Η σκόνη του σπιτιού σε κάνει πιο… χοντρό!

Ενεργοποιεί τα λιπώδη κύτταρα ώστε να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος, καθώς και τριγλυκερίδια, τα οποία προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό

Ποιος είπε ότι τα φαγητά με πολλές θερμίδες, η καθιστική ζωή και το DNA είναι οι μοναδικοί παράγοντες που μπορούν να προσθέσουν περιττά κιλά σε έναν άνθρωπο; Νέα επιστημονική έρευνα αλλάζει όσα γνωρίζαμε έως σήμερα, καθώς στους παραπάνω παράγοντες θα πρέπει να προσθέσουμε έναν ακόμα, εξαιρετικά ύπουλο και… αναπόφευκτο. Τη σκόνη!

Ερευνητές από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία ανακοίνωσαν ότι η σκόνη μπορεί να ενεργοποιήσει τα λιπώδη κύτταρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποθηκεύουν και να συγκρατούν περισσότερο λίπος στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι τα λιπώδη κύτταρα συσσώρευσαν μεταξύ άλλων και τριγλυκερίδια, ως αποτέλεσμα της επαφής τους με τη σκόνη, η οποία κατά βάση είναι αόρατη και πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Τα μόρια σκόνης που προκαλούν την όλη διεργασία, μεταφέρονται συνήθως στο σπίτι από τα καταναλωτικά αγαθά και μετατρέπονται σε σκόνη χώρου. Η βασική τους ιδιότητα είναι ότι… δεν αποφεύγονται, καθώς απορροφούνται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και του δέρματος. Περίπου 50 χιλιοστόγραμμα συσσωρευμένης σκόνης οικιακής χρήσης καταναλώνεται καθημερινά από παιδιά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Η έρευνα έγινε σε 11 σπίτια στη Βόρεια Καλιφόρνια και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Από τα 11 σπίτια, μόνο το ένα δεν εμφάνισε ανάλογα αποτελέσματα.

protothema.gr