για άνδρες και γυναίκες.
Στη μελέτη συμμετείχαν 405 άτομα ηλικιών από 30 έως 64 ετών και τα γενικά χαρακτηριστικά των ατόμων-μελών γυμναστηρίου ήταν παρόμοια με των μη μελών. Η επικεφαλής συγγραφέας, Elizabeth C. Schroeder, καθηγήτρια του Τμήματος Κινησιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ανέφερε ότι τα μέλη γυμναστηρίου ήταν, επίσης, πιο πιθανό -ακόμη και σε σχέση με εκείνους που δεν πήγαιναν γυμναστήριο, αλλά γυμναζόνταν- να κάνουν γυμναστική με αντίσταση η οποία ενισχύει τους μύες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό.
Ενώ μπορεί να είναι προφανές ότι τα μέλη γυμναστηρίου γυμνάζονται περισσότερο και είναι πιο υγιή, η Schroeder υποστηρίζει ότι αυτό δεν έχει προηγουμένως αποδειχθεί ξεκάθαρα. «Αυτή η μελέτη προσθέτει πραγματικά αντικειμενικούς στόχους για να συγκρίνει τους ανθρώπους που πηγαίνουν στο γυμναστήριο με εκείνους που δεν πηγαίνουν, κάτι που δεν είχε μετρηθεί έως σήμερα», αναφέρει.
Ωστόσο, η μελέτη έχει σχεδιαστεί μόνο για να δείξει τη σύνδεση μεταξύ του γυμναστηρίου και της άσκησης – οι ενεργητικοί άνθρωποι είναι απλά πιο πιθανό να γραφτούν σε γυμναστήρια. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην μελέτη και που ασκούνταν όσο τα μέλη του γυμναστηρίου, είχαν παρόμοια μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να αποκομίσουμε τα ίδια οφέλη οπουδήποτε και αν ασκούμαστε. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η συνδρομή σε ένα γυμναστήριο καθιστά πιο πιθανό να το κάνουμε όντως, όμως άλλες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση σε ανοιχτούς χώρους έχει επιπλέον οφέλη. Η δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, να μειώσει την ένταση και την κατάθλιψη, και να μας κάνει να αισθανθούμε πιο αναζωογονημένοι και θετικοί για τη ζωή – ειδικά αν τρέχουμε μέσα στο δάσος.
Η άσκηση στη φύση έχει επίσης βαθμολογηθεί ως πιο ευχάριστη και λιγότερο επίπονη από τη γυμναστική στο γυμναστήριο. Τα πρώτα πέντε λεπτά της άσκησης στην ύπαιθρο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά. Αλλά η Schroeder υποστηρίζει πως το γυμναστήριο μπορεί να μας ενθαρρύνει ασκηθούμε περισσότερο, διότι είναι δραστηριότητα κοινωνική και διασκεδαστική.
Πηγή: iatrikanews