Εξωστρέφεια αλλά και αναδιάρθρωση της στρατηγικής για την πορεία των Φιλοσοφικών Σχολών και των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε χθες η ηγεσία του υπ. Παιδείας σε συνάντηση με τους κοσμήτορες των σχολών και τους προέδρους των τμημάτων. Βεβαίως, όπως φαίνεται το σχέδιο συγχωνεύσεων στον χώρο των φιλοσοφικών και ανθρωπιστικών σπουδών ξεκινάει από τα ξενόγλωσσα τμήματα. Στις προτάσεις που ακούγονται είναι η συγχώνευση των γαλλικών, ιταλικών και γερμανικών φιλολογιών. Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση από προξενείο ευρωπαϊκής χώρας στην Ελλάδα.
Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης Απ. Δημητρόπουλου, του γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιω. Χρυσουλάκη, του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Π. Μήτκα και των εκπροσώπων των ανθρωπιστικών σπουδών. Ο κ. Δημητρόπουλος φέρεται να εστίασε και στις επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος στον πανεπιστημιακό πληθυσμό, ζητώντας να υπάρξει μελέτη για τυχόν αναδιάρθρωση των σχολών. Καθώς το πρόβλημα με τον μειωμένο αριθμό των εισακτέων έχουν οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, πανεπιστημιακοί που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι θεωρούν δεδομένες τις αλλαγές στα ξενόγλωσσα τμήματα είτε με τη συναίνεση των ΑΕΙ είτε όχι. Τα φώτα στρέφονται κυρίως στα τμήματα γαλλικών, ιταλικών, γερμανικών και ισπανικής γλώσσας, και μεταξύ των προτάσεων είναι να συγχωνευθούν σε ένα τμήμα –π.χ. λατινογενών σπουδών– με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.
Για το θέμα η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών έχει επισημάνει ότι «τα τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών που λειτουργούν στη σχολή συμβάλλουν καθοριστικά στη διασύνδεση της Ελλάδας με σημαντικές χώρες-εταίρους της χώρας μας στην E.E., ενώ επιπροσθέτως ευρίσκονται στην προτεραιότητα των προτιμήσεων της πλειονότητας των φοιτητών που κάθε χρόνο εισάγονται σε αυτά. Η συνέχιση της αποκλειστικά αυτόνομης λειτουργίας όλων των τμημάτων της Φιλοσοφικής συνιστά ομόφωνη απόφαση της σχολής και αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο του Πανεπιστημίου Αθηνών». Η συνάντηση έληξε με διαμαρτυρία πως δεν δόθηκε ο λόγος σε όλους, με κοσμήτορα σχολής νησιωτικού πανεπιστημίου να λέει «ας μας στέλνατε το βίντεο με τις ομιλίες σας».
Τμήματα Φυσικής Αγωγής, Μαθηματικών
Εκτός από τα τμήματα ξένων γλωσσών, ένα βασικό κριτήριο για τις συγχωνεύσεις είναι ο αριθμός των ομοειδών τμημάτων στα ΑΕΙ της χώρας. Ενδεικτικά ακούγεται ότι υπάρχουν πολλά τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καθώς και Μαθηματικών. Ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Aγγελος Συρίγος με έγγραφό του προς τα πανεπιστήμια τούς έχει ζητήσει «συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν σε μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή αλλαγές τμημάτων». Με βάση το έγγραφο, οι προτάσεις πρέπει να σταλούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η κατάθεση προτάσεων θα αποτελέσει την αρχή μιας ευρύτερης συζήτησης για το θέμα του «εξορθολογισμού και των αναδιαρθρώσεων του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας», με στόχο οι αλλαγές να έχουν αποφασιστεί και να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2022. Παράλληλα είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει στήριξη σε τμήματα ακριτικών ΑΕΙ, όπως του Πανεπιστημίου Αιγαίου.