Δεν το βάζουν κάτω οι παλιοί συμμαθητές που επιμένουν να συναντιούνται

Το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αίγλη» του ξενοδοχείου Πανελλήνιο, η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση των αποφοίτων του σχολικού έτους …1947-48 του Γυμνασίου Αρρένων Τρικάλων, που φέτος συμπληρώνουν αισίως το 87ο έτος της ηλικίας τους.

Είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις επιτυχημένες συναντήσεις των παλιών συμμαθητών το 2001, το 2008, το 2013 και πέρυσι τέτοια εποχή.

Και αυτή τη φορά οι….μαθητές Θανάσης Λιούλιος, Πάτροκλος Παππάς και Βασίλης Τσανάκας κινητοποιήθηκαν και ειδοποίησαν τους παλιούς τους συμμαθητές, να μην λείψει κανείς και απ’ αυτή τη συνάντηση.

Οι παλιοί συμμαθητές σε πείσμα των καιρών και του χρόνου, συνεχίζουν ακάθεκτοι να ξαναβρίσκονται και να ξαναθυμούνται τα αξέχαστα χρόνια του σχολείου που έζησαν και μάλιστα σε μια εποχή και μια κοινωνία με ιδιαίτερες δυσκολίες, μέσα σε συνθήκες φτώχειας, πείνας, κατοχής και εμφυλίου.

Παρόλα αυτά, αυτή η γενιά πρόκοψε με πολλούς από τους παλιούς συμμαθητές να γίνουν επιστήμονες, άλλοι έμποροι και επιχειρηματίες, όλοι γενικά επίλεκτα μέλη της Τρικαλινής και όχι μόνο κοινωνίας, που προσέφεραν πολλά στην ανάπτυξη της πόλης, βάζοντας πολλοί εξ αυτών την σφραγίδα τους στην μεταπολεμική και μεταπολιτευτική πορεία των Τρικάλων.

Τώρα συνταξιούχοι πια, απολαμβάνουν την θαλπωρή της οικογένειας τους, των παιδιών και εγγονιών τους, συνεχίζοντας να δείχνουν πάθος και όρεξη για ζωή.

Στην πέμπτη κατά σειρά συνεστίαση του Σαββάτου έφαγαν, ήπιαν, πέρασαν όμορφα και ξαναθυμήθηκαν γνωστά και άγνωστα περιστατικά από τα μαθητικά τους χρόνια και κυρίως ξαναθυμήθηκαν όλους τους παλιούς συμμαθητές τους που δεν είναι πια στη ζωή, μέσα σε μια ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης (σ.σ. ανάμεσα τους και ο σχετικά πρόσφατα αποθανών Τρικαλινός επιχειρηματίας Ευάγγελος Παπαευθυμίου, που είχε δώσει το παρόν στην περυσινή συνάντηση).

Αξίζει να σημειωθεί πως την σχολική χρονιά 1947-48, αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων 139 μαθητές και σήμερα βρίσκονται στη ζωή μόνο 13 με 14 άτομα περίπου, αν συνυπολογίσει κανείς και την απουσία κάποιων που ζούνε σε άλλες πόλεις.

Για την ιστορία να αναφέρουμε τα ονόματα των συμμαθητών που συμμετείχαν στην 5η κατά σειρά συνάντηση των αποφοίτων του σχολικού έτους 1947-48 του Γυμνασίου Αρρένων Τρικάλων (οι περισσότεροι συνοδευόταν από τις συζύγους τους):

Λιούλιος Αθανάσιος, Μηλιώτης Στέφανος, Παππάς Πάτροκλος, Σακοράφας Χαρίλαος, Σφύρης Θεμιστοκλής και Τσανάκας Βασίλειος, ενώ τελικά δεν κατάφεραν να παραβρεθούν κάποιοι άλλοι συμμαθητές τους για διάφορους λόγους. Επίσης παραβρέθηκαν και μερικοί καλοί τους φίλοι, όπως οι Πατσιαούρας Βασίλειος και Τσαγκούλης Γεώργιος, ενώ τα γλυκά που προσφέρθηκαν ήταν δωρεά για μια ακόμα φορά της κ. Ελένης Μάγκου-Τσαγκαδοπούλου στη μνήμη του πατέρα της, ο οποίος υπήρξε συμμαθητής τους.

Όλοι έφυγαν με τις καλύτερες αναμνήσεις και εντυπώσεις απ’ αυτή τη συνάντηση και όλοι δεσμεύθηκαν (Θεού θέλοντος) να δώσουν δυναμικό  παρόν και στην επόμενη συνάντηση τους.