Θετικός απολογισμός από τον Δήμαρχο Τρικκαίων για τα χιόνια και αιχμές από την Αντιπολίτευση για τους χειρισμούς

Απ’ όλα είχε το μενού στην χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων, που βέβαια είχε διάφορα θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, το θέμα όμως που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, είχε να κάνει με τους χειρισμούς της Δημοτικής αρχής στο θέμα της αντιμετώπισης του πρόσφατου χιονιά  που έπληξε την πόλη, που τόση μεγάλη διάσταση πήρε το προηγούμενο διάστημα.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Δήμαρχος Τρικκάιων Δημήτρης Παπαστεργίου, είπε αναφερόμενος στην έντονη χιονόπτωση, «πως πρόκειται για μια από τις τρείς χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 40 χρόνων. Δεν αιφνιδιαστήκαμε, αντίθετα ενημερώσαμε τους πάντες για τον επερχόμενο χιονιά, όπως επίσης και τα σχολεία. Τα μηχανήματα όλα (38 στο σύνολο) βγήκαν όλα έξω έγκαιρα, στις 6 το πρωί, όταν είχε αρχίζει να χιονίζει μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα. Όλος ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ δεν μείναμε ποτέ από αλάτι, όπως κακώς παρουσιάζουν κάποιοι. Παραγγείλαμε 300 τόνους αλάτι, από τους οποίους έπεσαν στους δρόμους περίπου 260 τόνοι, όταν τα τελευταία 4 χρόνια χρησιμοποιήθηκαν μόνο 8 τόνοι αλατιού. Δεν έχω καταλάβει γιατί λοιπόν τόση μεγάλη φασαρία. Να πω επίσης πως ο αποχιονισμός μέσα στην πόλη δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον αποχιονισμό εκτός πόλης. Εκεί οι δρόμοι είναι  ανοιχτοί, ενώ  στην πόλη υπάρχουν πιο στενοί δρόμοι, με παρκαρισμένα οχήματα δεξιά και αριστερά, που εμποδίζουν τα μηχανήματα να καθαρίσουν ολοκληρωμένα. Τα φρεάτια επίσης είναι ένας παράγοντας δυσκολίας. Σε όλο τον Δήμο καθαρίσαμε 689 χλμ. με 3 αλατιέρες και με μηχανήματα δικά μας και άλλα που μισθώσαμε. Η πόλη με τόσο χιόνι που έπεσε, ήταν αδύνατο να είναι καθαρή από την πρώτη κιόλας ημέρα και οτιδήποτε λέγεται πάνω σ’ αυτό αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού. Μεμονωμένα, ευτυχώς λίγα ΜΜΕ, που είχαν πρόβλημα με τον Δήμο από άλλες περιπτώσεις, βρήκαν τώρα την ευκαιρία να στραφούν εναντίον μας κάνοντας φθηνή αντιπολίτευση. Κατά κοινή ομολογία η πόλη των Τρικάλων και τα χωριά  ήταν πολύ πιο καθαρά από άλλες γειτονικές πόλεις. Και το σημαντικότερο δεν υπήρξαν ατυχήματα, δεν κινδύνευσαν πολίτες, ούτε κανένας υπάλληλος-χειριστής ή άλλοι που ασχολήθηκαν με τον αποχιονισμό της πόλης. Επίσης οι δ/νσεις όλων των σχολείων ήταν ενημερωμένες για την κατάσταση και για την προστασία της θέρμανσης και της ύδρευσης. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι η διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων από το κράτος για την πολιτική προστασία των Δήμων», κατέληξε στην πρώτη του τοποθέτηση ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα» Δημήτρης Παπαθανασίου είπε πως η συζήτηση γίνεται χωρίς να υπάρξει μια εισήγηση από τον Δήμο για την «μάχη» που δόθηκε, δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, το προσωπικό χρησιμοποιήθηκε κλπ. Καλές είναι οι γιορτές, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και υποδομές στον Δήμο. Έθεσε δε ερώτημα προς την Δημοτική αρχή γιατί δε ακολουθήθηκε η διαδικασία να συγκεντρωθούν σε κοινόχρηστους χώρους κεντρικών σημείων της πόλης σακιά με αλάτι για να μπορεί να προμηθεύονται οι δημότες, καταστηματάρχες κλπ. για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Το ερώτημα του Δημοτικού συμβούλου Γιώργου Μητσιούλη, ήταν γιατί να μην υπάρχει στο Δήμο γραφείο πολιτικής προστασίας, αρμόδιο για τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα, ενώ ο Δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζώης απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχος, είπε πως η πραγματικότητα όσον αφορά τον καθαρισμό των σχολείων σας διαψεύδει, δεν υπήρξαν καθαρές αυλές κατά το άνοιγμα των σχολείων, παρά μόνο ένας στενός διάδρομος για την διάβαση των μαθητών.

