Παναγιώτα Δριτσέλη : Δεν υφίσταται πλέον κυβέρνηση πλειοψηφίας

 

dritseli_new

 

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτα Δριτσέλη, Άνεργη Φιλόλογος. Γεννήθηκε το 1982 στα Τρίκαλα. Σπούδασε στο Παν. Ιωαννίνων από όπου αποφοίτησε με Πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Από το 2006 έως το 2008 εργάστηκε ως ωρομίσθια.

Ήταν υποψήφια στις τελευταίες εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα και ήρθε πρώτη σε ψήφους, είναι μια από τις 25 γυναίκες που εκπροσωπούν την τοπική τους κοινωνία μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Εκπροσωπεί τη γενιά των νέων επιστημόνων που οι πολιτικές των μνημονιακών κομμάτων καταδίκασαν σε μια ζωή χωρίς όνειρα και μέλλον.

 

 1.Κυρία Δριτσέλη τα νέα μέτρα έρχονται στη Βουλή, οι συντάξεις μειώνονται, τα εισοδήματα μειώνονται, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης ανακυκλώνονται. Πιστεύετε ότι η προσεχής ψήφιση των μέτρων μπορεί να αποτελεί την αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις που θα καταλήξουν στις εκλογές;

 

Το νέο πακέτο μέτρων που θα έρθει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα είναι ουσιαστικά μια ακόμα πράξη αντιλαϊκής και καταστροφικής πολιτικής της τραγωδίας που παίζεται τα τελευταία χρόνια εις βάρος του ελληνικού λαού. Και η άποψη αυτή δεν αποτελεί μια γενική διαπίστωση αλλά ένα πραγματικό γεγονός καθώς οι όποιες αισιόδοξες προβλέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης, για τα ποσοστά της ύφεσης ή για την μείωση της ανεργίας λ.χ., συνεχώς διαψεύδονται.

Μπροστά λοιπόν σε μία τέτοια αδιέξοδη κατάσταση, η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς σε μία διαδικασία αποσύνθεσης με τους βουλευτές και τα στελέχη που την συγκροτούν να εκφράζουν τις διαφωνίες τους και κάποιοι να αποχωρούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υφίσταται πλέον κυβέρνηση πλειοψηφίας, δεν υπάρχει καμία κοινωνική συναίνεση στις όποιες πολιτικές της αποφάσεις.

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει εκ νέου ο λαός να αποφασίσει για το μέλλον του, να αναλάβει δράση και να μην αφήσει κανένα περιθώριο παραγκωνισμού και κατάλυσης της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ απευθύνει παλλαϊκό κάλεσμα ενότητας και αγωνιστικότητας ώστε την ημέρα ψήφισης του βάρβαρου πακέτου, η ελληνική κοινωνία να απαιτήσει να μην ψηφιστούν τα μέτρα, να ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση και να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία.

 

  2. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή. Το ζήτημα ωστόσο, που θέτουν από την άλλη πλευρά, είναι αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Υπάρχει λοιπόν, εναλλακτική πρόταση για να  παραμείνει η χώρα στο ευρώ;

 

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δεν μπαίνει στην λογική να αντιπαραβάλλει μια πρόταση για το χρέος απέναντι στο Μνημόνιο διότι το τελευταίο έχει αποδειχτεί ότι δεν αποτελεί λύση. Δηλαδή, η λεηλασία του δημοσίου πλούτου, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και η κατακρεούργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτε άλλο παρά μόνο την περαιτέρω εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, την οικονομική καταστροφή και την συρρίκνωση της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ υποστηρίζει την μόνη ρεαλιστική λύση και προτείνει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης που βασίζεται σε κάποιους επιμέρους πυλώνες για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας. Με γνώνομα πάντα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, πάγια θέση μας είναι ότι ανάγκη και δίκαιη λύση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εξυπηρέτηση του υπολοίπου με πιο ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης.

