Σκληρό Brexit: Οριστικά εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης η Βρετανία

“Όχι μερική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ. Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες. Δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε τμήματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ καθώς αποχωρούμε”, ανέφερε η Τερέζα Μέι στην πολυναμενόμενη ομιλία της, στίγμα προθέσεων για την στρατηγική που θα ακολουθήσει για το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας παρουσίασε τις 12 προτεραιότητές της για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ακροατήριο που περιλαμβάνει ξένους διπλωμάτες και την ομάδα εξόδου της κυβέρνησης.  Κεντρικό μέλημα της στρατηγικής είναι η  επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας.

Στόχος είναι να καταστεί η Βρετανία “μαγνήτης για διεθνή ταλέντα” και ένα “μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος” του οποίου η δράση θα εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης, για να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.

“Επιδιώκουμε μία νέα και ισότιμη συνεργασία, μεταξύ μιάς ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ”,  τόνισε η Μέι και θα ξεκαθαρίσει ότι η Βρετανία αποσύρεται από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Η ομιλία της Τερέζα Μέι

«Το Brexit πρέπει να αφήσει τη Βρετανία πιο δυνατή, πιο δίκαιη και πιο ενωμένη από το παρελθόν. Πριν από έξι μήνες, ο Βρετανικός λαός ψήφισε για την αλλαγή, ψήφισε να υπάρξει ένα πιο φωτεινό μέλλον στην χώρα. Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ για να αγκαλιάσουν τον κόσμο. Και το έκαναν αυτό με τα μάτια ανοικτά: αποδεχόμενοι ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν θα είναι κάποιες φορές αβέβαιος, πιστεύοντας όμως ότι ο δρόμος αυτός θα οδηγήσει σε ένα πιο φωτεινό μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και είναι αυτός ακριβώς ο σκοπός της κυβέρνησης, να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Αυτό σημαίνει περισσότερο από μια διαπραγμάτευση για τη νέα σχέση μας με την ΕΕ. Σημαίνει ότι θα αδράξουμε την ευκαιρία αυτής της μεγάλης στιγμής για την εθνική αλλαγή και θα θέσουμε το ερώτημα τι χώρα θέλουμε.

Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη. Θέλω να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο δυνατό, πιο δίκαιο και πιο ενωμένο απ΄ ότι στο παρελθόν. Θέλω να είμαστε ένα έθνος ασφαλές, ένας μαγνήτης για νέα ταλέντα, η χώρα για τους πρωτοπόρους και τους καινοτόμους, θέλω να είμαστε μια πραγματικά Παγκόσμια Βρετανία, η καλύτερη φίλη και γείτονας των ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και μια χώρα που θα ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης. Μια χώρα που θα βγει έξω στον κόσμο για να οικοδομήσει σχέσεις με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους.

Το Brexit δεν ήταν μια ψήφος κατά των ευρωπαϊκών αξιών. Η ψήφος μας να αφήσουμε την ΕΕ δεν ήταν μια απόρριψη των αξιών που μοιραζόστε. Η απόφαση να εγκαταλείψουμε την ΕΕ δεν αντικατοπρίζει την επιθυμία να απομακρυνθούμε από εσάς, φίλοι και γείτονές μας.

Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια απόφαση εσωστρέφειας. Η Βρετανία είναι από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες της Ευρώπης. Οι Βρετανοί θέλουν να ταξιδεύουν και να σπουδάζουν σε χώρες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Eπιδιώκουμε μια νέα και ισότιμη σχέση μεταξύ μιας ανεξάρτητης Παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ. Οχι μια ειδική σχέση συμμετοχής στην ΕΕ ή οτιδήποτε μας αφήνει κατά το ήμισυ μέσα ή κατά το ήμισυ έξω. Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ισχύει σε άλλες χώρες, δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε ίχνη συμμετοχής ως χώρα μέλους της ΕΕ καθώς θα αποχωρούμε.  Η Μεγάλη Βρετανία φεύγει από την ΕΕ. Η δουλειά μου είναι να πετύχω την σωστή συμφωνία για τη Βρετανία.

Today the PM will set out her agenda for Global Britain and vision for a new strategic partnership with Europe pic.twitter.com/SLF6Kcjdo2

Η ΕΕ είναι πιθανό να επιμείνει στην ελευθερία κίνησης των υπηκόων χωρών-μελών της ΕΕ με αντάλλαγμα την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ πολλοί από τους βρετανούς ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας ακριβώς ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν την είσοδο μεταναστών.

Oι αγορές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην ομιλία της Τερέζα Μέι και είναι ενδεικτικό ότι η στερλίνα κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές τρομάζουν στην ιδέα του «σκληρού Brexit.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να είναι από τις πιο περίπλοκες της μεταπολεμικής περιόδου στην ιστορία της Ευρώπης καθώς θα καθορίσουν όχι μόνο την πορεία της Βρετανίας αλλά σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  Η ομιλία Μέι γίνεται την ώρα που η Ιρλανδία εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής παράλυσης μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού και λίγες μόλις μέρες πριν από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο με την ορκομωσία Τραμπ.  Ο Ντόναλντ Τραμπ έχε υποσχεθεί μια νέα σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέποντας μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ το παράδειγμα της Βρετανίας.

Στη Βρετανία οι σύνδεσμοι επιχειρηματιών και βιομηχάνων απευθύνουν έκκληση στην Μέι να μην κάνει το χατίρι των ευρωσκεπτικιστών και να προχωρήσει με το Brexit όχι με γνώμονα το κόμμα και τις σχέσεις με το Ukip αλλά το συμφέρον των Βρετανών.  Πολλοί αναλυτές πάντως αναμένουν ότι η Τερέζα Μέι θα ακολουθήσει την προσφιλή τακτική της «εποικοδομητικής ασάφειας» στις συνομιλίες με την ΕΕ, σε μια διαπραγμάτευση που κατά πολλούς θα διαρκέσει όχι δύο αλλά έως και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του Independent το 30% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Μέι κάνει κακή διαχείρηση του Brexit ενώ το 27% την χαρακτηρίζει μέτρια.

thetoc