Πιο σπάνια τα εμφράγματα τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές

Οι πιθανότητες να πάθει ένας άνθρωπος έμφραγμα έχουν ισχυρή εποχιακή διακύμανση και είναι περισσότερες κατά τις πιο στρεσογόνες ημέρες και εποχές του χρόνου, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, κατά τις περιόδους που χαλαρώνουμε, είμαστε αισθητά προστατευμένοι από την καρδιακή προσβολή.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση 156.690 εμφραγμάτων, τα οποία καταγράφηκαν σε ορισμένα νοσοκομεία της Σουηδίας στη διάρκεια μιας οκταετίας.

Αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφράγματος, το στρες φαίνεται πως είναι ένας από τους σημαντικότερους, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Βάλερτ, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Έτσι, τα Χριστουγέννα και η Πρωτοχρονιά που είναι μακράν η πιο στρεσογόνος γιορτή του χρόνου αλλά και οι Δευτέρες ήταν οι χρονικές περίοδοι που φάνηκε να σχετίζονται με ιδιαιτέρως αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντιθέτως, τα Σαββατοκύριακα και οι θερινές διακοπές που είναι οι περίοδοι της μεγαλύτερης χαλάρωσης συσχετίσθηκαν με αισθητά μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Επιθεώρησης Καρδιάς (ΑΗJ).

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιδιαιτέρως στρεσογόνα γεγονότα, όπως οι σεισμοί και το Μουντιάλ, επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιάς, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τις πρωινές ώρες απ’ ό,τι τις μεσημβρινές και απογευματινές.

Πηγή : Web Only/tanea.gr