Δηµόσιοι… ιδιωτικοί υπάλληλοι

05

Τη δυνατότητα να παίρνουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και παράλληλα να µπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα διερευνά η κυβέρνηση. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, µια τέτοια προοπτική εντάσσεται σε µία σειρά από σενάρια που εξετάζει το τελευταίο διάστηµα η κυβέρνηση για την περίπτωση που οι αποχωρήσεις από το Δηµόσιο δεν είναι οι επιθυµητές ως προς τον αριθµό. Ως γνωστόν, ο κυβερνητικός στόχος είναι 50.000 αποχωρήσεις κάθε χρονιά, ούτως ώστε εάν διατηρηθεί τελικώς η αναλογία του 1/5 το κράτος να έχει τη δυνατότητα να προσλαµβάνει κάθε χρόνο 10.000 νέους υπαλλήλους.

Σύµφωνα µε τα σενάρια που µελετά το κυβερνητικό επιτελείο, εάν ο αριθµός των υπαλλήλων που βγαίνουν ετησίως στη σύνταξη δεν είναι αντίστοιχος µε τον στόχο, τότε θα µπορούσαν να δοθούν κίνητρα στους δηµοσίους υπαλλήλους να αποχωρήσουν προσωρινά από τη θέση τους διασφαλίζοντας όµως τη δυνατότητα επιστροφής τους.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή, θα µπορούσε κάποιος δηµόσιος υπάλληλος να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να εργαστεί για πέντε χρόνια στον ιδιωτικό τοµέα και αµέσως µετά να επιστρέψει στη θέση του έχοντας µάλιστα αποκτήσει και την εµπειρία της εργασίας από την ελεύθερη αγορά. Αντιστοίχως, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόµενο να επιτραπεί η δυνατότητα part time (µερικής απασχόλησης) στο Δηµόσιο. Αυτό στην πράξη σηµαίνει, σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, ότι µία µητέρα ανήλικων παιδιών για παράδειγµα θα µπορούσε να εργάζεται µόνο τρεις ηµέρες την εβδοµάδα, κάτι που σηµαίνει ότι και η µισθοδοσία της θα τύχαινε της ανάλογης προσαρµογής.

Τα σενάρια γύρω από τη δυνατότητα να δοθεί ευελιξία στους δηµοσίους υπαλλήλους να µπορούν να µεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τοµέα µε δυνατότητα επιστροφής ή να ανοίξουν µία επιχείρηση δεν είναι άσχετα µε τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αναλογία που τελικώς θα ισχύσει στον αριθµό αποχωρήσεων και προσλήψεων.

Ο υπουργός Οικονοµικών επιθυµεί η αναλογία του 1/5 να µετατραπεί σε 1/7, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε και χθες στον ΚΤΕ της αρµοδιότητας του στη Βουλή ότι η διαφορά του 1/5 µε το 1/7 θα είναι µόνο 6.000 δηµόσιοι υπάλληλοι. «Με το 1/5 πάµε σε µείωση 200 χιλιάδων δηµοσίων υπαλλήλων, µε το 1/7 σε µείωση 206.000», είπε ο κ. Ραγκούσης. Αυτές οι 6.000 όµως µπορεί να είναι κρίσιµη µάζα, όπως γιατροί του ΕΣΥ, εργαζόµενοι στα ΚΕΠ, ή αστυνοµικοί, ανέφερε ο ίδιος επιµένοντας ότι το βάρος της κυβέρνησης πρέπει να στραφεί στον αριθµό των αποχωρούντων υπαλλήλων ετησίως και όχι στην αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών συζήτησε το ζήτηµα και µε τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έδειξε να κατανοεί τη διάσταση του θέµατος. Στον ΚΤΕ Εσωτερικών, ο κ. Ραγκούσης αναφερόµενος στο ενιαίο µισθολόγιο επεσήµανε πως ο στόχος είναι να υπάρξει εξισορρόπηση ανάµεσα σε εκείνους που πληρώνονται αδρά και εκείνους που αµείβονται λιγότερο.

Αργότερα, εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του για το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών σε συνοµιλία που είχε µε δηµοσιογράφους. Παρέπεµψε µάλιστα στην «ανανέωση» της λαϊκής εντολής που πήρε η κυβέρνηση µε τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ta nea.gr