Το «στρίβειν δια της κάλπης» ξανά στο.. τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ

Η διατυπωθείσα διά στόματος υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, πολιτική ρουκέτα περί ψήφισης του νέου δημοσιονομικού πακέτου με αυξημένη πλειοψηφία (που είτε έπεσε στο τραπέζι με στόχο να ανιχνευθούν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είτε εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διαφοροποιημένης από την κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου οπτικής) συνεχίζει να ταλανίζει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπέρ της ευρείας πλειοψηφίας των 180 βουλευτών φέρεται να τάσσεται και ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, το όλο ζήτημα φαίνεται πως θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια να γράψει.

Από κοντά έρχονται για να δομήσουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο οι ανοιχτές τρύπες της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της χώρας, με τον ατέρμονο κύκλο των συζητήσεων να δείχνει εμφανώς πως ακόμα και το εκπεφρασμένο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ορόσημο της 20ής Μαρτίου κινδυνεύει να βυθιστεί, όπως βυθίστηκαν όλες οι προηγούμενες ημερομηνίες, οι οποίες ήρθαν στο προσκήνιο από τη συγκυβέρνηση. Οσο τα εργασιακά και το δημοσιονομικό πακέτο αποτελούν τα μεγαλύτερα ανοιχτά μέτωπα, δηλώσεις όπως αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, προκαλούν τα δηκτικά και συνάμα καυστικά σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Για πρώτη φορά σε επτά χρόνια θα κλείσει αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις», υποστήριξε (ΕΡΤ) ο κ. Τζανακόπουλος, λαμβάνοντας ευθεία απάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια. «Και μετά έχει σειρά το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και γιατί όχι το σκίσιμο του Μνημονίου», σχολίασε, δείχνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένα να μην κάνουν βήμα πίσω από τη λογική της πλήρους αποδόμησης του οικοδομήματος των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οσο το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει τις ημέρες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να κυλούν χωρίς αποτέλεσμα και με μόνη λύση στα εύκολα το πακέτο-λαιμητόμο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, το εσωτερικό της Κουμουνδούρου μοιάζει με… καζάνι που βράζει. Η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνεται πλέον σε κάθε δημοσκόπηση που έρχεται στο φως της επικαιρότητας, αλλά και το γεγονός πως το άλλοτε βαρύ χαρτί της κυβερνητικής παράταξης, ο πρωθυπουργός, μετράει απανωτά ραπίσματα στο πολιτικό και επικοινωνιακό του προφίλ, κάνουν πολλούς εντός της Κουμουνδούρου να κρατούν ακόμα ψηλά το ζήτημα της… ηρωικής εξόδου, μέσα από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν στελέχη που τάσσονται υπέρ της κάλπης, προκειμένου το κόμμα να… σώσει οτιδήποτε εάν σώζεται, όσο πληθαίνουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για μια εν αναμονή συμφωνία με τους πιστωτές που δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Οσο κι αν από το κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης διαψεύδεται κάθε ενδεχόμενο ακόμα και συζήτησης για πρόωρες εκλογές, ο προβληματισμός είναι έντονος. Γίνεται, δε, περισσότερο οξύς, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως εντός της ομάδας των «53» του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς η… αιμορραγία της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει πάτο.

Η ομάδα των «53» έδειξε τα… δόντια της στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του βουλευτή Δράμας, Χρήστου Καραγιαννίδη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε («Αυγή») ο βουλευτής της Κουμουνδούρου και μέλος των «53» έριξε «καρφιά» προς το κεντρικό στρατηγείο των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσον αφορά στα της διαπραγμάτευσης. «Συντάσσομαι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στο να μη λέμε μεγάλα λόγια», είπε, αποτυπώνοντας σαφώς τη διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού επιτελείου. Προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, χωρίς να τις δηλώνει ευθέως, τάχθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου και εκ των πρωταγωνιστών της τάσης των «53» του κ. Τσακαλώτου. «Υπογράφουμε ανεξάρτητα αν η συμφωνία έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το πολιτικό μας πιστεύω και έχει ο Θεός; Ή μήπως είναι η ώρα επιθετικής πολιτικής πρωτοβουλίας σε ένα νέο, όπως φαίνεται, ωμό εκβιασμό που θα φτωχοποιήσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία των πολλών;», δήλωσε σε συνέντευξη, με τα εσωτερικά καμπανάκια προς τους μαξιμινούς να είναι πλέον κάτι περισσότερο από ηχηρά.

Γκρίνιες και στην κυβέρνηση για την «πρόσκληση» Κατρούγκαλου στους Τούρκους

Οξείες αντιδράσεις, ακόμα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, επομένως και στη χώρα μας.

«Ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότητα προδίδουν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου. Ως υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών οφείλει να γνωρίζει ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Ελληνες πολίτες. Επομένως, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ούτε βέβαια με το επικείμενο δημοψήφισμα», τόνισαν ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Σταύρος Καλαφάτης, σε δήλωσή τους, ενώ επίκαιρη ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Σταμάτης.

«Δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στην Θράκη. Τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους. Τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά ‘‘πιστεύω’’, τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και τη συμπαράστασή της ενάντια στο προσβλητικό παραλήρημα κυβερνητικών στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης και σε όλους όσοι απλά διαφωνούν μαζί τους. Είναι μια απόλυτα σημαντική πολιτική επιλογή και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής», σημείωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος. «Η αντιδυτική στροφή του Ερντογάν και το ρήγμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτονόητο ότι προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλους τους Ελληνες», σημείωσε, από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Από τη μεριά του, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Για μία ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να λειτουργήσει ως ηχείο αναμετάδοσης της μονταζιέρας κίτρινων ΜΜΕ, ασκώντας κριτική σε ανύπαρκτες δηλώσεις μου, περί -δήθεν- προσκλήσεων σε προεκλογικές τουρκικές συγκεντρώσεις».

eleftherostypos