larissanet : Μιχαλάκης και Μπλιάτσος μαζί με τη Θέκλα στη ΜΚΟ

logo_eop_copy

Νέα στοιχεία για το «χορό των προσλήψεων» μέσω της ΜΚΟ Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος φέρνει στο φως το larissanet.gr. Εκτός από την κα Θέκλα Παρασκευούδη ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν άλλα δύο ονόματα του ΕΟΠ. Στο Δ.Σ. της ΜΚΟ μέλος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκηςκαι στην Εκτελεστική Γραμματεία ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Κιλελέρ κ. Ντίνος Μπλιάτσιος. Και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Κιλελέρ υπέγραψαν συνεργασία με τη ΜΚΟ. Πέντε ερωτήματα για το «χορό των προσλήψεων».

Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Μόλις χθες η Ελλάδα πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αναστάση Πεπονή, ενός πολιτικού ο οποίος κατάφερε αυτό που ίσως όλοι οι πολιτικοί έχουν στο μυαλό τους όταν αποφασίζουν να εμπλακούν με τα κοινά: την πάνδημη αναγνώριση εξαιτίας του έργου τους, ακόμα και αν έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τη στιγμή της πολιτικής του εφεδρείας. Είναι αλήθεια πως σε όποιον Έλληνα και να πεις το όνομα του Πεπονή, θα σου απαντήσει ΑΣΕΠ.

Όλως τυχαίως, επίσης χθες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», απεκάλυπτε ένα θέμα με τοπικές διαστάσεις και αφορούσε υπογραφείσες συμβάσεις ανάμεσα στον Ελληνικό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και Δήμων του νομού, με στόχο την κάλυψη θέσεων εργασίας και με αυτό τον τρόπο την ουσιαστική οικονομική βοήθεια εκατοντάδων ανέργων. Πρόεδρος του ΕΟΠ, εξ ου και το τοπικό ενδιαφέρον, η κα Θέκλα Παρασκευούδη.

«H μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα», έσπευσε, με καθυστέρηση μιας ημέρας, να απαντήσει η υπεύθυνη περιφερειακών μέσων της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Με την απάντηση της η κα Παρασκευούδη επιχειρεί να απαντήσει σε όλα τα τεχνικής φύσεως θέματα, χωρίς όμως να αγγίζει καθόλου όλα όσα προκύπτουν και αφορούν την ηθική διάσταση του ζητήματος. Παράλληλα δεν γίνεται γνωστό πόσοι συνολικά δήμοι του νομού έχουν υπογράψει σχετική συνεργασία, με ποια κριτήρια επιλέγονται οι φορείς που θα τρέξουν το πρόγραμμα, πόσα είναι τα λεφτά που αφορούν το νομό της Λάρισας και τελικά ποια είναι η αμοιβή των εμπλεκόμενων φορέων. Απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων δεν είναι υποχρέωση της κας Παρασκευούδη να δώσει, αλλά των Δήμων καθώς επίσης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  οι οποίοι οφείλουν να μην αφήσουν καμία σκιά επί της διαδικασίας.

Μια σειρά όμως ερωτημάτων χρήζουν απαντήσεων και από την πρόεδρο του ΕΟΠ μιας και έχουν άμεση σχέση με την ηθική διάσταση του όλου ζητήματος:

  1. 1. Νόμιμο μπορεί να είναι, κατά πόσο όμως είναι ηθικό ένα πολιτικό πρόσωπο να εμπλέκεται με διαδικασίες προσλήψεων, χρησιμοποιώντας αδιευκρίνιστα κριτήρια, όταν σε λίγο καιρό το εν λόγω πρόσωπο θα ζητήσει την ψήφο του λαού;
  2. 2. Νόμιμο μπορεί να είναι, κατά πόσο όμως είναι και ηθικό να υπογράφεται η συνεργασία ενός οργανισμού (ΕΟΠ) με έναν Δήμο (Κιλελέρ), όταν ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Κιλελέρ είναι και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του οργανισμού; Μια απάντηση τόσο του κ. Κομήτσα, όσο και του κ. Μπλιάτσου θα ήταν διαφωτιστική.
  3. 3. Νόμιμο μπορεί να είναι, κατά πόσο όμως είναι και ηθικό να υπογράφεται η συνεργασία ενός οργανισμού (ΕΟΠ) με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης είναι ταυτόχρονα και μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού; Μια απάντηση τόσο του κ. Μιχαλάκη, όσο και του κ. Αγοραστού θα ήταν επίσης διαφωτιστική.

4. Νόμιμο μπορεί να είναι, κατά πόσο όμως είναι και ηθικό να επιχειρείται η συνεργασία ενός οργανισμού (ΕΟΠ) με το δήμο Λάρισας, όταν η πρόεδρος του Οργανισμού κα Παρασκευούδη είναι εργαζόμενη του ίδιου του δήμου; Μπορεί να «προσλαμβάνει», έστω εποχικούς εργαζόμενους, εργαζόμενη του ίδιου δήμου;

  1. 5. Νόμιμο μπορεί να είναι, κατά πόσο όμως είναι και ηθικό μια ολόκληρη παράταξη (ΔΗΣΥ), η οποία διατείνεται καθημερινά για την βούλησή της να μπει ένα τέλος σε μια σειρά ενεργειών που έχουν οδηγήσει τη χώρα στην χρεοκοπία, να επιλέγει την τακτική του «ξεφουσκώματος» χωρίς να τοποθετείται επίσημα για το όλον θέμα.

Ελπίζουμε πως σε όλα τα παραπάνω θέματα θα υπάρχουν οι απαντήσεις με τις οποίες θα μπορεί ακόμα και ο πλέον κακόπιστος να αντιληφθεί πως μπορεί να υπάρχει καπνός αλλά σε καμία περίπτωση φωτιά. Εκτός και αν έχει υιοθετηθεί η γνωστή πλέον ρήση Βουλγαράκη, πως «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», κάτι το οποίο καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι πολίτες του νομού.

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Πηγή: Larissanet.gr