Εντυπώσεις μαθητριών από την επίσκεψη του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων στο Βερολίνο

 

Στo πλαίσιo του προγράμματος EFP(EuropeansforPeace)το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο το διάστημα 02/04-09/04/2017.

Σύσσωμοι εκπαιδευτικοί και μαθήτριες, 3+11 άτομα αντίστοιχα, εργάστηκαν και μελέτησαν ενδελεχώς θέματα σχετικά με την επανένταξη των Ρομά στο κοινωνικό σύνολο και την εκπαίδευση. Έτσι, το μεσημέρι της 02/04/2017 άρχισε η πορεία μας προς το αεροδρόμιο της Αθήνας και ύστερα ακολούθησε πτήση προς το Βερολίνο. Τόσο οι μαθήτριες όσο και οι καθηγητές ήταν γεμάτοι προσδοκίες και υψηλούς στόχους για το πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα δύο σχολεία – το σχολείο OberstufenzentrumLogistik, TouristikundSteuern από την Γερμανία και το LiceumOgólnokształcąceim. St. Staszica w Lublinie από την Πολωνία.

3/4/2017 Την πρώτη μέρα του προγράμματος στο Βερολίνο συναντηθήκαμε στο χώρο του σχολείου και μετά από το θερμό καλωσόρισμα στο σχολείο τους και τις παρουσιάσεις των μαθητών ακολούθησε ξενάγηση σε μικρές ομάδες στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βερολίνου. Ξεκινώντας όλοι με κοινό σημείο εκκίνησης τη μνημειώδη Πύλη του Βραδεμβούργου (BradenburgerTor), το οποίο αποτελεί σύμβολο ενότητας και ειρήνης της ενωμένης πια Γερμανίας, ακολούθησε επίσκεψη στο Γερμανικό Κοινοβούλιο (Reichstag), που είναι ένα ιστορικό κτήριο και αξιοθέατο με μεγάλη επισκεψιμότητα, αφού από τον περίφημο γυάλινο θόλο του μπορεί κανείς να θαυμάσει ολόκληρη την πόλη από ψηλά.

Συνέχεια είχε το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο αποτελούσε σύμβολο ιδεολογικού και πολιτικού ρήγματος για περίπου τριάντα χρόνια κάτι εμφανές ακόμα και σήμερα στον κάθε επισκέπτη, δίνοντάς του την ευκαιρία να καταφερθεί αρνητικά σε οποιαδήποτε πολεμική διάθεση και αναβίωση του σκοτεινού παρελθόντος.To ίδιο δέος μας προκάλεσε και το πρώην σημείο συνάντησης Ανατολής-Δύσης το CheckPointCharlieδηλαδή, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πληροφορήσουμε τις μαθήτριές μας για τα γεγονότα του «Ψυχρού Πολέμου». Η επιστροφή μας στο σχολείο αργά το απόγευμα έκλεισε την ημέρα με διηγήσεις γεμάτες  από εικόνες, χαμόγελα και ανυπομονησία για τις επόμενες ημέρες.

4/4/2017 Το πρωί επισκεφτήκαμε το Μνημείο των Σίντι και Ρομά στο Berlin-Marzahnκαι το μεσημέρι παρακολουθήσαμε ομιλία της Πέτρα Ρόζενμπεργκ, διευθύντριας της κεντρικής ομοσπονδίας των Σίντι και Ρομά στο Βερολίνο και ιδιοκτήτριας του Ομοσπονδιακού Σταυρού Αξίας. Η κα Ρόζενμπεργκ είναι κόρη του περίφημου ΌττοΡόζενμπεργκ, «διάσημου» θύματος της ρατσιστικής προπαγάνδας του Ναζισμού ενάντια στους Ρομά και ενός από τους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ύστερα από μία μικρή εισαγωγή της στην ιστορική σημασία του βιβλίου που έγραψε ο πατέρας της, ακολούθησε παράθεση αποσπασμάτων του βιβλίου, το οποίο δεν αποτελεί απλά κληρονομιά σε εκείνη και τους δικούς της αλλά και μοναδική μαρτυρία των βασανιστικών και απάνθρωπων συνθηκών που βίωσαν πρώτα οι Εβραίοι και κατόπιν οι Σίντι και Ρομά από τον Α. Χίτλερ και τους οπαδούς του.

