Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ: Διαδηλώνουν εναντίον των νόμων που… οι ίδιοι ψήφισαν

Η αντινομία του ψηφίζουμε εύκολα τους νόμους αλλά την ώρα της εφαρμογής τους «ξορκίζουμε» με κάθε δυνατή δικαιολογία, κυριαρχεί στους κόλπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ξανά) τα τελευταία 24ωρα υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων που πληθαίνουν.

Τον χορό, των κατόπιν εορτής διαφωνούντων, σύρει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος διεκδικεί να γίνει η «φωνή» της εσωτερικής αντιπολίτευσης στο κόμμα, όσο πιστεύει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χάνει πόντους ως ο …καλύτερος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών!

Με αλλεπάλληλες παρουσίες και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ ο Νίκος Φίλης – εκτός από τα καρφιά στον Τσακαλώτο – διατύπωσε  ενστάσεις και υποδείξεις στην κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, των πλειστηριασμών ενώ «υπέσκαψε» ελαφρώς και το αφήγημα του Μαξίμου για την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Αν και οι ενστάσεις Φίλη για τη συμφωνία πώλησης μονάδων της ΔΕΗ κινήθηκαν στο παλιό moto « η συμφωνία επιβάλλεται δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση» οι αναφορές του στους πλειστηριασμούς  και σε όσα επίκεινται προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου.

Τζανακόπουλος σε Φίλη: Μαζί τα ψηφίσαμε 

Ο πρώην υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί ζήτησε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και «να μην περάσουν όλα τα σπίτια σε funds από την πρώτη Ιανουαρίου». Και το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξε μια προειδοποιητική απαντητική βολή από τον Δημήτρη Τζανακόπουλος στο briefing. Ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά θύμισε με νόημα ότι ο κ. Φίλης γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο διότι και εκείνος το ψήφισε. Νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νίκος Φίλης είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Εδώ χρειάζεται μια σοβαρή, κατά τη γνώμη μου, πρωτοβουλία που θα έχει και νομοθετικό χαρακτήρα. Όχι μόνο στα λόγια. Ένα θέμα αφορά αυτό, το θέμα των funds. Ένα δεύτερο θέμα, πολύ ουσιαστικό, αφορά τη σιωπηρή συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στις τράπεζες και την κυβέρνηση για το να μην γίνονται πλειστηριασμοί μέχρι 300.000 ευρώ για ακίνητα. Χρειάζεται να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε μία νομοθετική κατοχύρωση» σημείωσε. Ο κ. Τζανακόπουλος άδειασε όμως τον κ. Φίλη και σε σχέση με την πρόταση του για εθνική πρωτοβουλία προκειμένου να ανατραπεί η συμφωνία για πλεονάσματα 3,5% που «μας κόβει τα πόδια».Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο κ. Φίλης  κρούει σε ανοιχτές θύρες γιατί η κυβέρνηση παρότι κατάφερε να βελτιώσει τη χρονική διάρκεια της διατήρησης του 3,5% σε πέντε χρόνια, έχει επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό της.

Οι «ακροβασίες» Κυρίτση και Δρίτσα για τους πλειστηριασμούς

Ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης αποφεύγοντας σοφά κρίσεις για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει επαρκές πλαίσιο προστασίας της λαϊκή περιουσίας είπε ουσιαστικά «ναι» στους πλειστηριασμούς  «ναι» και στις αντιδράσεις.

«Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι σημείο υγείας της κοινωνίας να υπάρχει, σε μεγάλο βαθμό είναι χρήσιμο» Κατά τον ίδιο θα ήταν πρόβλημα «να μην λειτουργεί αδιαφοροποίητα από μια αντιπολιτευτική διάθεση και να μην προστατεύει και μεγάλες ιδιοκτησίες μαζί με τις μικρές» είπε ο βουλευτής και κατέληξε «Κατά τα αλλά εγώ δεν έχω πρόβλημα». Ακόμη πιο προχωρημένη ήταν η θέση που είχε εκφράσει μια μέρα νωρίτερα, ο πρώην υπουργός και μέλος των «53» Θοδωρής Δρίτσας.  Ο κ. Δρίτσας εμφανίστηκε έτοιμος να πάει σε συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών την στιγμή πάντως που διαβεβαίωνε πως τηρήθηκε και τηρείται η «δέσμευση» της κυβέρνησης « κανένα σπίτι΄δεν θα πάει στα χέρια τραπεζίτη». Και ο σχετικά άγνωστος κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός ερωτηθείς για το θέμα των αντιδράσεων ζήτησε να μην υπάρχουν καταστολή και προσαγωγές.

Σύγχυση πολλών Volt σε βουλευτές της επαρχίας για τη ΔΕΗ    

Μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούν τις συνέπειες που παράγει η συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δείχνουν και οι βουλευτές της περιφέρειας όπου εδρεύουν αυτές.

Οι τρεις βουλευτές Φλώρινας και Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας,Θέμης Μουμουλίδης και ο Μίμης Δημητριάδης εμφανίστηκαν στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πώληση της ΔΕΗ όπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ φώναζε από τα μικρόφωνα: «Κανένας Σταθάκης η Τσίπρας δεν έχει δικαίωνα να προχωρήσει σε μια τέτοια αποεπένδυση της ΔΕΗ». Και άκουσαν επίσης τον Παναγιώτη Αδαμίδη να θυμίζει ότι ο κυβερνητικός εταίρος  Πάνος Καμμένος αναρωτιόταν από το βήμα της Βουλής στις 19 Ιουλίου του 2014 «ποιος θα γλυτώσει από την φυλακή» όταν αναφερόταν στα λιγνιτικά κοιτάσματα αξίας περί τα 89 δισ. ευρώ.

“Ναι μεν αλλά” για την ψηφοφορία

Ειδικότερα ο Κώστας Σέλτσας μιλώντας στο  ΘΕΜΑ 104,6 δια της πλαγίας αναγνώρισε  ότι συμφωνία για τη ΔΕΗ είναι «ξεπούλημα» αλλά στο ερώτημα τι θα κάνει όταν έρθει η ώρα της  ψήφισης της σχετικής διάταξης στη Βουλή δεν μπόρεσε να είναι σαφής.

«Θα λάβουμε συλλογικά την απόφαση για το αν θα υπερψηφίσω. Εάν δούμε ότι δεν αντιδρά η κοινωνία δεν ξέρω αν θα υπερασπιστώ, εάν ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται τότε… Αν όμως η κοινωνία παραμείνει στους καναπέδες με το κομπιούτερ της τηλεόρασης δεν θα γίνει τίποτα, αν βγει στους δρόμους, πιστεύω ότι σε μεγάλη κλίμακα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Τα δύσκολα είναι μπροστά και για τον συνδικαλιστικό νόμο 

Το επόμενο πεδίο που θα κριθούν οι συνειδήσεις  και οι αντοχές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τροπολογία που αλλάζει το πλαίσιο για την κήρυξη των απεργιών. Η απόσυρση της για λόγους τακτικής απλώς μεταθέτει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στους δρόμους. Ηδη πρόγευση έδωσε το  ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το Υπουργειο Εργασίας και έφτασε μέχρι το Μαξίμου καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι στα μουλωχτά προσπάθησε να καταργήσει το ιερότερο εργατικό δικαίωμα. Ο ισχυρισμός της υπουργού Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου  πως το βασικό δεν είναι ότι αλλάζει το όριο (1/2 ή 1/3) αλλά το αν θα συμμετέχουν ουσιαστικά και ενεργά οι εργαζόμενοι στις απεργίες προκαλεί σαν κόκκινο πανί.

thetoc.gr