Γιατί τα φαγητά έχουν διαφορετική γεύση μέσα στο αεροπλάνο

Πώς οι ήχοι στη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού έχουν αντίκτυπο στη… γλώσσα μας

Σας έχει τύχει ποτέ να φάτε ή να πιείτε κάτι στη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού και να νομίσετε ότι έχει διαφορετική γεύση από ότι όταν το τρώτε στην… επιφάνεια της Γης;

Αν ναι, δεν είναι ιδέα σας! Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αίσθηση της γεύσης αλλάζει μέσα στο αεροπλάνο και για αυτό φταίνε οι ήχοι που ακούμε μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, με κυριότερο αυτό της μηχανής.

Έρευνα που έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ψυχολόγο Τσαρλς Σπένσερ, απέδειξε ότι τα πολλά ντεσιμπέλ επιδρούν στην αίσθηση που μας δίνουν διαφορετικές γεύσεις, με πρώτη και κύρια το γλυκό. Όσο είμαστε στο αεροπλάνο η γλυκιά γεύση ατονεί. Απεναντίας η αλμυρή γεύση οξύνεται. Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί πάνω από 1 στους 4 επιβάτες προτιμούν τον ντοματοχυμό, από όλα τα ποτά που μας προσφέρουν οι αεροσυνοδοί.

Σύμφωνα με τους New York Times, η British Airways «συμμορφώθηκε» με τις ανακαλύψεις των επιστημόνων και αύξησε τις γεύσεις umami στα γεύματα που προσφέρει στους επιβάτες της και δικαιώθηκε!

Επίσης, η Finnair δοκίμασε να βάλει ένα είδος μουσικού χαλιού στη διάρκεια των πτήσεων κάτι που οδήγησε τους επιβάτες της να εκτιμήσουν πολύ τα γεύματα σούπας κοτόπουλου με καλαμπόκι που τους προσέφερε.

Και δεν είναι μόνον οι ήχοι του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι έρευνες έδειξαν ότι και ο ίδιος ο ήχος του φαγητού, επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του. Για παράδειγμα τείνουμε να προτιμούμε τα τραγανά σνακ τα οποία ακούμε να σπάνε μέσα στο στόμα μας.

Η ιδέα ότι οι ήχοι επηρεάζουν την γευστική μας εμπειρία έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημονικών ερευνών ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν ο Δανός επιστήμονας Kristian Holt-Hansen, ξεκίνησε πειράματα για το πώς οι υψηλές και χαμηλές ηχητικές συχνότητες επηρέαζαν τις… μπύρες που προτιμούσαν οι πότες!

news.gr