Γρανάδα, Ισπανία – Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Διακρατική Συνάντηση Έργου (ΔΣΕ) του Erasmus+ προγράμματος “Beyond the Divide: Effective Use of Artificial Intelligence for Equitable English Language Teaching”, https://bridgeelt-fedu.metu.edu.tr/ στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, όπου εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί από επτά χώρες εργάστηκαν από κοινού με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.
Ως εκπαιδευτικοί του 3ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων “Οδυσσέας Ελύτης” –το μοναδικό σχολείο που συμμετέχει στο έργο– είχαμε την τιμή να συντονίσουμε μία πολυσήμαντη ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών.
Εστίαση στην Ανάλυση Αναγκών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προκαταρκτικές αναλύσεις αναγκών από όλους τους εταίρους, βασισμένες σε ερωτηματολόγια, ομάδες εστίασης και συνεντεύξεις με καθηγητές αγγλικής γλώσσας στις συμμετέχουσες χώρες. Αυτή η αναλυτική προσέγγιση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας τεκμηριωμένης βάσης για τη βέλτιστη αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική πράξη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Ευκαιρία και Πρόκληση
Η τεχνητή νοημοσύνη αναδείχθηκε ως ένα ισχυρό εργαλείο για την εξατομίκευση της διδασκαλίας και τη μείωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Παράλληλα, τονίστηκαν οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ηθική χρήση της, την ανάγκη για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, καθώς και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην τεχνολογία.
Μια Διεθνής Συνεργασία
Το έργο “Beyond the Divide” υλοποιείται σε συνεργασία με έξι πανεπιστήμια και έναν δημόσιο εκπαιδευτικό φορέα, διαμορφώνοντας ένα διεθνές δίκτυο που συνδέει την παιδαγωγική έρευνα με την πρακτική της τάξης:
- Middle East Technical University – Τουρκία
- Universidad de Granada – Ισπανία
- Università degli Studi di Firenze – Ιταλία
- Manorhamilton Development CLG – Ιρλανδία
- Høgskolen i Innlandet – Νορβηγία
- Universidade do Algarve – Πορτογαλία
- Ankara Milli Egitim Mudurlugu (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άγκυρας) – Τουρκία
Ένα Βήμα Μπροστά
Η συνάντηση στη Γρανάδα αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία του έργου, ενισχύοντας την κοινή δέσμευση για καινοτόμες και δίκαιες πρακτικές στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων “Οδυσσέας Ελύτης” συνεχίζει να έχει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό λύσεων που ενδυναμώνουν εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ένα ψηφιακό και δίκαιο σχολείο του μέλλοντος.
Η Δ/ντρια Η Συντονίστρια
Σαρκατζή Βασιλική Σαμαρά Μαρία