Αμείωτος συνεχίζεται ο βαρύς φόρος αίματος του πληρώνει η χώρα μας στην πανδημία του κορονοϊού, από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα θανατηφόρων κρουσμάτων που δεν λέει να κοπάσει. Μόνο από την αρχή του χρόνου σχεδόν 1.500 άνθρωποι χάθηκαν από τις επιπλοκές της Covid σε όλη τη χώρα, ενώ χθες σε ένα 24ωρο κατέληξαν στον θάνατο 101 άνθρωποι.
Στους 87 θανάτους βρέθηκε την εβδομάδα αυτή ο κινούμενος μέσος όρος των θανάτων, αυξημένος κατά 17 νεκρούς (22%) σε σχέση με την προηγούμενη.
Μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες, 590 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19, ενώ από την αρχή του νέου χρόνου κατέληξαν 1.425 συνάνθρωποί μας.
Το 81% των ασθενών που καταλήγουν έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ το 18% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 ετών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Όλοι οι ασθενείς που καταλήγουν στον θάνατο έχουν βρεθεί σε ΜΕΘ εξαιτίας των επιπλοκών της παραλλαγής Δέλτα, που εμφανίζει βαρύτερα συμπτώματα και συχνά θανατηφόρα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θανόντων ήταν ανεμβολίαστοι.
Τα θλιβερά «πρωτεία» στους θανάτους στην Ελλάδα ανά πόλη
Θλιβερά πρωτεία στους θανάτους στην Ελλάδα κρατούν τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αν και αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Κεντρική Μακεδονία έχει πολύ περισσότερους θανάτους από την Αττική.
Συγκεκριμένα από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα 7.120 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Κεντρική Μακεδονία και 6.737 στην Αττική, με πληθυσμό τετραπλάσιο από την Κεντρική Μακεδονία. Η Θεσσαλία έρχεται τρίτη με 1.953 θανάτους.
Στις τελευταίες θέσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με κάτω από 500 νεκρούς, βρίσκονται η Κρήτη και η Ήπειρος αλλά και τα νησιά στα οποία καταγράφονται από την αρχή της πανδημίας λιγότεροι από 200 νεκροί.
Αναλυτικά οι θάνατοι ανά πόλη και Π.Ε
Η Βόρεια Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε θανάτους σε όλη την πανδημία και ακολουθεί η Θεσσαλία και η Αχαϊα.
Συγκεκριμένα, οι θάνατοι ανά πόλη είναι οι εξής:
- Θεσσαλονίκη: 4011 θάνατοι
- Λάρισα: 765
- Σέρρες: 708
- Πέλλα: 679
- Αχαϊα: 602
- Μαγνησία: 570
- Πιερία: 562
- Ημαθία: 530
- Καβάλα: 415
- Δράμα: 412
- Κιλκίς: 364
- Κοζάνη: 356
- Καρδίτσα 331
- Αιτωλοακαρνανία 330
Από 200 έως 300 θανάτους καταγράφουν: Κορινθία, Χαλκιδική, Ηράκλειο, Ξάνθη, Φθιώτιδα, Εύβοια, Τρίκαλα και Έβρος.
Από 100 έως 200 θανάτους σημειώνουν: Λέσβος, Δωδεκάνησα, Ροδόπη, Καστοριά, Ιωάννινα, Μεσσηνία, Κέρκυρα, Ηλεία, Αρκαδία, Αργολίδα, Βοιωτία και Χανά.
Από 100 θανάτους και κάτω: Θεσπρωτία, Κυκλάδες, Άγιο Όρος, Χίος, Σάμος, Γρεβενά, Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λακωνία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Ρέθυμνο και Λασίθι.
Υπό διερεύνηση βρίσκονται 18.954 θάνατοι.
Ελλάδα: 8η σε θανάτους την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου σε ΕΕ & EEA
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC), η χώρα μας κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου μεταξύ 3/1/22 και 9/1/22 καταλαμβάνει την 8η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με 44 θανάτους την εβδομάδα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, μετά τη Βουλγαρία (πρώτη στη λίστα με 77 θανάτους) και άλλες χώρες, όπως την Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις τελευταίες θέσεις με τους λιγότερους θανάτους στην ΕΕ και ΕΕΑ βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία με 5 θανάτους την εβδομάδα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού και η Ολλανδία με 4 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.
Πηγή: iatropedia.gr