Σημαντική μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα την 5ετία 2012-2017

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των ανθρώπων που καπνίζουν, όχι πρωτίστως λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα, που έχει επέλθει ύστερα από χρόνιες ενημερώσεις και δράσεις, σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Αυτά και άλλα πολλά επισημάνθηκαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έκαναν ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ και Harvard, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και ο Δήμαρχος  Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ παραβρέθηκαν εκτός από τους δημοσιογράφους, εκπρόσωποι του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου των Τρικάλων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος τον Ιούλιο του 2017 σε  αντιπροσωπευτικό δείγμα σε 13 περιφέρειες της χώρας με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και απάντησε στο ερώτημα, για το πόσο καπνίζουν οι Έλληνες σήμερα και καταγράφει την κοινή γνώμη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά στοιχεία για την στάση των Ελλήνων απέναντι στον εθνικό στόχο για την μείωση του καπνίσματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει έναντι του 36,7 που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012.Η πτώση αυτή , των 9, 6 ποσοστιαίων μονάδων σε μια 5ετία, αποτελεί ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καταγράφει τον μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε αντίστοιχες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, τα ποσοστά των καπνιστών ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας μια σταθερή πτώση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως σήμερα.Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες από 16-24 ετών. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι επίσης το γεγονός, πως οι Έλληνες εκφράζουν θυμό και θεωρούν πολιτιστική υποβάθμιση την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.