Ανασχηματισμό μέσα στον Αύγουστο ανακοινώνει ο Τσίπρας;

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραμένει το πρόσωπο-κλειδί, ο φάκελος του ανασχηματισμού παραμένει σε πρώτη ζήτηση στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου ανάμεσα σε άλλες καλοκαιρινές εκκρεμότητες. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο Πρωθυπουργός γίνεται αποδέκτης εισηγήσεων για άμεσες αποφάσεις προκειμένου πριν ακόμη ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου.

Ενας από τους λόγους για τον οποίο οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή είναι οι έριδες μεταξύ υπουργών και η κόπωση του κυβερνητικού σχήματος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η προοπτική έναρξης του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το φθινόπωρο και η πρόσφατη ψήφιση των κομβικών νομοσχεδίων για την παιδεία και την υγεία συνιστά για τους εν λόγω εισηγητές ορόσημο για τον ανασχηματισμό ούτως ώστε να δοθεί η εικόνα νέου ξεκινήματος χωρίς βάρη από το παρελθόν.
Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις υπουργικές προστριβές, ξεχωρίζει αυτή ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά. Η κόντρα φαίνεται πως έχει υπόβαθρο δεδομένου ότι ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να επιδιώκει τη μετακίνησή του σε παραγωγικό υπουργείο συμπεριλαμβανομένου των Οικονομικών. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι, άλλωστε, ψυχρές, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Τσακαλώτου και οι αιχμές κατά του Παππά για τη διαστημική υπηρεσία και τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έχουν κατά καιρούς διατυπώσει παράπονα για τον συντονισμό της κυβέρνησης ή για συγκεκριμένους συναδέλφους τους (Τόσκας, Μουζάλας κ.ά.). Ενοχλημένος από τα σχόλια περί ελλιπούς συντονισμού φέρεται πάντως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ ο έτερος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης κρατάει το… μπλοκάκι του Πρωθυπουργού δεδομένου ότι από τον Μάιο έχει καταγράψει κατ’ εντολήν Τσίπρα τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και προχωρεί στην αξιολόγηση των υπουργών.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, τυχόν παραμονή Τσακαλώτου στην Πλατεία Συντάγματος θα σημάνει περιορισμένες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, με την είσοδο κυρίως νέων στελεχών που επιδιώκει να προβάλει το Μαξίμου όπως έπραξε στον προηγούμενο ανασχηματισμό (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης κ.ά.). Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο υπουργός Οικονομικών επιθυμεί την παραμονή του, ενώ σημαντικό στοιχείο για τις ισορροπίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα αποτελεί το γεγονός ότι παραμένει άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53. Εάν πάντως ο Τσακαλώτος εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και στο προσκήνιο έρχεται ένας δομικός ανασχηματισμός με πολλές καραμπόλες. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, ενδέχεται να στείλει μηνύματα εντός και εκτός συνόρων για αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

Ο Τσακαλώτος στο παρελθόν υπήρξε επιφυλακτικός απέναντι στις κορόνες για «το τέλος της λιτότητας» και την παροχολογία με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε περίπτωση αντικατάστασής του. Την ώρα μάλιστα που η τρίτη αξιολόγηση είναι ante portas οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επαφή τους με τον νυν υπουργό Οικονομικών, συνδράμοντας έτσι το Μαξίμου απέναντι στους δανειστές.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ. Προς το παρόν, οι υπουργοί καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους ενόψει της ΔΕΘ και της κυβερνητικής πολιτικής εν γένει, με τον Τσίπρα να λαμβάνει τις αποφάσεις του αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο για όλα τα ανοιχτά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
 
ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ. Κάθε επιλογή ασφαλώς έχει συν και πλην. Τα συν μιας αιφνιδιαστικής κίνησης πριν από τη ΔΕΘ είναι πως η κυβέρνηση θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη με νέο πρόσωπο. Τα πλην συνοψίζονται στο γεγονός ότι το Μαξίμου θα υπομείνει τη δυσαρέσκεια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ενώ στα υπουργεία όπου θα υπάρξουν αλλαγές το έργο ενδέχεται να παγώσει και να ξεκινήσει από την αρχή. Εάν μιλάμε δε για παραγωγικά υπουργεία αυτό μπορεί να συνιστά μειονέκτημα αλλά ταυτόχρονα και πλεονέκτημα εφόσον διανύουμε μια νεκρή πολιτικά περίοδο. Και αυτό αποτελεί αντεπιχείρημα όσων εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να τρέξει τις αποφάσεις του εντός των επομένων ημερών.
tanea.gr