Λένε πως το αλκοόλ αρχίζει να γίνεται πρόβλημα όταν αρχίζουμε να πίνουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας. Κατά πόσο ισχύει όμως αυτό; Πότε το… ημερίσιο ποτό πρέπει να μας ανησυχίσει;
Όπως λένε οι ειδικοί, το να πίνει κάποιος στη διάρκεια της ημέρας δεν δημιουργεί πρόβλημα όταν γίνεται σποραδικά και με μέτρο. Δεν είναι ένδειξη προβλήματος, λ.χ., να πίνετε μια μπύρα κάνα-δυο φορές τον μήνα, κάνοντας μεσημεριανό μπάρμπεκιου στο σπίτι σας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται κάθε σαββατοκύριακο, ούτε όλο τον χρόνο.
Επιπλέον, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν τις 5 το απόγευμα, μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του οργανισμού.
Αλκοόλ την ημέρα: Αυξημένος κίνδυνος μέθης
«Το ποτό το βράδυ συνήθως έχει ένα «φυσικό» τέλος, διότι μετά πρέπει να πάτε για ύπνο», αναφέρει ο ψυχίατρος Dr. Akhil Anand, ειδικός σε θέματα εθισμών από το Λουθηριανό Νοσοκομείο του Οχάιο, που υπάγεται στον όμιλο της Cleveland Clinic. «Την ημέρα, όμως, το τέλος απέχει ακόμα πολύ και υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης».
Για τους περισσότερους ανθρώπους, «ποτό στη διάρκεια της ημέρας» σημαίνει ένα-δύο ποτηράκια κρασί, ίσως κάτι παραπάνω σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Για όσους όμως ήδη κάνουν υπερκατανάλωση (3 ή περισσότερα ποτά την ημέρα), μπορεί να σημαίνει ότι θα πίνουν πολύ κάθε φορά που θα τους δίνεται η δυνατότητα. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από την ώρα της ημέρας ή τον λόγο της κατανάλωσης.
Η συνέπεια μπορεί να είναι αυξημένος κίνδυνος μέθης. Αν συμβεί αυτό με ένα-δύο κοκτέιλ στη διάρκεια ενός brunch, είναι πολύ ανησυχητικό. Το να πίνει κάποιος έως του σημείου της μέθης πρέπει να αποφεύγεται εντελώς, όλες τις ώρες του 24ωρου.
Πόσο μάλλον που την ημέρα μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να ακολουθήσετε την κατανάλωση που κάνουν οι συνδαιτυμόνες σας. Αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο μέθης.
Επιπτώσεις στον ύπνο
Μολονότι πολλοί δεν το πιστεύουν, η κατανάλωση αλκοόλ νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να έχει επιπτώσεις στον βραδινό ύπνο. Αυτό οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας των κιρκάδιων ρυθμών, δηλαδή του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού.
«Ο κύκλος του ύπνου και της αγρυπνίας ακολουθεί τις φάσεις του ήλιου», εξηγεί ο Dr. Anand. «Το ποτό την ημέρα μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία και να σας ωθήσει να μπείτε πολύ νωρίς για ύπνο. Αυτό θα οδηγήσει σε διαταραχή του ύπνου στη μέση της νύχτας».
Η διαταραχή αυτή μπορεί να έχει ως συνέπεια είτε να ξυπνήσετε πολύ νωρίς το επόμενο πρωί, είτε πολύ αργά. Έτσι θα ενεργοποιηθεί ένας φαύλος κύκλος, που μπορεί να απορρυθμίσει το βιολογικό ρολόι σας.
Εντείνεται άγχος, κατάθλιψη
Μία άλλη διαφορά είναι το άγχος που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την έκκριση ορισμένων ουσιών στον οργανισμό.
Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η «ορμόνη του στρες», η κορτιζόλη. Τα επίπεδά της αυξάνονται όταν πίνετε το βράδυ και γι’ αυτό νιώθετε έντονο άγχος το επόμενο πρωί. Μάλιστα για να εξομαλυνθούν μπορεί να χρειασθεί έως και μία εβδομάδα, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα βρίσκεστε σε κατάσταση στρες.
Η κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα μπορεί να έχει την ίδια συνέπεια, με τη διαφορά ότι δεν θα νιώσετε άγχος το επόμενο πρωί αλλά την ίδια μέρα.
Κατάθλιψη και αφυδάτωση
Επιπλέον, το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό, οπότε σας προκαλεί κατάπτωση εξίσου έντονη με την ευφορία που επιφέρει.
Ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, εξ άλλου, εάν το παρακάνετε κινδυνεύετε και να αφυδατωθείτε. Μάλιστα αν έχει καλό καιρό και πίνετε το μεσημέρι σε υπαίθριο χώρο, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Πότε να ανησυχήσετε
Εκείνο, πάντως, που πραγματικά πρέπει να σας ανησυχήσει δεν είναι το κοκτέιλ μιμόζα που αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό ενός σποραδικού brunch. Ηχηρή προειδοποίηση αποτελεί το να αρχίσετε σταδιακά να επιζητάτε το αλκοόλ ολοένα νωρίτερα και συχνότερα μέσα στην ημέρα.
Αν φθάσετε στο σημείο να πίνετε χωρίς λόγο και από νωρίς το πρωί, πιθανώς έχετε εθιστεί στο ποτό. Το ίδιο κι αν αποκτήσετε την συνήθεια να προσθέτετε ποτό στον πρωινό καφέ σας. Πριν φθάσετε σε αυτό το σημείο, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό, καταλήγει ο Dr. Anand.