Η ακραία πόλωση κι οι επόμενες εκλογές

Όσοι παρακολουθήσαν την συζήτηση στη βουλή θα θυμούνται για αρκετό καιρό τα γέλια του υπουργού Πολάκη την ώρα που ο Παναγιώτης Πικραμμένος, με σπασμένη φωνή, υπερασπιζόταν τον εαυτό του. Και βέβαια τα «γαλλικά» της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Θα θυμούνται επίσης τον Άδωνι Γεωργιάδη, να υπόσχεται διώξεις στον Παύλο Πολάκη. Και τον Σαμαρά, να δηλώνει πως ήρθε για να καταγγείλει και όχι να απολογηθεί.

Το 18ωρο σύγκρουσης στη βουλή ανέδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο το κλίμα μέσα στο οποίο η χώρα θα λειτουργήσει όλο το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές. Πριν τα Χριστούγεννα, κάποιοι θεωρούσαν ότι το Πρωθυπουργικό αφήγημα μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες, θα συνοψίζονταν στο success story by Τσίπρας: “Βγήκαμε από τα μνημόνια, από όπου μας χαντάκωσε το παλιό πολιτικό σύστημα και τώρα χτίζουμε τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα”. Δυο μήνες μετά, το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό: Πεδίο συγκλίσεων δεν υπάρχει πουθενά. Κι αν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να αναζητηθεί στο Σκοπιανό, αυτή η ευκαιρία, κάηκε εξαρχής. Το πολιτικό κλίμα μπολιάζεται πλέον με αρκετή δόση προσωπικών επιθέσεων, διώξεων, δικαστικών και παραδικαστικών εμπλοκών. Όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου η χώρα έχει μπροστά της τη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων: με το σκοπιανό ανοιχτό, μια διαπραγμάτευση με την Αλβανία στη μέση και μια Τουρκία πιο νευρική από ποτέ.

Είναι ένα παιχνίδι συσπείρωσης. Οι κυβερνητικοί το ξέρουν καλά και θα το παίξουν μέχρι τέλους. Αν ο διαχωρισμός μνημόνιο – αντιμνημόνιο μας πήγε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι το καλοκαίρι του 2015, η νέα τομή, όπως την ορίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, είναι αυτή που λίγο-πολύ παρακολουθήσαμε στη βουλή. Παλιό και νέο, έντιμοι και διεφθαρμένοι. Και μπορεί αυτή η πρακτική να επανασυσπειρώνει τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά λειτουργεί αντίστοιχα και στην απέναντι πλευρά. Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Ξεχνά όμως, ότι το εκλογικό σώμα, τιμώρησε τους προηγούμενους διαχειριστές της εξουσίας, το 2015, δυο φορές. Υπό αυτή την έννοια, το δίλημμα αυτό, έχει ήδη απαντηθεί. Και οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν σε διαφορετικό ερώτημα, στις επόμενες εκλογές.

reader.gr