Μια συλλογή με ιστορίες που γίνονται ταξίδι. Ταξίδι στους ωκεανούς, στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, στις περιπέτειες ανθρώπων καθημερινών που ζουν τα πάθη τους και τις χαρές τους είναι το πολύ αξιόλογο νέο βιβλίο της φιλολόγου Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου με τίτλο «Αίμα στη φλέβα η θάλασσα» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης με μεγάλη προσέλευση κοινού στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Μιλώντας για το βιβλίο η συγγραφέας τόνισε: «Το δεύτερο βιβλίο μου είναι μια συλλογή με 25 ιστορίες που γίνονται ταξίδι. Ιστορίες ρεαλιστικές, υπερρεαλιστικές, ποιητικές, κάποιες απρόσμενες, σαν παραμύθι. Συνεκτικός ιστός η θάλασσα, που γίνεται αίμα που ρέει στις φλέβες των ηρώων μου, με τρόπους πολυποίκιλους. Ο έρωτας, ο θάνατος, η προσφυγιά, οι οδυνηρές εξαρτήσεις, οι δεσμοί της οικογένειας κι η μάνα με τους πολλούς της ρόλους, η τέχνη και ο πόλεμος, όλα τα ανθρώπινα περνούν μέσα από τις ιστορίες μου. Μια θάλασσα τις συνοδεύει, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητική, φερμένη από διαβάσματα θαλασσινά κι ακούσματα που έρχονται να συνομιλήσουν δημιουργικά κι ελεύθερα με τη δική μου φαντασία. Στις ιστορίες μου οι ήρωες αναζητούν τη λύτρωση. Οι περισσότεροι τη βρίσκουν, μέσα απ’ τον δικό του δρόμο ο καθένας, που όμως ακουμπά στη θάλασσα».
Παρουσιάζοντας το βιβλίο η φιλόλογος Αγγελική Αναγνώστου έκανε την ακόλουθη πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση: «Με κεντρικό άξονα τη θάλασσα, η συγγραφέας πλάθει με γενναιοδωρία 25 ποιητικές ιστορίες, που καμιά δε μοιάζει με την άλλη και που η καθεμιά λάμπει με το δικό της φως, «σαν δροσοσταλίδες που λάμπουν καθαρότερες και από τα πιο πολύτιμα δάκρυα», για να δανειστώ τα λόγια του ποιητή της θάλασσας και του φωτός, Οδυσσέα Ελύτη.
Κάθε ιστορία, κι ένα ταξίδι. Ταξίδι στους ωκεανούς, στα βάθη και τα πλάτη της ανθρώπινης ψυχής, στις περιπέτειες ανθρώπων που ζουν τα πάθη τους και τις χαρές τους. Οι ήρωες δεν είναι πρόσωπα εικονικά, αλλά άνθρωποι καθημερινοί, που πάλλονται από ζωή: πονούν, αγαπούν, ερωτεύονται, ονειρεύονται, και «γίνονται οι πόθοι κι οι αναστεναγμοί τους κύμα, ήσυχος παφλασμός ενίοτε, κι άλλοτε βρυχηθμός και περιδίνηση επικίνδυνη», όπως λέει η ίδια η συγγραφέας. Ιστορίες άλλες ρεαλιστικές, άλλες υπερρεαλιστικές, άλλες ποιητικές, κάποιες απρόσμενες, άλλες σαν παραμύθι. Συνεκτικός ιστός η θάλασσα, που γίνεται αίμα που ρέει στις φλέβες των ηρώων της και, μέσα στην απεραντοσύνη της και την αέναα μεταβαλλόμενη υπόστασή της, φιλοξενεί πολυποίκιλες καταστάσεις…
Ο έρωτας, ο θάνατος, οι οικογενειακοί δεσμοί και η μάνα με τους πολλαπλούς της ρόλους, η αγάπη σε όλες της τις μορφές, ο πόλεμος και η προσφυγιά, η ανάγκη φυγής και της ελευθερίας επιλογών, οι οδυνηρές εξαρτήσεις, η τέχνη, ο ανθρώπινος πόνος και η διαχείρισή του… Όλα τα ανθρώπινα περνάνε μέσα από τις ιστορίες αυτές, με τη θάλασσα να τα συνοδεύει με ποικίλους τρόπους.
Η οικειότητα της συγγραφέως με τη θάλασσα είναι προφανής, ενισχύεται όμως και από διεξοδική έρευνα.
Και, μπορεί πηγή έμπνευσής της να είναι ο Νίκος Καββαδίας – όπως η ίδια δηλώνει-, καθώς όμως ιχνηλατούσα το έργο της, κάπου ένιωθα και τον Ελύτη και τον Καραγάτση, άλλους μεγάλους λατρεμένους των ελληνικών γραμμάτων.
Πέρα όμως από την όποια πηγή έμπνευσης και τις όποιες αρχικές επιρροές, οι ιστορίες της Ευαγγελίας αυτονομούνται πλήρως, γίνονται υποβρύχια σκάφη και σωσίβιες λέμβοι, εντρυφούν στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής –όμοια με τα βάθη του ωκεανού, πολλές φορές, και σκιαγραφούν μοναδικά την ανθρώπινη περιπέτεια. Οι ήρωές της αναζητούν τη λύτρωση, άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε όχι, πάντα όμως αφήνουν το στίγμα τους ανεξίτηλο στον νου και την καρδιά του αναγνώστη!
Η συγγραφέας απορρίπτει τα περιττά, τεχνητά στοιχεία, και προσπαθεί να κρατήσει ό,τι πιο πολύτιμο και πιο αληθινό από την ουσία της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης και να μιλήσει εκ μέρους της καθεμιάς, αψηφώντας τον φόβο του ανθρώπου να κοιταχτεί και να παραδεχτεί ποιος είναι, προτού μιλήσει…».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις Βακχικόν και το βιβλιοπωλείο Μαγικά Γράμματα, αφηγήθηκε και συνομίλησε με τη συγγραφέα η φιλόλογος Μαρία Μουτσάκη ενώ κείμενα απέδωσε ο δάσκαλος Γιώργος Πατούκας.