Το βάρος του νερού από τον τυφώνα Χάρβεϊ έκαμψε τον φλοιό της Γης

Τα περίπου 150 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού που έπεσαν στην περιοχή του Χιούστον στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του καταστροφικού τυφώνα Χάρβεϊ, είχαν αρκετό βάρος ώστε να κάμψουν το φλοιό της Γης. Σύμφωνα με τον Κρις Μίλινερ της NASA, τα δορυφορικά δεδομένα GPS και τα στοιχεία του Γεωδαιτικού Εργαστηρίου της Νεβάδα αποκαλύπτουν ότι το Χιούστον βυθίστηκε κατά περίπου 2 εκατοστά.

Η βύθιση της περιοχής του Χιούστον από την τροπική καταιγίδα δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες τεκμηριώνουν πώς το βάρος του νερού μπορεί να διαμορφώσει τη μορφολογία της γης. Μία μελέτη του 2012 που επικεντρώθηκε στα Ιμαλάια ανακάλυψε μια εποχιακή μεταβολή στο ύψος των βουνών, καθώς το νερό κυλούσε από τα βουνά στα ασιατικά ποτάμια.

Εξάλλου, μια μελέτη του 2017 ανακάλυψε μία κατακόρυφη μετατόπιση μεταξύ μισού και ενός εκατοστού στα όρη της Σιέρα Νεβάδα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μεταβολές στο Χιούστον μπορούν να θεωρηθούν ως μια «γρήγορη εκδοχή» του τι συμβαίνει στις οροσειρές με την πάροδο των εποχών, αναφέρει ο Μίλινερ.

Ο Μίλινερ πιστεύει ότι η μεταβολή στις μετρήσεις μπορεί να οφείλεται επίσης στη συμπίεση του εδάφους κάτω από τους σταθμούς του GPS εξαιτίας του βάρους του νερού. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι η παραμόρφωση του φλοιού ήταν ο κύριος παράγοντας της αλλαγής, καθώς ορισμένοι σταθμοί GPS βρίσκονται πάνω σε σκληρό και στερεό πέτρωμα και κατέγραψαν επίσης την ίδια βύθιση.

Τέλος, η χρόνια άντληση υπόγειων υδάτων από το υπέδαφος της πόλης ίσως δημιούργησε ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες για αυτό το φαινόμενο.

naftemporiki.gr