Παίρνοντας το λόγο ο Δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Χατζηγάκης, είπε πως η Δημοτική αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει μια ιδανική εικόνα αποχιονισμού της πόλης, την ώρα που ήταν επί μέρες αποκλεισμένα πολλά κεντρικά σημεία. «Δεν πιστεύω να υπάρχει νοήμων πολίτης που να είδε πουθενά μηχανήματα να δουλεύουν και αλάτι να πέφτει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του πρώην Δημάρχου και επικεφαλή της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστου Λάππα, λειτούργησε κατευναστικά, λέγοντας πώς δεν μπορεί καμιά Δημοτική αρχή και κανένας παντοδύναμος Δήμαρχος να κάνει «θαύματα», ειδικά σε τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες, όλα θέλουν την υπομονή τους. Κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών και του ζωικού βασιλείου. Οπωσδήποτε τα μηχανήματα θα έπρεπε να είχαν βγει έξω νωρίτερα και η Δημοτική αρχή παρουσίασε έλλειμμα. Ευθύνες επέρριψε και σε ορισμένα ΜΜΕ που καλλιεργούν, όπως είπε μια αίσθηση «φαντασιακή», ενώ υπάρχουν και άλλα που είναι πιο κοντά στη λογική.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Καϊκης, μίλησε για μέγα πολιτικό ζήτημα, αφού ενώ όλοι ήξεραν τι έρχεται δεν ήμασταν ως Δήμος έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, αφού τόσα χρόνια δεν έχουμε καινούργια μηχανήματα, ενώ 35 εργαζόμενοι που δούλευαν επί 12 ωρο για τον αποχιονισμό που να φανούν σε μια πόλη 80.000 κατοίκων. Ο Δήμος μπορεί να παίρνει βραβεία, αλλά με την πρώτη κακοκαιρία είναι ανοχύρωτος. ’Όλοι οι ομιλητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί του θέματος και με δευτερολογίες, ενώ εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ο εντοπισμός από την πλευρά της αντιπολίτευσης  έλλειψης συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας στο θέμα του αποχιονισμού, κάτι που ο Δημήτρης Παπαστεργίου διέψευσε κατηγορηματικά.

Εκ μέρους του Δήμου Τρικκάιων μίλησε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βασταρούχας, ο οποίος τόνισε πως δεν υπήρξε σε καμιά περίπτωση αμέλεια, αλλά η αποτελεσματικότητα ήταν ανάλογη με το φαινόμενο. Υπήρξε άψογος συντονισμός, με την πόλη να είναι χωρισμένη σε 10 τομείς και σε 2 τομείς η Περιφέρεια. Τα μηχανήματα κάθε τέταρτο περνούσαν από τους ίδιους δρόμους και ξεχιόνιζαν, ενώ δεν υπήρξε κεντρικός δρόμος της πόλης που να μην υπήρχε πρόσβαση. Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των δύο Αντιδημάρχων της Περιφέρειας Ηλία Παπανικολάου και Ελένης Πούλιου.