Μπακαλιάρος αγιορείτικος με πατάτες σε κόκκινη σάλτσα

Πεντανόστιμος μπακαλιάρος αγιορείτικος με πατάτες σε σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή, δια χειρός του Μοναχού Επιφάνειου για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1.200 φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένο από τις προηγούμενες μέρες σε κρύο νερό, κομμένο σε κομμάτια 10 εκ. περίπου
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • 60 ml χυμός λεμονιού (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1/3 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • αλάτι (ανάλογα πόσο ξελμυρίσατε το μπακαλιάρο σας)

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε 150 ml ζεστό νερό, τον ντοματοπελτέ, το κόκκινο πιπέρι, τη ρίγανη, το κύμινο, την κανέλα και το ξίδι, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ), βάζετε το μπακαλιάρο και τοποθετείτε ολόγυρα τις πατάτες. Ρίχνετε τόσο νερό ώστε να καλύψει τις πατάτες και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 2 λ περίπου ή μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, του κόκκους πιπεριού και 150 ml ελαιόλαδο και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λ περίπου να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
  3. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε προσεκτικά το μπακαλιάρο, τον μεταφέρετε σε πιατέλα και τον αφήνετε στην άκρη. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τις πατάτες για 30 λ ή μέχρι να μισομαλακώσουν.
  4. Ξαναβάζετε το μπακαλιάρο στη κατσαρόλα, τον περιχύνετε με το μείγμα αραιωμένου ντοματοπολτού, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείται αλατίζετε και ανακινείτε τη κατσαρόλα κυκλικά για να αναμιχθεί η σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Μαγειρεύετε για άλλα 20 λ μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος και δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το αποσύρετε από τη φωτιά. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνετε το φαγητό σας να σταθεί για 10 λ περίπου και μετά σερβίρετε το μπακαλιάρο με τις πατάτες και το περιχύνετε με τη σάλτσα του.

 

Sintayes.gr