Πώς να προστατεύσετε τα μικρά παιδιά από τη ζέστη και τον ήλιο

Θέλετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τις συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία; Ακολουθήστε τους κανόνες ηλιοπροστασίας από τη βρεφική κιόλας ηλικία και διδάξτε τους στα μεγαλύτερα παιδιά συνιστούν οι ειδικοί.

«Η προστασία από την ήλιο είναι εξαιρετικά σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της βρεφικής και παιδικής ηλικίας» λέει η δρ Σίλα Φάλον Φρίντλαντερ, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί τον κυριότερο αποτρέψιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος που αποτελεί την πιο επιθετική μορφή του».

Ακόμα και ένα σοβαρό έγκαυμα με φλύκταινες (φουσκάλες) στην παιδική ή εφηβική ηλικία είναι αρκετό για να διπλασιαστεί ο κίνδυνος να εκδηλωθεί μελάνωμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Τι μπορείτε, επομένως, να κάνετε; «Φροντίστε να έχετε δίπλα στην εξώπορτα του σπιτιού σας, στο αυτοκίνητο και στην τσάντα με τις πάνες του μωρού καπέλα, βαμβακερές, ανοιχτόχρωμες, δροσερές μπλούζες με μακριά μανίκια και δροσερά παντελόνια ώστε ποτέ να μην αφεθεί το δέρμα του παιδιού εκτεθειμένο στον ήλιο» συνιστά η δρ Φρίντλαντερ. Να αποφεύγετε όμως να τα ντύνετε με φωτεινά χρώματα ή εμπριμέ υφάσματα, διότι προσελκύουν τα έντομα.

Αλλες συμβουλές, σύμφωνα με την AAD, είναι οι εξής:

* Μη βγάζετε ποτέ το μωρό από το σπίτι χωρίς καπέλο με φαρδύ γείσο και χωρίς γυαλιά ηλίου.

* Να το έχετε συνεχώς μακριά από τον ήλιο. Το μωρό δεν χρειάζεται προστασία μόνο από την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από την έμμεση, δηλαδή από αυτή που αντανακλάται λ.χ. στα τζάμια ή στην άμμο.

Το ιδανικό είναι να βρίσκεστε με το μωρό σε κλειστούς χώρους τις ώρες που καίει ο ήλιος, δηλαδή όλο το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα. Αν όμως πρέπει να βγείτε, βεβαιωθείτε ότι το μωρό βρίσκεται συνεχώς σε σκιά. Αν δεν μπορείτε να βρείτε σκιά, δημιουργήστε την εσείς με μια ομπρέλα και με την κουκούλα στο καροτσάκι του.

* Μην αλείφετε με αντηλιακό μωρά ηλικία κάτω των 6 μηνών. Για τα μεγαλύτερα μωρά να χρησιμοποιείτε ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (πρέπει να έχουν SPF τουλάχιστον 30). Τα αντηλιακά με διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Να αλείφετε το μωρό τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγείτε από το στόμα και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε δύο ώρες αν δεν βραχεί. Αν όμως βάλετε το μωρό στο νερό για κολύμπι ή βραχεί για οιονδήποτε λόγο (π.χ. αν ιδρώσει ή του ρίξετε νερό), επαναλάβετε αμέσως την επάλειψη.

Προσοχή και στη ζέστη

Εκτός από την προστασία του δέρματος του μωρού, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο θέμα της ζέστης τονίζει η δρ Αννα Παρδάλη, επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Ιασώ Παίδων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε τον νου σας να μην υπερθερμανθεί. Πώς μπορείτε να το επιτύχετε αυτό; Το πρώτο βήμα είναι να φροντίσετε να του δίνετε συχνά δροσερά υγρά.

«Μην περιμένετε από ένα μωρό ή νήπιο να εκδηλώσει τη δίψα του, διότι το αντανακλαστικό αυτό και γενικότερα οι μηχανισμοί της θερμορύθμισης δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι στις μικρές ηλικίες, επομένως μπορεί να μη δείξει κάτι πριν υπερθερμανθεί» προειδοποιεί η ειδικός.

«Επειδή λοιπόν τα βρέφη και τα νήπια ηλικίας έως δύο ετών αφυδατώνονται εύκολα, φροντίστε να τους προσφέρετε υγρά κάθε μία ώρα ή και συχνότερα, αν κάνει πολλή ζέστη ή έχει καύσωνα. Φροντίστε επίσης να τους προσφέρετε ελαφρά γεύματα, μικρά και συχνά».

Απαραίτητο είναι ακόμα να γδύσετε το μωρό. «Αν εσείς δεν αντέχετε πάνω σας παρά ένα μπλουζάκι, το ίδιο ισχύει και για το μωρό» τονίζει η δρ Παρδάλη. «Είναι λάθος να το κουκουλώνετε στη ζέστη, φοβούμενοι ότι θα εκτεθεί σε κουνούπια, σκόνες κ.λπ.».

Πολύ σημαντικό είναι επίσης τις ημέρες με έντονη ζέστη να μην αφήνετε τα νήπια και τα μικρά παιδιά να παίζουν σε υπαίθριους χώρους παιχνίδια που προκαλούν σωματική καταπόνηση, όπως το ποδόσφαιρο. «Τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του μέτρου και μπορεί να εξαντλήσουν τον οργανισμό τους χωρίς να το αντιληφθούν» επισημαίνει η δρ Παρδάλη. Αν μετά το παιχνίδι το παιδί πει ότι ζεσταίνεται πολύ, φροντίστε να κάνει ένα δροσερό μπάνιο, αλλά όχι κρύο διότι μπορεί εύκολα να πάθει υποθερμία.

Ποτέ μόνα στο αυτοκίνητο

Ο,τι κι αν κάνετε, όπου κι αν είστε, ποτέ, μα ποτέ μην αφήνετε το μωρό ή το μικρό παιδί στο αυτοκίνητο δίχως έναν ενήλικο μαζί του.

«Η ζέστη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στα μικρά παιδιά, διότι τα αφυδατώνει εύκολα και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές» τονίζει η δρ Παρδάλη.

Οντως, επιστήμονες από το Τμήμα Γεωεπιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο ανακάλυψαν σε έρευνα που διενήργησαν πως όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι 27 βαθμοί Κελσίου, μέσα σε 20 λεπτά φθάνει τους 43,3 βαθμούς (αυτή είναι μια δυνητικά θανατηφόρος θερμοκρασία) στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, ενώ μέσα σε μία ώρα έχει ξεπεράσει τους 49 βαθμούς Κελσίου! Επομένως, αν ένα παιδί αφεθεί στο αυτοκίνητο, κινδυνεύει να υποστεί θερμοπληξία και να πεθάνει πολύ γρήγορα.

Τέλος, αν βρίσκεστε σε υπαίθριο χώρο και το μωρό ή το νήπιο γίνει νευρικό, κλαίει πολύ ή αρχίσει να κοκκινίζει σε οποιοδήποτε ακάλυπτο σημείο του δέρματός του, πρέπει να το μεταφέρετε αμέσως σε δροσερό, κλειστό χώρο.

tanea.gr