Την επαναπρόσληψη αναπληρωτριών με αναπηρία ζητά η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Επιστολή στον Κώστα Γαβρόγλου

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, απέστειλε η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με αφορμή την απόλυση αναπληρωτριών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

Οι  απολύσεις ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ ότι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) απολύθηκαν, επειδή είχαν λήξει οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ και δεν είχαν εκδοθεί οι επόμενες, για τις οποίες, όπως σημειώνουν οι ΕΛΜΕ και οι σύλλογοι αναπληρωτών, είχαν καταθέσει ήδη αιτήσεις να εξετασθούν.

Δεν θα αναφερθούμε στην στοιχειώδη ευαισθησία η οποία θα έπρεπε να επιδειχθεί σε ειδικές κατηγορίες, οι οποίες προστατεύονται όχι μόνο από τον ν. 3194/03, ο οποίος τους προτάσσει ως αναπληρωτές, αλλά και σε μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, αλλά και από τον ν. 3402/05, άρθρο 24, ο οποίος χαρακτηρίζει ρητά τους ασθενείς με ΣΚΠ ως ευπαθή ομάδα ασθενών, χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία.

Προσπερνάμε επίσης το γεγονός ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στο ίδιο το κράτος κι όχι στους ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν επί μήνες την εξέταση τους από τα ΚΕΠΑ.

Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ορισμένα σημεία, προκειμένου να μην παρατηρηθούν παρόμοια περιστατικά, αλλά και να εξομαλυνθεί η διαδικασία των προσλήψεων αναπληρωτών, ειδικά όσον αφορά την ΣΚΠ.

Η πάθηση, ως γνωστόν είναι ανίατη, επομένως τα ΚΕΠΑ μόνο στην πρώτη παρουσία του ασθενούς γνωμοδοτούν για την φύση της ασθένειας. Στις επόμενες αποφάσεις τους, απλώς ορίζουν το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο είναι απαραίτητο σε μια σειρά από άλλες διαδικασίες (φορολογικές, παροχή πάσο για ελεύθερες μεταφορές κτλ), όχι όμως για την εκπαίδευση.

Να σημειώσουμε ότι ο ν. 3194/03 ορίζει, και ορθά, καθώς η ΣΚΠ έχει διακυμάνσεις, μόνο την νόσο ως προϋπόθεση πρόταξης κι όχι το ποσοστό αναπηρίας. Σε αυτό το σημείο αντικαθιστά και διορθώνει τα Π.Δ 50 και 100 που όριζαν, λανθασμένα ότι για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, απαιτείται ποσοστό 67%.

Εφόσον οι εκπαιδευτικοί λοιπόν αναγνωριστεί ότι έχουν ΣΚΠ και προτάσσονται, είναι περιττό να τους ζητείται νέα απόφαση ΚΕΠΑ, λόγω του ανιάτου της πάθησης. Και να ζητηθεί όμως και προσκομιστεί λίγο μετά την πρόσληψη του αναπληρωτή, καμία ζημία δεν δημιουργείται στο ελληνικό δημόσιο, καθώς είναι απλώς ζήτημα χρόνου η προσκόμιση του. Να σημειώσουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και με πιστοποιητικά ψυχιατρικής και παθολογικής εξέτασης και για τους υπόλοιπους αναπληρωτές.

Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να έχει τον έλεγχο των ειδικών κατηγοριών, ειδικά όσων πάσχουν από ΣΚΠ, θα μπορούσε να δημιουργήσει ειδικό μητρώο, στο πνεύμα της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3402/05, απαλλάσσοντας και τις υπηρεσίες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς από εμπλοκή τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Τέλος, θα μπορούσε, σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις ή εξαιτίας χρονικής πίεσης, όπως η τωρινή, να ζητηθεί η γνώμη πανεπιστημιακών γιατρών, κατ’ αναλογία της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ασθενών με σοβαρές παθήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ΣΚΠ, σύμφωνα με τον ν. 2640/98.

Από τα παραπάνω γίνεται πιστεύουμε κατανοητό ότι οι εν λόγω απολύσεις κρίνονται άδικες και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της νομοθεσίας, αλλά και της φύσης της πάθησης.

Ζητούμε λοιπόν την επαναπρόσληψη των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί σας για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να βελτιώσει την προαγωγή υγείας και την στήριξη ανθρώπων με ΣΚΠ και των συγγενών τους.

 

 

 

 

 

Με τιμή

για το Δ.Σ. της ΕΕΣΚΠ