Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας

papatolias_copy

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας κ. Απόστολο Παπαδούλη πραγματοποίησε ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» κ. Απόστολος Παπατόλιας, με θέμα την υλοποίηση της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η περιφερειακή παράταξη για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειας εν όψει της ψήφισης του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ, που καθιερώνει το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

«Με τους νέους θεσμούς ενισχύεται η προοπτική της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της ποιοτικής αναβάθμισης της γνώσης και της σύνδεσής της με την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Παπατόλιας, προσθέτοντας ότι «η σύνδεση της ακαδημαϊκής ζωής με τις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες, μέσα από μια ανοιχτή και εξωστρεφή διακυβέρνηση των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συγκροτούν ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο ευκαιριών για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει αναξιοποίητο».

Ο κ. Παπατόλιας τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεσσαλικής κοινωνίας και Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι η πρόβλεψη για τη λειτουργία Γραφείου Καινοτομίας και Διασύνδεσης που θα προωθεί τη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους παραγωγικούς φορείς, ή η πρόνοια για Συμφωνίες Προγραμματικού Σχεδιασμού επιτάσσουν τη δημιουργία νέων ισχυρών δικτύων μεταξύ του Πανεπιστημίου και των τοπικών φορέων. (Αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί-επιχειρηματικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι κ.α.).

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου κ. Παπαδούλης υπογράμμισε το θετικό της πρωτοβουλίας του κ. Παπατόλια, και σημείωσε ότι η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην αναδιοργάνωση των αναπτυξιακών επιδιώξεων της περιοχής μπορεί να είναι καταλυτική. Όπως τόνισε, σήμερα, η πίεση από την κρίση μπορεί να αμβλυνθεί μόνον με δράσεις, που θα εστιάζουν στις πραγματικές δυνατότητες της τοπικής οικονομικής και της παραγωγικής δραστηριότητας, θα ενισχύονται από τις επιστημονικές δυνατότητες του ιδρύματος, θα ανατρέπουν τις συντηρητικές προσεγγίσεις για το είδος και τον χαρακτήρα του αναπτυξιακού μοντέλου, θα δημιουργούν διεξόδους στην νέα οικονομία της γνώσης και θα μπολιάζουν την έρευνα με την παραγωγή. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους «βραχίονες» στην αναπτυξιακή μας αναζήτηση, δεδομένου, ότι, σήμερα, στο μεταίχμιο της κρίσης, η Βιομηχανία, ο Αγροτικός Τομέας, ο Τουρισμός, που βιώνουν έντονα την αβεβαιότητα της ύφεσης, αναζητούν έμπειρα «εργαλεία» που θα δημιουργούν νέες προοπτικές. Το Πανεπιστήμιο έχει δημιουργικές δυνάμεις, που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αναζήτηση αυτή.