«Πράσινο Ταμείο» με πόρους για την Θεσσαλία

AGORASTOS_-_ZHSH_-11

-Έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας, το οποίο επικαιροποιείται για πρώτη φορά μετά την εκπόνησή του το 2003, όταν δηλαδή αρμόδια Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν η κα Ροδούλα Ζήση, η οποία το χαρακτήρισε «κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία»

-Κ. Αγοραστός: «Η κα Ροδούλα Ζήση είναι έμπειρη, γνωρίζει σε βάθος τα θέματα, έχει άποψη για το μέλλον του τόπου μας καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την αιρετή Περιφέρεια»

Τα χρήματα από τα πάσης φύσεως πρόστιμα για πολεοδομικές εφαρμογές, που σήμερα πηγαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών, να πηγαίνουν στο «Πράσινο Ταμείο» και να είναι ανταποδοτικά για κάθε Περιφέρεια προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτούνται έργα και δράσεις που έχουν σχέση με την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Με την πρόταση αυτή της Αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κας Ροδούλας Ζήση συμφώνησε απόλυτα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και δεσμεύτηκε να την προωθήσει στην Ένωση Περιφερειών έτσι ώστε να μεταφερθεί και από έναν άλλο δίαυλο στην κυβέρνηση.

«Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση. Η κα Ροδούλα Ζήση είναι έμπειρη, γνωρίζει σε βάθος τα θέματα, έχει άποψη για το μέλλον του τόπου μας καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την αιρετή Περιφέρεια», δήλωσε μετά τη συνάντηση, η διάρκεια της οποίας υπερέβη τη μία ώρα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδειξαν η κα Ροδούλα Ζήση και ο κ. Κ. Αγοραστός στην επικείμενη αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας, το οποίο πρόκειται να επικαιροποιηθεί για πρώτη φορά μετά την εκπόνησή του το 2003, όταν δηλαδή αρμόδια Υφυπουργός ήταν η κα Ροδούλα Ζήση.

«Το Χωροταξικό είναι ένα κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής επισημαίνοντας την αναγκαιότητα καταγραφής της φέρουσας πολεοδομικής – αναπτυξιακής δυνατότητας στα όρια του κάθε Δήμου αλλά και της αντιμετώπισης των πολεοδομικών αγκυλώσεων και των προβλημάτων που δυσχεραίνουν τόσο τους κατοίκους όσο και τη βιωσιμότητα εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων.

Εκτενή αναφορά έγινε στη συνάντηση και για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που προωθείται σε αντιστάθμισμα των Μεσογειακών Αγώνων 2013 καθώς και για τα έργα που προωθούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Συζητήθηκαν διεξοδικά ένα προς ένα όλα τα αναγκαία έργα αρχής γενομένης από τον περιφερειακό του Βόλου και τον κόμβο Βελεστίνου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τα νησιά αλλά και τους υδάτινους πόρους.

Βαρύτητα έδωσαν στην ολοκλήρωση της λίμνης Κάρλας και του φράγματος στο Μαυρομμάτι, ενώ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα τοποθέτησης μόνιμων μετρητών της ποιότητας υδάτων στον Πηνειό και την Κάρλα. Η συζήτηση επεκτάθηκε στο σύνολο των αναγκαίων έργων για την προστασία και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία, την ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, την προώθηση έργων βιολογικού καθαρισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων,

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η ΚΥΑ για αδειοδότηση γεωτρήσεων, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ο αναδασμός Ριζόμυλος – Στεφανοβίκειο, το Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής για το οποίο η κα Ροδούλα Ζήση κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή καθώς και θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές υγείας: το νοσοκομείο Βόλου, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία των Βορείων Σποράδων.

Παράλληλα, η κα Ροδούλα Ζήση και ο κ. Κ. Αγοραστός συζήτησαν για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, τα υδατοδρόμια και την αναγκαιότητα νέων έργων στα αεροδρόμια της Ν. Αγχιάλου και της Σκιάθου.