Σαλάτα με φακές, πορτοκάλι και μουστάρδα!

Ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο γεύμα!
 
Σαλάτα με Φακές, πορτοκάλι και μουστάρδα!

Μία πολύ νόστιμη, υγειινή και ελαφριά συνταγή για τις φακές είναι η εξής:

Υλικά

  • 500 γρ. φακές
  • 2 πορτοκάλια
  • 4 κ.σ. κάππαρη
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/3 ματσ. μαϊντανό ή δυόσμο
  • Αλάτι-πιπέρι
Για τη σως:
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. μουστάρδα squeeze απαλή
  • 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις φακές σε κρύο νερό, για 15-20 λεπτά. Αφού βράσουν, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Παράλληλα καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Βάζουμε την κάππαρη, τις βρασμένες φακές, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Για το ντρέσινγκ:
Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα.
Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα φακές και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Οι φακές είναι πλούσιες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την αποφυγή εμφάνισης γαστρεντερικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και της εκκολπωμάτωσης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, ασκώντας καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς παράγωγά τους δεσμεύουν στο έντερο μέρος της χολής (η οποία περιέχει χοληστερόλη) και την απομακρύνουν από το σώμα.

Αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα μέλη της οικογένειας των οσπρίων και είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Αρχικά, θεωρούντο το φαγητό των φτωχών. Ωστόσο αργότερα αποδείχτηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία καθώς ασκεί σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αίματος. Πιο συγκεκριμένα:

ΦΑΚΕΣ: ΜΕΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ανά 100 γρ. – ΣΗΠ* ανά 100 γρ.

Θερμίδες 340,1 Kcal
Πρωτεΐνες 24 γρ.
Υδατάνθρακες 59 γρ.
Σάκχαρα 0 γρ.
Φυτικές ίνες 4,8 γρ.
Ολικά λιπαρά 0.9 γρ.
Χοληστερόλη 0 mg.
Νάτριο 0,01 γρ.
Θειαμίνη 0,475 mg – 33,9%
Φώσφορος 454 mg – 56,8%
Μαγνήσιο 107 mg – 35,7%
Σίδηρος 9,02 mg – 64,4%

neolaia.gr