Ηρακλής Φίλιος : Οταν οι κόποι ετών ανθίζουν…

Αν και διεκόπη η λειτουργία της παρανόμως το 1971, από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να παράγει πολιτισμό, να εκπέμπει φως στα πέρατα της οικουμένης. Φως προερχόμενο από το βάθος αιώνων που αναδίδουν εκθαμβωτικά την ωραιότητα ενός κάλλους υπερκόσμιου, μυσταγωγικού.

Ο λόγος για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το πνευματικό εργαστήριο που καλλιεργούσε για χρόνια τη θεολογία της ορθόδοξης Ανατολής στους φοιτητές της. Άνθρωποι με ενδιαφέρον και αγάπη για τα θεολογικά γράμματα, προσωπικότητες που λάμπρυναν και κοσμούν τον πνευματικό καμβά της υφηλίου, κάθισαν στα θρανία της Θεολογικής Σχολής από αγάπη προς τον άγιο και εραστό Θεό. Προσωπικότητες που διακόνησαν και διακονούν την Εκκλησία και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Πόσοι αγώνες δόθηκαν, πόσες συζητήσεις διεξάχθηκαν ώστε να επαναλειτουργήσει αυτό το πνευματικό κόσμημα, που στολίζει τα θεία γράμματα σε ολάκερη την υφήλιο; Ήταν παράνομο το κλείσιμο της και οι τουρκικές αρχές προέβαλλαν πάντοτε προσχήματα. Όμως, στην ορθόδοξη ζωή, τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντοτε ο Θεός. Οι ανθρώπινες προσπάθειες για την επαναλειτουργία της, ένα πραγματικά δίκαιο αίτημα, δεν ήταν απογυμνωμένες από το άγιο Όνομα Του, καθώς «Θεοῦ γάρ ἐσμεν συνεργοί» (Α’ Κορ. 3, 9) όπως σημειώνει ο απόστολος Παύλος.

Οι κόποι ετών, οι αγώνες και οι αγωνίες για ένα δίκαιο αίτημα, δεν θα μπορούσαν παρά να ευλογούνται από τον Τριαδικό Θεό. Και ο Θεός απάντησε, όπως απαντάει πάντοτε μέσα στην ιστορία, μέσα από την σχέση αναλογίας, καταπώς σημειώνει ο όσιος Μάξιμος Ομολογητής, μεταξύ Εκείνου και των ανθρώπων. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, με τη συνεργία Θεού και ανθρώπου, να μην δικαιωθεί η ελπίδα όλων. Έτσι, ύστερα από πολλά έτη, και με τις προσωπικές αγωνίες και αγώνες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τη σχετική δε διαβεβαίωση, έλαβε από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο Θεός που είναι το Α και το Ω της ζωής, το «παν» όπως έλεγε ο όσιος Πορφύριος, αποτελεί για τον ορθόδοξο χριστιανό την αγάπη, την ελπίδα, την πίστη, την μόνη οδό που οδηγεί στο φως, καθώς σύμφωνα με τους λόγους του Θεανθρώπου «Ἐγώ εἰμι τό φῶς τοῦ κόσμου· ὁ ἀκολουθῶν ἐμοί οὐ μή περιπατήσῃ ἐν τῇ σκοτίᾳ͵ ἀλλ΄ ἕξει τό φῶς τῆς ζωῆς» (Ιω. 8, 12). Ο Θεός δεν ξεχνά. Και όποιος εργάζεται τα έργα του Θεού, γίνεται κοινωνός της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Ένα τέτοιο έργο Θεού, αποτελεί και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Βέβαια, ο Θεός έχει τους συνεργούς Του. Ένας από αυτούς, στο συγκεκριμένο τολμηρό και δίκαιο εγχείρημα, υπήρξε και εξακολουθεί, φυσικά, να είναι ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Είναι γνωστό πως η Α.Θ.Π. αποτελεί έναν πνευματικό άνδρα με οξυδέρκεια και με πνεύμα ανοιχτό, που κοιτάζει πέρα από το αύριο, προσόν που είχε και ο Γέροντας της Α.Θ.Π., ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κυρός Μελίτων Χατζής. Είναι γνωστές οι ανησυχίες και ευαισθησίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, για την ορθοδοξία, το διάλογο με τις υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες, το περιβάλλον, τον σύγχρονο ρόλο της ορθόδοξης Εκκλησίας, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης κ.τ.λ. Και τώρα δικαιώνονται οι αγώνες και οι κόποι του για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία θα λάμψει και πάλι δια της επαναλειτουργίας της. Και μαζί της θα λάμψουν λαμπροί περασμένοι αιώνες που σμίγουν με το θεολογικό σήμερον και μαρτυρούν Χριστό στους αιώνες των αιώνων.

Κόποι ετών ανθίζουν. Ο χρόνος ενώνει τις καιρικές στιγμές παρελθόντος και μέλλοντος και καλωσορίζει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τις νέες προσκλήσεις και προκλήσεις αυτού του καιρού. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που δεν γνωρίζει από αγώνες και δυσκολίες, δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτό το νόμιμο δικαίωμα. Όμως, μπροστά στις χαρές που έρχονται με την επαναλειτουργία της Σχολής, υπάρχει κι ένα παράπονο, ένας καημός. Όσοι χτυπούν το πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή ώστε να επαινέσουν τις πολύχρονες προσπάθειες και τους αγώνες που έδωσε για την επαναλειτουργία της Σχολής;

 

Για την HuffPost Greece,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος