Αντίστροφη μέτρηση για το πετρέλαιο θέρμανσης: Πού θα κινηθεί η τιμή, τι ζητούν οι πρατηριούχοι

Απευθείας επιδότηση στην αντλία – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα – Η διαδικασία

Νέο καθεστώς στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προτείνει, περίπου είκοσι ημέρες, πριν τη διάθεσή του από πρατήρια υγρών καυσίμων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων για τη διευκόλυνση των καταναλωτών αλλά και της αγοράς.

Ειδικότερα, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, ζητεί την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν πολλαπλά πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές και τους εμπόρους, καθώς και θετικές επιπτώσεις για την οικονομία.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η απευθείας έκπτωση στην αντλία θα βοηθήσει άμεσα τους καταναλωτές που έχουν ανάγκη, ειδικά τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες και δυσκολεύονται να καταβάλλουν το συνολικό ποσό αγοράς πετρελαίου εκ των προτέρων, ενώ θα συμβάλλει και στη μείωση του παράνομου «εμπορίου» επιδομάτων. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.

Το όφελος

Είναι αξιοσημείωτο ότι με την κίνηση αυτή, όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ, οι πρατηριούχοι θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια κατά περίπου 20%, μειώνοντας το χρηματοοικονομικό κόστος τους, με ευεργετικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας θετικά την ευρύτερη αγορά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τα σημερινά στοιχεία της αγοράς, η τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης στις αστικές περιοχές αναμένεται να φτάσει τα 0,90 ευρώ το λίτρο, ενώ η επιδότηση στην αντλία δεν θα επιβαρύνει επιπλέον τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη πλευρά, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μειώσει κατά 20% το κόστος τραπεζικών προμηθειών που καταβάλλουν οι έμποροι, με το συνολικό όφελος να ξεπερνά τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επιδότηση στην αντλία

Είναι αξιοσημείωτο εξάλλου ότι κατά την τελευταία περίοδο διανομής η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, διέθεσε 73,4 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα 237 εκατομμύρια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό δημιουργεί, κατά τους πρατηριούχους και εμπόρους, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει η επιδότηση απευθείας στην αντλία, προσφέροντας άμεση ανακούφιση στους υπερφορολογημένους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο των αλλαγών η Ομοσπονδία προτείνει και την κατάργηση της πλατφόρμας «Ήφαιστος», η οποία, όπως υπογραμμίζει, αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος τόσο για το κράτος όσο και για τους εμπόρους και συχνά ανοίγει με καθυστέρηση, προκαλώντας άγχος σε καταναλωτές και λογιστές για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Για τον καθορισμό ενός φυσικού προσώπου ως δικαιούχου πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι.
  • το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Για πρώτη φορά κατά τη χειμερινή περίοδο 2023 – 2024 καθορίστηκε ως κριτήριο όπως τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ, με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων.

Από την άλλη πλευρά, τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων, όπως αυτά προκύπτουν από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τον υπολογισμό του επιδόματος ελήφθησαν υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η δριμύτητα του κλίματος κάθε περιοχής και η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου. Το επίδομα που έλαβε την περίοδο 2023-2024 κάθε δικαιούχος δεν ήταν μικρότερο των 100 ευρώ, ούτε μεγαλύτερο των 800 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται μέχρι το ποσό τα 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Μόνο ένα είδος καυσίμου δύναται να επιδοτηθεί ανά δικαιούχο και για αγορές τουλάχιστον διπλάσιας αξίας των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Πώς γίνεται η αίτηση

Οι αγορές των καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας θα πρέπει, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να γίνουν μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2024 και της 31ης Μαρτίου 2025.

Οι καταναλωτές μπορούν να  υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

αα) Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

αβ) το ονοματεπώνυμό του,

αγ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

αδ) η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

αε) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

αστ) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

αζ) τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,

αη) το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,

αθ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

naftemporiki.gr