Δώδεκα πόλεις που έχουν σοβαρή πιθανότητα λειψυδρίας στο μέλλον

Πεκίνο, Κάιρο, Τζακάρτα, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη, Μεξικό, Λονδίνο, Τόκιο, Μαϊάμι, Σάο Πάολο και Μπανγκαλόρε κινδυνεύουν όπως το Κέιπ Τάουν

Το Cape Town βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο που ιστορικά τροφοδοτείται με νερό από βαριές χειμερινές βροχοπτώσεις, διαθέτοντας άφθονα φυσικά ύδατα. Φέτος, ωστόσο, η μητρόπολη της Νοτίου Αφρικής ίσως αποτελέσει την πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο της οποίας το νερό εξαντλείται. Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους της πόλης, το νερό της πόλης θα φτάσει μέχρι και τις 11 Μαΐου του 2018.

Mια τριετής περίοδος ξηρασίας στην περιοχή έχει ρίξει τα επίπεδα στα φράγματα ύδρευσης επικίνδυνα χαμηλά. Οι ειδικοί προβλέπουν πως η πόλη θα φτάσει στο «σημείο μηδέν», δηλαδή η συνδυασμένη χωρητικότητα των φραγμάτων θα πέσει κάτω από το 13,5% στις 21 Απριλίου.

Τον ίδιο κίνδυνο ωστόσο αντιμετωπίζουν και άλλες μεγαλουπόλεις εδώ και χρόνια ενώ χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014, 500 περίπου αστικά κέντρα πιθανότατα θα απειληθούν από λειψυδρία μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Με βάση τα στοιχεία άλλωστε, μέχρι το 2030 είναι πιθανόν τα αποθέματα πόσιμου νερού να έχουν μειωθεί κατά 40% εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, του ανθρώπινου παράγοντα και της αύξησης του πληθυσμού.

Άλλες έντεκα χώρες βρίσκονται στην ίδια θέση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Aυτές είναι:

Το Σάο Πάολο

Καθοριστικό ρόλο για την εξαφάνιση των αποθεμάτων νερού έπαιξε η ξηρασία που έπληξε τη Βραζιλία από το 2014 έως και το 2017. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2017 τα αποθέματα ήταν 15% λιγότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο άλλες χρονιές.

Η Μπανγκαλόρε

Η πόλη της Ινδίας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να ξεμείνει από πόσιμο νερό μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας αποδεικνύει πως η πόλη χάνει πάνω από το μισό του πόσιμου νερού της σπαταλώντας το σε διάφορες εργασίες.

Το Πεκίνο

Να αναφερθεί μόνο πως η Κίνα φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά το νερό που της αντιστοιχεί είναι μονάχα το 7% που υπάρχει στον κόσμο. Το 2014 στον καθέναν από τους 20 εκατομμύρια κατοίκους του αντιστοιχούσαν μόνο 145 κυβικά μέτρα.

Το Κάιρο

Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία δυστυχώς επισημαίνουν πως η Αίγυπτος μετρά πολλούς θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση των υδάτων την ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά πως έως το 2025 ολόκληρη η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις νερού.

Η Τζακάρτα

Στη Τζακάρτα το πρόβλημα παρουσιάζει τεράστια επιδείνωση λόγω της ανθρώπινης επέμβασης. Επειδή λιγότεροι από 10 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης έχουν πρόσβαση στο νερό μέσω των σωληνώσεων, η παράνομη εκσκαφή φρεατίων είναι μεγάλη. Η πρακτική αυτή αποστραγγίζει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες σε μεγάλο βαθμό.

Η Μόσχα

Το 1/4 των αποθεμάτων του πόσιμου νερού του κόσμου βρίσκεται στη Ρωσία, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης που προκαλούνται από τη βιομηχανική κληρονομιά της σοβιετικής εποχής. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Μόσχα, όπου η παροχή νερού εξαρτάται κατά 70% από τα επιφανειακά ύδατα.

Η Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, η χώρα είναι τεχνικά σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση καθώς η κατά κεφαλήν προσφορά μειώθηκε κάτω από 1.700 κυβικά μέτρα το 2016. Τοπικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί μέχρι το 2030.

Το Μεξικό

Η λειψυδρία δεν είναι κάτι νέο για πολλούς από τους 21 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας του Μεξικού. Η πόλη εισάγει έως 40% του νερού της από απομακρυσμένες πηγές, αλλά οι απώλειες νερού λόγω προβλημάτων στο δίκτυο σωλήνων εκτιμώνται επίσης στο 40%.

Το Λονδίνο

Στο ερώτημα ποιες πόλεις θα κινδυνεύσουν από την έλλειψη νερού στο μέλλον, το Λονδίνο δεν είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό. Κι όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αν αναλογιστεί κανείς πως το Λονδίνο αντλεί το 80% του νερού της από ποτάμια και μέχρι το 2025 πιθανότατα έχει μεγάλα προβλήματα εφοδιασμού. Μέχρι το 2040 δε οι ελλείψεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Το Τόκιο

Οι βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι η βασική πηγή εφοδιασμού με νερό ολόκληρης της χώρας, διαρκούν μονάχα τέσσερις μήνες κι αυτό σημαίνει πως αν μια χρονιά δεν βρέξει πολύ, το σενάριο μιας ξηρασίας είναι πολύ πιθανό.

Το Μαϊάμι

Η Φλόριντα είναι μεταξύ των πέντε κρατών της Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από τη βροχή κάθε χρόνο. Ωστόσο, στην πιο διάσημη πόλη της, το Μαϊάμι, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ένα σχέδιο του 20ου αιώνα για την αποστράγγιση των κοντινών βάλτων είχε απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Τα νερά από τον Ατλαντικό Ωκεανό μόλυναν το Aquapark Biscayne, την κύρια πηγή γλυκού νερού της πόλης.

Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στη δεκαετία του 1930, οι συνέπειες του είναι ακόμα αισθητές.

protothema.gr