5/4/2017 Το πρόγραμμα της Τετάρτης περιείχε ομαδική έρευνα και συνεντεύξεις. Συνοπτικά αναφέρουμε την επίσκεψή μας σε μικρές ομάδες στο HildegardLagrenneFoundation, στο AmaroForo (κέντρο στήριξης για Σίντι και Ρομά) και στο NachbarschaftsheimNeukolln. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια στο σχολείο με  ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ομάδων προκειμένου να σχηματιστεί συγκεντρωτική καταγραφή κι ενιαίο πλέγμα απόψεων μεταξύ όλων των ομάδων.

6/4/2017 Το πρόγραμμα της Πέμπτης περιελάμβανε διεξοδικές  συζητήσεις σχετικά με τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων από το πρόγραμμα, καθώς και κατάθεση ιδεών. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με μαθητές και καθηγητές  καθώς και βιντεοσκόπηση ορισμένων εθελοντών εκπροσώπων των μαθητών, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ταινία- τελικό προϊόν- του προγράμματος.

7/4/2017 Η Παρασκευή ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη μέρα τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους καθηγητές. Όλοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο που τους δόθηκε το πρωί και το αφιέρωσαν στην εξερεύνηση και τη γνωριμία με τις άγνωστες πτυχές της ιστορική αυτής πόλης. Το απόγευμα ακολούθησε μακροσκελής γιορτή αποχαιρετισμού και συνοπτική καταγραφή όλων των γεγονότων που είχαν προηγηθεί. Ανταλλάξαμε απόψεις, εμπειρίες αλλά και υποσχέσεις συνέχισης ει δυνατόν της άριστης συνεργασίας μας στο εγγύς μέλλον.

8/4/2017 Το Σάββατο η ελληνική ομάδα είχε τη δυνατότητα εκτενούς περιήγησης σε πολυάριθμα μουσεία και γκαλερί. Αρχικά, επισκεφτήκαμε την Εθνική πινακοθήκη στην περιοχή Charlottenburg, ύστερα την γκαλερί φωτογραφίας C/O δίπλα στον Ζωολογικό κήπο και τέλος το επιβλητικό μνημείο BerlinerDom, τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας μπροστά στο νησί των Μουσείων. Η τελευταία ημέρα παραμονής μας ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στην υπαίθρια αγορά του Βερολίνου στην όχθη του ποταμού Spreeκαι στον Πύργο του Βερολίνου στην περίφημη Alexanderplatzτου πρώην Ανατολικού Βερολίνου.

Επιλογικά, το πρόγραμμα συνέτεινε στην αποδόμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων σχετικά με τους Ρομά. Επιπλέον, μας εμφύσησε την ανεκτικότητα και λειτούργησε ως αντίδοτο στην πνευματική αδράνεια των καιρών. Ενεργοποίησε την κριτική μας ικανότητα και κατέστησε κατανοητό πως οι Ρομά είναι μια μειονότητα σημαντική και υπολογίσιμη, χωρίς όμως την αρμόζουσα θέση στο κοινωνικό σύνολο. Η εκπαίδευση και η διαπολιτισμική ενημερότητα αποτελούν τη μόνη ενδεδειγμένη και ίσως επιτακτική λύση που προστάζουν οι καιροί.

Τα συναισθήματά μας ήταν συγκερασμός ευφορίας και λύπης, καθώς έπρεπε να πάρουμε το δρόμο τις επιστροφής και να επανέλθουμε στη μονότονη καθημερινότητα. Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή μας, κον Ευάγγελο Αργυρόπουλο,  που μας συνόδευσε, καθώς και τις καθηγήτριες κα Φέρνες και κα Σαμαρά που συνέλαβαν την ιδέα συμμετοχής μας σε ένα τέτοιο πρωτότυπο και ταυτόχρονα καινοτόμοευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ευαγγελίνα Κόκκα

Δήμητρα Παράσχη