Τι πραγματικά ισχύει για την ιατρική κάνναβη

Τέσσερα υπουργεία εμπλέκονται στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καλλιεργούν και επεξεργάζονται φυτά κάνναβης, εξηγεί ο υπουργός Υγείας σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην ναρκω-φιλολογία των τελευταίων ημερών την οποία ο Ανδρέας Ξανθός αποδίδει σε μια τεχνητή προσπάθεια «διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους».

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης όταν υπουργός της κυβέρνησης σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην Βουλή έκανε λόγο για το σχετικό νομοσχέδιο που έρχεται το επόμενο διάστημα και κάποιοι συντάκτες έσπευσαν να ρωτήσουν τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, αν προτίθεται να ψηφίσει σχέδιο νόμου που θα αποποινικοποιεί την ινδική κάνναβη. Ο βουλευτής, που ως γνωστόν καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, εξέφρασε την άρνησή του να ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο δίνοντας έτσι το σήμα να ξεκινήσει ένα μπαράζ ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων περί νέων τριγμών στην συνοχή της συγκυβέρνησης. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε έγινε αμέσως αντιληπτός από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και μετά από τα απαραίτητα τηλεφωνήματα στον βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης προχώρησε στην διευκρίνηση πως όταν έρθει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου φυσικά και θα υπερψηφίσει την χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε υποχρέωσε τον υπουργό Υγείας να διευκρινίσει ότι «αυτό που εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο 4139/2013, που να δίνει τη δυνατότητα -κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και τους πίνακες ουσιών- καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση» και τόνισε ότι «το πρώτο βήμα έχει γίνει. Σήμερα, για έναν ασθενή που το χρειάζεται, όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη, να πάρει φαρμακευτική κάνναβη είναι εξασφαλισμένη. Είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας».

Σε αυτή την άνευ ουσιαστικού περιεχομένου συζήτηση, αποφάσισε να μπει χθες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο με την δήλωση του Τομεάρχη Υγείας Β. Οικονόμου που μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 απείλησε πως «αν οι Πολάκης και Ξανθός ανοίξουν πόρτα στη γενική χρήση κάνναβης, θα παίξουμε μπουνιές» όσο και με non paper της Πειραιώς απευθυνόμενο στην κυβέρνηση και με τίτλο «Τι πίνετε και δεν μας δίνετε». Κυβερνητικές πηγές απέφυγαν να απαντήσουν στα σχόλια της ΝΔ παραπέμποντας στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, αρνούμενοι όπως έλεγαν να ακολουθήσουν τον επικοινωνιακό κατήφορο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι ισχύει

Ως γνωστόν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης από τον Ιούνιο του 2017 άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης στη χώρα μας. Τα σκευάσματα αυτά ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους, όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία και οι έμετοι λόγω χημειοθεραπείας, η καχεξία, η ανορεξία κ.ά.

Οι επενδύσεις που περιμένουν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου

Σύμφωνα πληροφορίες στην αναμονή βρίσκονται δεκάδες αιτήσεις, κυρίως ξένων επενδυτών, για επιχειρήσεων που αφορούν την κάνναβη στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των επενδύσεων εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ χιλιάδες θα είναι και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Όμως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει ακόμη τη φαρμακευτική κάνναβη, παρά τις μέχρι σήμερα αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαρκεί για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα θεωρείται από πολλές ξένες επιχειρήσεις προνομιακή χώρα κλιματολογικά και εδαφολογικά για την καλλιέργεια της κάνναβης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ορισμένες από τις επενδυτικές προτάσεις προέρχονται από:

  • Γερμανία: Κάθετη επιχείρηση (καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή). Επένδυση περίπου 15 εκατ. ευρώ.
  • Καναδάς: Ομάδα περίπου 10 επιχειρήσεων με έδρα σε διάφορες χώρες. Επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • ΗΠΑ: Δύο επιχειρήσεις.
  • Βρετανία: Μία επιχείρηση για επένδυση 10 εκατ. ευρώ.
  • Ισραήλ.

Υπάρχουν ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις (στη Θράκη, τη Ρόδο κ.α.) με προτάσεις για επένδυση από 4 έως και πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

reader.gr