Ωστόσο υπάρχει ένα επιπλέον σημείο που διαφοροποιεί την πρακτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς από τον τρόπο που χειρίστηκαν οι δυνάμεις του μνημονίου τα πράγματα μέχρι σήμερα και αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα : το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αφενός έχει την πολιτική βούληση να αξιοποιήσει όλες τις διαπραγματευτικές του δυνατότητες και αφετέρου δεν φοβάται να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, με την εγχώρια και διεθνή διαπλοκή. Και ξέρουμε ότι με τον λαό στο πλάι μας θα τα καταφέρουμε.

 

  3.Ο επόμενος χειμώνας θα είναι βαρύς. Τρικαλινές οικογένειες δεν έχουν καν τα απαραίτητα για να ζεσταθούν. Σ’ αυτή την πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ πως απαντά; Μόνο με υψηλούς έστω αντιπολιτευτικούς τόνους στη Βουλή και συμπαράσταση στους συλλογικούς αγώνες; Στο δια ταύτα τι ακριβώς γίνεται για να ανακουφιστεί η κοινωνία που ματώνει;

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, η εξίσωση του φόρου γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στους συμπολίτες μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και οι βουλευτές του με κάθε ευκαιρία και με τα μέσα που προσφέρει η κοινοβουλευτική δημοκρατία, προσπαθούμε να ακυρώσουμε την πολιτική της λεηλασίας μέσω της υπερφορολόγησης της ενέργειας, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία κακή και ληστρική πολιτική. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει θεσμικά με όλους τους τρόπους αυτήν την πολιτική.

Επίσης, στεκόμαστε όλοι μας ενωμένοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να φορολεηλατήσει την κοινωνία, όπως κάναμε για παράδειγμα με την μαζική καταψήφιση μέτρων και τροπολογιών της προηγούμενης εβδομάδας που αφορούν και στην εξίσωση των φόρων του πετρελαίου που αναφέρετε. Στο πλαίσιο αυτό,  η δική μας θέση είναι η εξίσωση αυτή να είναι προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε αυτά που πιστεύουμε. Τα μνημονιακά κόμματα έχουν φροντίσει να κατασχέσουν την λαϊκή εντολή από την κοινωνία και με τεχνητές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αποδίδονται σε μία χωρίς προηγούμενο φορολογική βία.

Τέλος, για εμάς πολύ σημαντικό σημείο είναι και η αλληλεγγύη και η στήριξη των δομών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο με αλληλεγγύη, συλλογικότητα και αυτοοργάνωση μπορεί η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να βάλουν την δικιά τους σφραγίδα και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της επόμενης εβδομάδας, ώστε να ακυρώσουμε τα μέτρα που θα φέρουν σε αδιέξοδο νοικοκυριά, επιχειρήσεις και γενικότερα όλη την κοινωνία.

 

  4.Με την δική σας εκλογή είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο. Σ’ αυτούς του λίγους μήνες της θητείας σας τι ήταν αυτό που διαφοροποίησε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού;

Όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι, προσπαθούμε να αντικρούσουμε δημιουργικά την προσπάθεια διάλυσης του Κράτους και της κοινωνίας, μέσα από κοινωνικούς αγώνες και βέβαια μέσω των θεσμικών δυνατοτήτων που μας παρέχει το κοινοβουλευτικό σύστημα. Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι και στα δύο αυτά μέτωπα γίνεται μια κολοσσιαία προσπάθεια σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και ομαδικότητας. Αυτό λοιπόν που διαφοροποιεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ από βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων είναι η άμεση σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, επιστήμονες, επαγγελματίες, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την κοινωνική πραγματικότητα μέσα από την ζωή και όχι από τον άμβωνα της υψηλής πολιτικής. Αυτό είναι κατά την γνώμη μου το σημαντικότερο σημείο διαφοροποίησης της αριστεράς σε σχέση με άλλους πολιτικούς χώρους.

 

 

 

.