Η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Νέα επιστημονικά δεδομένα ότι η συχνή εκσπερμάτιση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη, αποκαλύπτει μία νέα, αμερικανική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και άλλα νοσηλευτικά κέντρα παρακολούθησαν επί 18 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 30.000 ανδρών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσο συχνότερα εκσπερμάτιζαν, τόσο πιο προστατευμένοι ήσαν.

Την μεγαλύτερη προστασία αποκόμισαν όσοι εκσπερμάτιζαν 21 φορές τον μήνα, είτε μέσω σεξουαλικής επαφής είτε μέσω αυνανισμού, σε όλο το ηλιακό φάσμα (από τα 20 έως και μετά τα 50 τους).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση European Urology, ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η εκσπερμάτιση συσχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη και θέλησαν να εξετάσουν αν αυτό ισχύει σε βάθος χρόνου.

Έτσι, επιστράτευσαν 31.925 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν τη συχνότητα των εκσπερματίσεών τους σε ηλικία 20-29 ετών, 40-49 ετών και κατά το τελευταίο έτος πριν την ένταξή τους στη μελέτη.

Οι άνδρες ήσαν τουλάχιστον 40άρηδες όταν άρχισε η μελέτη, επομένως η συχνότητα στη νιότη τους ήταν όπως την θυμόντουσαν.

Έως το τέλος των 18 ετών παρακολουθήσεως, οι 3.839 από αυτούς είχαν εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν 4-7 φορές τον μήνα, όσοι εκσπερμάτιζαν 21 ή περισσότερες στις ηλικίες 40-49 ετών είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη και όσοι εκσπερμάτιζαν 21 φορές ή περισσότερες τον μήνα στις ηλικίες άνω των 50 ετών είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Μειωμένο κίνδυνο, αν και κάπως μικρότερο, διέτρεχαν και όσοι εκσπερμάτιζαν από 13 έως 20 φορές τον μήνα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η εκσπερμάτιση ασκεί προστατευτική δράση έναντι του προστατικού καρκίνου, αν και ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός που διέπει αυτή τη συσχέτιση παραμένει άγνωστος, έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

tanea.gr