Γενικό εμπορικό μητρώο από την 1η Απριλίου

giagiakos_copyΌπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Γιαγιάκος, από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, με το οποίο απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης μίας επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαγιάκος αναφέρει τις δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες έναρξης λειτουργίας μίας επιχείρησης που υπάρχουν έως τώρα, αφού ο επιχειρηματίας χρειάζεται να απευθυνθεί σε δεκάδες Υπηρεσίες, οι οποίες όμως, από την 01/04/2011 θα γίνουν λιγότερες κατά το το 1/3 των αρχικών, ενώ στο μέλλον θα επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση. Ο κ. Γιαγιάκος, υπενθυμίζει πως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο ήταν απαίτηση της Τρόικας.

Το ΓΕΜΗ είναι ένα σύστημα ενοποίησης και απλούστευσης των εμπορικών δραστηριοτήτων το οποίο καλύπτει οποιασδήποτε μορφής εμπορική δραστηριότητα, για ημεδαπά ή αλλοδαπά, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέσα από μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει μεταφέρει πρόσφατα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας την οργάνωση και εποπτεία της βάσης ή των βάσεων δεδομένων που συναπαρτίζουν το ΓΕΜΗ, την κανονική, διαρκή ασφαλή λειτουργία του λειτουργικού συστήματος, του δικτύου και του εν γένει εξοπλισμού και λογισμικού που εξυπηρετούν τη βάση δεδομένων. Προς τον σκοπό αυτό έχει εγκαταστήσει ήδη και το Εποπτικό Συμβούλιο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Η γραφειοκρατία πνίγει και τις εξαγωγές, οι οποίες πέρυσι ήταν ο μόνος τομέας της οικονομίας που αντιστάθηκε στην ύφεση. Σύμφωνα με τους εξαγωγείς ακόμη και για ένα δέμα αξίας 50 ευρώ απαιτούνται 10 θεωρήσεις, καταχωρίσεις και υπογραφές. Αντίστοιχες, ή ακόμη και περισσότερες, διαδικασίες και έγγραφα απαιτούνται για αποστολές εμπορευμάτων σε τρίτες χώρες. Στα χρόνια προβλήματα που εντείνονται ωστόσο εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης συγκαταλέγεται και η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας, οι οφειλές του Δημοσίου οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη που επιτρέπει τον συμψηφισμό οφειλών, αρκεί αυτές να αφορούν την κεντρική διοίκηση. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές. Αλλά είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες μπορούν να καθυστερήσουν όσο θέλουν τη βεβαίωση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.Πρωινός λόγος